Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Komentár obsahuje spoilery: Stále sa opakujúce a neuveriteľne identické zábery so šikanou, do ktorých navyše tvorcovia museli dokolečka dokola vsúvať MMORPG Archlord rekonštrukciu reálnych udalostí. Čo na to povedať? N-u-d-a. __ Ben-x nie je vyslovene zlý film, ale šikanu na plátne sme mali predvedenú už aj v lepšej forme (Zlo, Klass). __ Tak sakra, buď točíme depresívny film o živote autistického mladíka alebo romantiku s happy endom, nie? Za záver som mal síce chuť prihodiť hviezdu navyše, ale jednoducho nemôžem. Keď sa na scéne objavila Scarlite, už by každý z nás čakal, že tí dvaja neoddeliteľní spoluhráči zostanú spolu. No nezostali. Pri pohrebnom fúnuse však Ben dosiahne svojho a ja si vravím - pokiaľ sa dokázal "postaviť svojím démonom" zoči voči, ako je potom možné, že na druhý deň nebrnkol Scarlite nech nacvála s tou svojou sladkou tváričkou šupito šup naspäť? Prečo sa uspokojil zas a znova iba s imaginárnou predstavou? Nič to.. ach. Niesom zrovna vysadený na happy endy, no ale toto..! Toto ma skutočne na*****! ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí do Benova světa a do jeho nelehkého života, a který mu ztěžují i lidé v jeho okolí. Jenže některé spůsoby "kamarádství" mají své meze a právě na tyto poukazuje tento snímek. Zkloubení reálného života a počítačové hry bylo netradiční, o to více se mi zamlouvalo a za použití dobré kamery dosáhlo "za málo peněz, hodně muziky" :-) 77% ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Po režijní stránce bezchybný, hudebně velice povedený, film s perfektnim střihem a skvělou kamerou. Pokud tedy budu hodnotit provedení tak jsou to zasloužený 4*. Kdyby film ale skončil v tu chvíli, (spoiler) co se chystá skočit pod vlak a opravdu pod něj skočil tak by to bylo jesnejch 5*. Dodatek: Uživatel DaViD´82 se zmiňuje o emocích a říká, že jich film má dostatek. Já bych spíše řek, že tehle zvláštně pojatej film je dělanej hlavně na oko než na city. Ono to ve vás totiž nic nezanechá, v hlavě vám uvízne předevšim vizuální stránka (Ale to je jen můj názor, každý to vidí asi úplně jinak). ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film o šikaně. Jasně pár věcí se musí brát s rezervou- např to, že autista je umístěn ve třídě totálních dobytků co co ho neustále šikanují. V průběhu filmu se objevilo několik moc pěkných scén, povedené bylo i prolínání online herního světa s tím reálným offlinovým, ale třešničkou na dortu byl především překvapivý konec...8/10. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Film na téma šikana, v nemž se na paškál dostane hluboce introvertvní autista, který se nemůže bránit, je samo o sobě dost silné kafe. Jeho trápení postupně graduje a příběh se blíží k cíli nečekanými cestičkami, nicméně největším zásluhu na úspěchu má forma, která o Benovy vypráví. Díky zpracování divák může situaci sledovat skrze jeho oči, nahlédnout do jeho mysli a až nečekaně dobře tak film nechává diváka poznat, jak se svou psychickou poruchou vnímá. Po emotivní stránce tak film zafungoval skvěle a silně sugeruje jeho nervozitu, stress a sledovat se nechá s pěkně zatajeným dechem. Podobnou trízní si projde další introvertní chlapec v Zkažená mládež. Alternativa: Klass, Ondskan, Speak. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)

Reklama

Reklama