Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziserka Sherry Horman mi fakt nic nehovori, ale film to bol dobry, tematika zenskej obriezky v Somalsku am hodne do seba, hlavna herecka sa toho zhoistila dobre, film slape, a smutny koniec len dotvara dobry dojem z filmu. Ovsem, herecke vykony pokulhavaju a ide o dost nevyrovnanu reziu. V priemere sa film ale stale udrzi, to jo : 69 % ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

Nie som ovplyvnená knihou, pretože som ju nečítala. Nepočula som nič o tomto príbehu. Hodnotím tento film čisto ako film. A preto sa pýtam, prečo to vôbec natočili? Myslím, že by z toho mohol byť zaujímavý dokument, no nie film. Súcitím, so ženami, ktoré to majú ťažké a viem, že túto správu treba ďalej rozširovať, no podľa mňa je toto veľká filmová bublina a všetci ľudia (aby nevyzerali ako bezcitné mrchy) ho obdivujú. Pre mňa je slabý! ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máš štěstí. Nemáš nejmenší ponětí, jak jsi krásná." Modelky, když nemluví, tak mi v podstatě nevadí. Waris Dirie samozřejmě neznám, takže jsem tento snímek bral jako celkem drsný příběh malé Somálky, která jednoho dne nastartovala v poušti své bosé nožky, dofrčela až do Anglie, začala se promenádovat na mole a následně světu sdělila svůj nesouhlas s ženskou obřízkou. Tomu moc nerozumím, ale jsem si jist tím, že jestli všichni Somálci, Eritrjeci, Alžířani, Maročani, Afganistánci, Pakistánci a další mořeplavci dorazí do Evropy, tak to bude problém. Proti jedné pracující Somálce samozřejmě nic nemám, ale nijak zvlášť mě to nebavilo. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem narazila na film, který mě opravdu zaujal a nebyl ze staré školy. Zpočátku se sice vyvíjí trochu jako pohádka o Popelce, ale nenechte se zmást. Vyvrcholení je skvělé a skutečně oceňuji tvůrce, že film neuzavřeli nějakým přihlouplým happy endem. Představitelka hlavní hrdinky je navíc andělsky krásná, křehká i silná zároveň, takže výsledek může být jen plný počet hvězdiček. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Točí se kolem somálské uprchlice žijící v Londýně, která se vypořádává s přijetím společností, přežitím - a náhlým proniknutím do světa modelingu. Jenže americký sen ne vždy funguje, hlavně když se člověk musí vyrovnávat se starými (fyzickými i psychickými) křivdami. Jediné, co mi na filmu vadilo, byla jeho občasná (a nehodící se) vtipnost á la Pretty woman. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama