Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Film stejně sentimentální a křehký, jako jeho hlavní představitel. Upřímně by mě zajímalo, kolik let jsem okolo tohohle kroužil, než jsem se k tomu dokopal. Těžko říct, jestli to bylo dvanáct let, nebo devět. Ale myslím si, že kdybych čekal i dalších 15-30, nic moc by to nezměnilo, na některé filmy se vyplatí počkat. Okázalá teatrálnost Hepburnové mě zpočátku otravovala, ač to její rozvrklané stařecké postavě s postupem času dodalo ten potřebný náboj, který podtrhl Fondův výkon (geniální a přitom se vlastně ani nemusel příliš "snažit"), který mi hodně připomněl Rourkeova 'Wrestlera' v rámci, že se do tohohle představitel musel fyzicky prožít svým vlastním skutečným životem, aby mohl podat výkon, jaký ve filmu podal. Zároveň u mě tímto filmem Hepburnová debutovala (po čtyřech tisících snímcích, je úspěch konečně zavadit o možná největší herečku všech dob a zrovna když sekunduje Fondovi v jeho opus magnum, Oscarové i osobní roli). Chci se na tohle podívat znovu, až budu mnohem mnohem starší, abych zachytil všechno to nevyřčené v těch dialozích, hlavně mezi Henrym Fondou a Jane Fondovou, jejichž vztah a postavy byly v paralele k tomuhle filmu. A taky stařecké chování, které mnohdy není snadné pro mladé lidi dešifrovat, co se za čím skrývá atd. Nesmírně zajímavý film pro mnohé maličkosti a 'mezi řádky' mezilidských vztahů a samozřejmě hereckému koncertu, zároveň poněkud smutné, přičteme li fakt, že Fonda byl už před natáčením nemocný a jeho dcera Jane film zamýšlela jako rozloučení a smíření se s otcem (jeden z důvodů natočení filmu). Čtyři a půl. Váhal jsem nad pátou. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

...ak sa dožijem, tak tento film chcem vidieť na svojich 80-tinách.... romanticky a nedepresívne podaná nostalgia.... možno príliš "americké" - t.j. priame, zrozumiteľné, prvoplánové a v lákavom "obale", ale ak sa nechcem hrať na intelektuála, musím priznať že je to hlboko humanistický a krásny film, ktorý snáď človeka obohatí viac ako hocaká iná psychologická štúdia na tému staroby a blížiacej sa smrti..... jediné čo by som filmu vytkol je "divadelnosť" niektorých scén, hold predlohou filmu bola divadelná hra.... Asi to nie je čisto 5*-ový film, ale v ufrflanom, arogantnom (ale v hĺbke duše dobrom) Normanovi som sa až príliš videl - preboha, a to nemám ani cez 30!! :)) .....APROPO Jane Fonda má naozaj skvelú "figúru" ;-) ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Henry Fonda ve své poslední filmové roli, těsně před smrtí, podává strhující výkon v roli senilního a nabručeného staříka, stejně tak velde něj září Katherine Hepburn, coby vitální, energická a optimistická starší dáma, která jako jediná se svým bručounem umí vycházet a radovat se z každého okamžiku a malých každodenních krás. Tomuto filmu nelze nic vytknout, byl natočen podle divadelní hry, takže dialogy jsou skvostné a samozřejmě vyžadují vysokou kvalitu obou herců, což Fonda i Hepburn splňují. Závěr je velmi pěkný a dojemný. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

Nic jsem o tom filmu nevěděla, náhodou se mi dostalo do ruky dvdcko, a úplně sem zírala, jak sem si ho mohla nevšimnout. Úžasná Hepburn a sexy Jane Fonda to spolu s Henrym opravdu rozbalí. Vlastně komorní rodinný drama je povýšeno lehkým a milým humorem. Překvapivě nevzniká žádná fraška, jako u většiny podobných filmů, ale silnej film s problémama, jako může mít každej z nás. Je to film o odpuštění, takže mu všichni musíme rozumět... ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Henry Fonda je v tomto filmu naprosto nezapomenutelný. Několikrát mi připoměl mého dědu, ale ten nedisponuje tak břitkým humorem. Normanovy sarkastické poznámky snad ještě o řád převyšují Hawkeye Pearce z M*A*S*He a staví základ vynikajícímu filmu. Nicméně Katharine Hepburn zdatně sekunduje, čímž společně dostávají tenhle příběh o zoufale marném boji se stářím do vpravdě bezchybné podoby. Tak dokonalou oscilaci mezi smíchem a smutkem jsem už dlouho neviděl. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Jedná se o jediný film, ve kterém se setkaly dvě legendy stříbrného plátna – Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) a Katharine Hepburn (Ethel Thayer). Před natáčením tohoto snímku se dokonce nikdy ani nesetkali, přestože měli společné přátele a známé. (oje)
  • Na začátku filmu se Norman (Henry Fonda) dívá na starou fotografii se slovy "kdo to ksakru je" a je patrné, že se jedná o Normana, jeho ženu Ethel (Katharine Hepburn) a jejich dceru Chelsea (Jane Fonda). Ve skutečnosti je na fotce Henry Fonda, čtyřletá Jane Fonda a její matka Frances Seymour Brokaw. (Kulmon)
  • Katharine Hepburn (Ethel Thayer) získala za svůj výkon čtvrtého Oscara za hlavní ženskou roli, což nebylo ani 40 let po uvedení filmu překonáno. (Kulmon)

Reklama

Reklama