Reklama

Reklama

Mé jméno je Nikdo

  • Itálie Il mio nome è Nessuno (více)
Trailer 1

Zkušeného pistolníka Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už nebaví být ustavičně ve střehu a dokazovat náhodným mladým puškám svou rychlost. Chce se jen sejít se svým dávno ztraceným bratrem a pak navždy odplout do vysněné Evropy. Do cesty se mu ovšem postaví vynikající střelec a vtipálek, který si říká Nikdo (Terence Hill) a má docela jiný plán ohledně Beauregardova osudu. Začíná záchranou života a končí pistolnickým soubojem dvou modrookých střelců v pravé poledne... Spaghetti western říznutý klasickou italskou komedií natočil v koprodukci Itálie, Francie a Západního Německa režisér Tonino Valerii, někdejší asistent režie u dolarové trilogie Sergia Leoneho. Jeho vliv je patrný zejména v úvodní scéně, namísto opisování jde však u Valerie spíše o poctu a dál se snímek ubírá vlastním směrem. Rozkročený mezi taškařicí nad nejznámějšími westernovými klišé a nostalgií nad mizející érou nespoutaného Divokého západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I mistř tesař se někdy utne. Naštěstí když se utne režisér Leonova formátu, tak vznikne stále ještě dostatečně kvalitní snímek (jakkoli v něm ve výsledku neměl asi prsty zase až tak moc). Rozpačitý výsledek zapříčiňuje špatně obsazený, a zde zoufale nevýrazný, Henry Fonda. V jeho roli by to chtělo spíše někoho formátu Clinta Eastwooda. Druhým a podstatnějším problémem je nerozhodnost filmu čím chce být. Jsou tu dramatické, oddychové, čistokrevně komediální i parodické prvky, ale dohromady dvakrát moc neštymují. I když odkazy (nejen) na Sama Peckinpaha jsou vydařené. Přesto jde o dobrý western, který však funguje spíše v samostatných scénách (a těch dobrých tu nakonec není zrovna málo - již jen ta úvodní sekvence je dokonalost sama) než-li jako celek. Ovšem ke kameře a hudbě Ennia Morriconeho, byť i ta nedosahuje kvalit jeho nejlepších kompozic, nelze mít žádné výraznější námitky. Slabší čtyři *. ♫ Hodnocení OST: 4/5 ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně zábavný snímek na hranici westernového dramatu a westernové komedie. O velkolepém odcházení jedné pistolnické legendy a příchodu legendy nové. Jack Beauregard (Henry Fonda) chce na stará kolena do pistolnického důchodu odejít v klidu. Ale velkým přičiněním nového hravého muže, jménem Nikdo (Terence Hill), je vtažen do velké hry, kdy se stává legendou, když se sám postaví 150-ti členné Divoké bandě. A pak ještě závěrečné divadlo ke klidnému důchodu a zrození legendy nové. Příjemné, ale výsledku ubírá právě nerozhodnost jestli jde o drama, či komedii. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No je to slusnej western, ale urcite sel udelat lip. Prestrelek je tu dost, ale mohlo by jich bejt vic a nejaky rvacky tu skoro nejsou, ale neni se co divit, kdyz chybi Spencer. Misto nej tu je Henry Fonda, kterej je takovej nemastnej neslanej, ale dava si to slusne. Film samozrejme tahne Hill, kdyz tam neni, tak to je prumer, ale jakmile se objevi na scene, kvalita filmu dost stoupa. Do toho hodne dobra hudba, zajimava kamera, docela slusnej pribeh. A pak tu je zaverecnej souboj, na kterej jsem se fakt tesil, ze zacatku to vypadalo hodne dobre, jenze pak tam soupli fotky a bylo to v haji. Tak jsem se aspon tesil na zaverecnej duel, ale ani ten neni nic extra. Sice jsem po celou dobu filmu vahal mezi 4* a 5*, ale diky tomu zklamani na konci se priklonim k lepsim 4*. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dva modroocí fešáci v jednom filmovém příběhu a k tomu hudební doprovod mého milovaného Ennia Morriconeho, co víc bych si měla přát? Snad vůbec nic. Škoda, že se film vydává všemi směry najednou. Od Terence Hilla jsem očekávala jednu legrácku za druhou a od Henryho Fondy, že bude až dramaticky vážný. To se dá těžko skloubit dohromady. Atmosféra byla moc hezká. Dostala jsem chuť na dobrou whisky. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv to zní zvláštně, tak tento film je jeden z nejpohodovějších westernů, jaký jsem viděl. Velký podíl na tom má hudba páně Morriconiho, ale především zajímavě vystavěný příběh. Ano, je to komedie, kde se to hemží šprťouchlostmi ve stylu cibule, pistole...tzn. fackovací etuda a třeba hned druhá scéna vás pobaví způsobem lovení ryb. Ale taky dostanete moc dobré western momenty, které fakt píší. Hned první scéna u holiče je pecka. Oba žánry jsou propojené způsobem, který mě moc bavil. Ten kontrast mezi seriózním pistolníkem Jackem, kterého parádně vystřihl Fonda a supersympatickým Hillem v roli Nikoho, ještě Valerii vytunil tím, že divák dlouho neví, co má vlastně Nikdo za lubem. Nedivím se Hillovi, že tento film považoval za svůj nejlepší. Ve své roli byl nádherně uvolněný, pozitivita z něj jen zářila a měl i co hrát...nešlo jen o šaškovanou. Některé scény...třeba ta čurací...to je nezapomenutelné...asi zvlášť pro ženský :-) Je v tom humor nad rámec gagu, nebo mluveného slova...je v tom důvěra v diváka, že to pobere a ocení. Tohle mi v současných filmech moc chybí. Pointa v závěru filmu sice není bůhvíjak WOW, ale divák je za takové rozuzlení rád, protože kdo by těm dvěma nefandil. Navíc je ten závěr i přes zbytečnou míru patosu, stále aktuální. Klukovsky romantickým způsobem popisuje odcházení legendy, resp. střídání generací. Škoda přepálené stopáže a několika ne úplně zdařilých/zbytečných momentů. Kdyby nebyly, tak bych těch 5* dal, protože se mi tvůrci trefili do vkusu. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

  • Děj filmu se odehrává v roce 1899. (SONY_)

Související novinky

Reklama

Reklama