Reklama

Reklama

Mé jméno je Nikdo

  • Itálie Il mio nome è Nessuno (více)
Trailer 1

Zkušeného pistolníka Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už nebaví být ustavičně ve střehu a dokazovat náhodným mladým puškám svou rychlost. Chce se jen sejít se svým dávno ztraceným bratrem a pak navždy odplout do vysněné Evropy. Do cesty se mu ovšem postaví vynikající střelec a vtipálek, který si říká Nikdo (Terence Hill) a má docela jiný plán ohledně Beauregardova osudu. Začíná záchranou života a končí pistolnickým soubojem dvou modrookých střelců v pravé poledne... Spaghetti western říznutý klasickou italskou komedií natočil v koprodukci Itálie, Francie a Západního Německa režisér Tonino Valerii, někdejší asistent režie u dolarové trilogie Sergia Leoneho. Jeho vliv je patrný zejména v úvodní scéně, namísto opisování jde však u Valerie spíše o poctu a dál se snímek ubírá vlastním směrem. Rozkročený mezi taškařicí nad nejznámějšími westernovými klišé a nostalgií nad mizející érou nespoutaného Divokého západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Váš klobouk už si říkal o další kulku." Je někdo rychlejší střelec než Jack Beauregard? Já myslím, že je to Nikdo, ale jasnou odpověď na tuto otázku dá až tento nejpomalejší souboj o nejrychlejší kolt Divokého západu. Mě v něm pobavily scény s holičem, bombou, střelecko-alkoholickou soutěží či fackovacím panákem a taky jsem si odnesl poučení, že usměvavý pistolníky v bílejch kulkou nedotčenejch kabátech, není radno vyzývat na souboj. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

POŘÁD SI HRAJEŠ? Tak tato otázka je naprosto přesná, protože Terrence Hill je zde opravdu velice hravý a tato jeho vlastnost je ve světě chladného divokého západu velkým osvěžením. Nejsem zrovna fanda westernů a nedokážu je brát dostatečně vážně. Takže pokud je v nich přítomný humor vůbec se nezlobím. A tady mě Terrenceho vylomeniny se střílením do sklenic, sebráním jablka batoletu apod. v první polovině velice bavily. Odlehčená je i Morricconeho rozverná hudba a v některých chvílích i tvůrčí nápady (honička ve skladu ze zrcadly.) Díky těmto odlehčeným prvkům se film dá v pohodě dosledovat. Jinak jsem ale ve vážně míněných scénách jsem hlavně trpěl nudným westernovským nádechem, rozvláčností, zmateným dějem a přílišným natahováním. ()

Reklama

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Western ako sa patrí. Keby ho režíroval celý sám Leone, tak by mohol vyznievať o dosť lepšie. Valeriiho kopirácia bola predsa len kopirácia. Leoneho scéna bola zrejme len tá prvá ale veľmi dobrá. Morriconeho veselé tóny dokázali dať filmu tú správnu spaghetti-atmosféru. A záverečné slová boli naozajstnou poctou Divokému západu. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit jako celek, protože film je značně roztříštěný, vynikající scény se střídají s dlouhými nezáživnými pasážemi nebo druhem humoru, bez kterého bych se obešel (typicky fackovací panák). Pobavily mě hříčky a dvojsmysly se jménem Nobody i několik vtipných situací (vede panáková scénka a závěrečný fórek s holičem), ale ještě více jsem ocenil dobré westernové momenty okořeněné skvělou hudbou Ennia Morriconeho (s výjimkou jednoho nepovedeného motivu). Čtvrtá hvězda je tak nějak navíc, protože chvílemi jsem se doopravdy nudil, ale tenhle snímek mi zkrátka nepřipadá jako průměrný film, který by měl někde zapadnout. Je potřeba ocenit invenci a hravost, které jsou zřejmé i po čtyřiceti letech od vzniku filmu. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv to zní zvláštně, tak tento film je jeden z nejpohodovějších westernů, jaký jsem viděl. Velký podíl na tom má hudba páně Morriconiho, ale především zajímavě vystavěný příběh. Ano, je to komedie, kde se to hemží šprťouchlostmi ve stylu cibule, pistole...tzn. fackovací etuda a třeba hned druhá scéna vás pobaví způsobem lovení ryb. Ale taky dostanete moc dobré western momenty, které fakt píší. Hned první scéna u holiče je pecka. Oba žánry jsou propojené způsobem, který mě moc bavil. Ten kontrast mezi seriózním pistolníkem Jackem, kterého parádně vystřihl Fonda a supersympatickým Hillem v roli Nikoho, ještě Valerii vytunil tím, že divák dlouho neví, co má vlastně Nikdo za lubem. Nedivím se Hillovi, že tento film považoval za svůj nejlepší. Ve své roli byl nádherně uvolněný, pozitivita z něj jen zářila a měl i co hrát...nešlo jen o šaškovanou. Některé scény...třeba ta čurací...to je nezapomenutelné...asi zvlášť pro ženský :-) Je v tom humor nad rámec gagu, nebo mluveného slova...je v tom důvěra v diváka, že to pobere a ocení. Tohle mi v současných filmech moc chybí. Pointa v závěru filmu sice není bůhvíjak WOW, ale divák je za takové rozuzlení rád, protože kdo by těm dvěma nefandil. Navíc je ten závěr i přes zbytečnou míru patosu, stále aktuální. Klukovsky romantickým způsobem popisuje odcházení legendy, resp. střídání generací. Škoda přepálené stopáže a několika ne úplně zdařilých/zbytečných momentů. Kdyby nebyly, tak bych těch 5* dal, protože se mi tvůrci trefili do vkusu. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

Související novinky

Reklama

Reklama