Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

Deimos 

všechny recenze uživatele

Net/// Obsazení 7/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// +netradičně zakomponovaná on-line hra ArchLord do příběhu, zpracování, hlavní představitel, atmosféra, napětí, příběh -zvláště ve třetí čtvrtině filmu mi to příjde trošičku zdlouhavé/// Silné, velmi silné. Filmový zážitek, který vám film nenabídne každý den. V některých momentech jsem myslel, že si mi zastaví srdce. Nutno říct, že závěr se povedl, ale čekal jsem ho úplně jiný. I proto se dá považovat za vydařený. Ten borec vůbec nebyl zaostalej, jen byl autista. Ovšem na tohle okolní svět nebral ohled. Nebýt přibližně v polovině filmu vygradování a potom následující útlum, šáhl by si snímek na plný počet. Rozhodně však doporučuji vidět./// Celkem 82%/// ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Keby tak ostatní vedeli, aký boj niektorí ľudia zvádzajú každý deň so sebou samým, so svetom a so životom (sú to síce synonymá, ale význam toho boja aspoň umocňujú). Keby to vedeli, možno by sa ho snažili tým krehkejším jedincom uľahčiť a nie skomplikovať. Ale jedine keby si nepotrebovali ventilovať komplexy a vychutnávať pocit moci. Keby bolo keby, neboli by autisti ani šikana a psychika by bola stroj, ktorý vie každý jeden človek ovládať vlastnými rukami. Lenže funguje to trochu inak a život máme na to, aby sme sa s ním učili narábať. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Filmu příšerně ublížil český dabing, bylo evidentní, že mnohé herecké výkony téměř zabil. Proto před ním varuji a možná proto i trochu nespravedlivě dávám jen průměrné ohodnocení. Film se vyznačuje až tísnivým portrétem autisty, který je prostě neschopný ani náznaku obrany a divák prožívá utrpení a ponižování s ním. Promluvy některých protagonistů do kamery zvyšují pocit autentičnosti, to, že vše je podle skutečnosti. Vyvedený byl také konec, protože přinesl nečekanou (a vítanou) pointu. Hlavní představitel je sice evidentně starší, než mu předepisuje role, ale zahrál ji tak přesvědčivě, že to příliš nevadí. /15. 8. 17./ ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavě a osobitě natočený film o šikaně. V první polovině vidíme klasické dění a průběh šikanování. Zde ale není obětí "normální" jedinec, ale co je horší, autista. V druhé půlce film mění svůj styl, dostává se lehce do jiného žánru, aby se nakonec vrátil zpět a parádně celou věc zakončil. Podobně by měly končit všechny případy šikany, bez obětí! Navíc je zde skvělé propojení hlavného herce s hrdinou PC hry ArchLord. Pro mě vcelku osobitý film. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Po režijní stránce bezchybný, hudebně velice povedený, film s perfektnim střihem a skvělou kamerou. Pokud tedy budu hodnotit provedení tak jsou to zasloužený 4*. Kdyby film ale skončil v tu chvíli, (spoiler) co se chystá skočit pod vlak a opravdu pod něj skočil tak by to bylo jesnejch 5*. Dodatek: Uživatel DaViD´82 se zmiňuje o emocích a říká, že jich film má dostatek. Já bych spíše řek, že tehle zvláštně pojatej film je dělanej hlavně na oko než na city. Ono to ve vás totiž nic nezanechá, v hlavě vám uvízne předevšim vizuální stránka (Ale to je jen můj názor, každý to vidí asi úplně jinak). ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)

Reklama

Reklama