Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem narazila na film, který mě opravdu zaujal a nebyl ze staré školy. Zpočátku se sice vyvíjí trochu jako pohádka o Popelce, ale nenechte se zmást. Vyvrcholení je skvělé a skutečně oceňuji tvůrce, že film neuzavřeli nějakým přihlouplým happy endem. Představitelka hlavní hrdinky je navíc andělsky krásná, křehká i silná zároveň, takže výsledek může být jen plný počet hvězdiček. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Už som sa dlho chystal na tento autobiografický film, ale až teraz som sa odhodlal... Púštny kvet rozkvitol do krásy a vďaka svojej sláve mohla verejne a s plnou vážnosťou prehovoriť o dni, ktorý zmenil jej život. Samozrejme, každý by čakal, že tým dňom bolo náhodné stretnutie s prestížnym fotografom v jednej malej reštaurácii a vďaka nemu sa z nej stala topmodelka... Ale nie - za Waris sa totiž skrýval oveľa dramatickejší príbeh, ktorý zmenil jej život - a takýto deň v mnohých "tradicionalistických" krajinách zažívajú denne stovky mladých dievčat. Veľmi prínosný film o intímnej problematike, ktorá zaujala celý svet - navyše na základe skutočného príbehu púštneho kvetu Waris. Páčilo sa mi aj spracovanie so spomienkami v retrospektíve, počas ktorých sa vlastne vyjasňuje všetko čo predchádzalo jej úteku do Londýna. Jediným mínus asi zostáva len to, že niektoré časti toho jej "hviezdneho" života zostali nerozvinuté a zamlčané. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně poutavý příběh. Skutečnou Waris obdivuji, i když ve filmu (asi nechtěně) působila jako neuvěřitelně jednoduchá postava a tak zatímco dětští herci byli skvělí, Liya Kebede byla spíš jako ozdoba. Každopádně emoce fungovaly, mile mě překvapila trhlá Sally Hawkins a uvolněnost filmu-tvůrci příliš netlačili na pilu a sem tam se vyskytl nějaký fórek...Co se ženské obřízky týče, určitě by se na tu problematiku mělo poukazovat víc, u sledování jsem se téměř styděla, že jsem o tom předtím věděla tak málo.... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento příběh má sílu. Myslím, že od některých tradic by se již mohlo upustit. Není třeba se více rozepisovat, kdo nad obsahem filmů alespoň trochu přemýšlí, tak tento snímek nepustí z hlavy po doběhnutí závěrečných titulků. Že jde o životopisný snímek skutečně žijící postavy, jen podtrhuje v úvodu komentáře zmíněnou sílu tohoto příběhu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama