Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

italka63 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi zvláštní film o tom, jak těžký má život autista, jehož život jde ruku v ruce se šikanou ve škole a virtuálním světě v počítačových hrách, kde najdete jedinou spřízněnou duši, se kterou si rozumíte.O tom, jak školství všude na světě mhouří oči nad problémy žáků, když stačí jen trochu více všímavosti. O tom, že když nevíte, jak to vyřešit, uchýlýte se vlastně k úplně absurdnímu řešení.První polovinu jsem tak normálně sledovala, ale posledních dvacet minut bylo nezapomenutelných, tak jako herecký výkon Grega Timmermanse .Zasloužených pět hvězd. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

To zpracování mi moc nesedlo - pořád tam někdo pronáší něco do kamery (kupř. hned v úvodu Benova matka prohlásí, že "Nejdřív musí vždy někdo zemřít, aby se začalo něco dít", což v člověku samozřejmě hned vyvolá (mylnou) domněnku, že ten film skončí tak, že Ben v závěru svoje trýznitele pravděpodobně vystřílí - skutečný závěr mě v tomto ohledu docela překvapil), a do toho je děj neustále prostříháván záběry z počítačové hry nebo Benova dětství, což na mě působilo poněkud otravně, resp. ne moc filmařsky invenčně (navíc nemám rád filmy, jejichž název se nezmohl na nic lepšího, než na jméno titulní postavy, podobně jako nemám rád filmy "inspirované skutečnými událostmi" - když ten film doběhne, člověk nějak neví, co tam mohlo být skutečnou událostí...). Postava Bena mi navíc nebyla moc sympatická (vadilo mi také, že ho hrál výrazně starší herec), což se v kombinaci s těžkými tématy šikany a autismu podepsalo na tom, že mě ten film příliš neoslovil, a pravděpodobně ho brzy zapomenu. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Po režijní stránce bezchybný, hudebně velice povedený, film s perfektnim střihem a skvělou kamerou. Pokud tedy budu hodnotit provedení tak jsou to zasloužený 4*. Kdyby film ale skončil v tu chvíli, (spoiler) co se chystá skočit pod vlak a opravdu pod něj skočil tak by to bylo jesnejch 5*. Dodatek: Uživatel DaViD´82 se zmiňuje o emocích a říká, že jich film má dostatek. Já bych spíše řek, že tehle zvláštně pojatej film je dělanej hlavně na oko než na city. Ono to ve vás totiž nic nezanechá, v hlavě vám uvízne předevšim vizuální stránka (Ale to je jen můj názor, každý to vidí asi úplně jinak). ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších překvapení poslední doby. Z filmu, o kterém jsem nikdy předtím a ni v náznaku neslyšel, se vyklubal skutečně velmi překvapivý snímek. Samozřejmě reflexí šikany, týrání či kontrastu virtuální a té skutečné reality se objevuje mnoho. "Nás mnógo!" jak by zvolal barbarský válečník. Můžete si je kosit i ignorovat, jak jen budete chtít, ale docílíte jen toho, že jejich přítomnost, stejně jako přítomnost toho, co představují, bude ještě palčivější. Ben X má v sobě myslím mnohem víc, než se na první pohled zdá. Barbarský válečník na první pohled taky smrdí tak, že to až vidíte, ale to není to, čím je - stojí za ním zástupy, které už nevidíte a které dokáží překvapit. Pozor na schématičnost a odsouzení. Ben X je stejný. Je velmi štiplavý, ale přesto překvapí závěrečným úderem a stane se vítězem celé bitvy - ať už virtuální nebo skutečné, pro něj svět splynul v jedno. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí do Benova světa a do jeho nelehkého života, a který mu ztěžují i lidé v jeho okolí. Jenže některé spůsoby "kamarádství" mají své meze a právě na tyto poukazuje tento snímek. Zkloubení reálného života a počítačové hry bylo netradiční, o to více se mi zamlouvalo a za použití dobré kamery dosáhlo "za málo peněz, hodně muziky" :-) 77% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)
  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)

Reklama

Reklama