Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Což o to, herci byli opravdu špičkoví a příběh také nebyl úplně k zahození, ale bylo to zase takové unuděné a rozvláčné, že se mi zavíraly oči a to byl jasný den. Moc mi nejde do hlavy těch zdejších 85%, ale spíš to bude mnou, že potřebuji nějaký scénář, na kterém se dá stavět a ne jen prázdný děj. 60% ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert pro dvě osoby - Henryho Fodu a Katharine Hepburn. Jejich podání manželského páru v podobě jízlivého a nepřístupného Normana a na druhé straně optimistické, roztržité Ethel je naprosto okouzlující. Příběh je velmi jednoduchý, vlastně by se dalo říct, že tu žádný není, ale zato je tu spousta životní moudrosti. Škoda, že v poslední třetině už film zajel do běžných kolejí a tak nějak skončil podle očekávání, jinak by to bylo asi za plnou palbu. (HD, orig.) ()

Reklama

Neotom 

všechny recenze uživatele

Kvalitní herecké obsazení, jímavý příběh, poklidné tempo, krásné prostředí, klavírní skladby v pozadí. Kombinací těchto faktorů vznikl film tak pozitivní, až se dotýká samotné hranice kýče- naštěstí ji ale nikdy nepřekročí. Mám snad jedinou výraznější výtku: Občas se mi nezamlouvala psychologie postav (zvláště radikální změny nálad během několika sekund bez zjevné příčiny). 80% ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Film stejně sentimentální a křehký, jako jeho hlavní představitel. Upřímně by mě zajímalo, kolik let jsem okolo tohohle kroužil, než jsem se k tomu dokopal. Těžko říct, jestli to bylo dvanáct let, nebo devět. Ale myslím si, že kdybych čekal i dalších 15-30, nic moc by to nezměnilo, na některé filmy se vyplatí počkat. Okázalá teatrálnost Hepburnové mě zpočátku otravovala, ač to její rozvrklané stařecké postavě s postupem času dodalo ten potřebný náboj, který podtrhl Fondův výkon (geniální a přitom se vlastně ani nemusel příliš "snažit"), který mi hodně připomněl Rourkeova 'Wrestlera' v rámci, že se do tohohle představitel musel fyzicky prožít svým vlastním skutečným životem, aby mohl podat výkon, jaký ve filmu podal. Zároveň u mě tímto filmem Hepburnová debutovala (po čtyřech tisících snímcích, je úspěch konečně zavadit o možná největší herečku všech dob a zrovna když sekunduje Fondovi v jeho opus magnum, Oscarové i osobní roli). Chci se na tohle podívat znovu, až budu mnohem mnohem starší, abych zachytil všechno to nevyřčené v těch dialozích, hlavně mezi Henrym Fondou a Jane Fondovou, jejichž vztah a postavy byly v paralele k tomuhle filmu. A taky stařecké chování, které mnohdy není snadné pro mladé lidi dešifrovat, co se za čím skrývá atd. Nesmírně zajímavý film pro mnohé maličkosti a 'mezi řádky' mezilidských vztahů a samozřejmě hereckému koncertu, zároveň poněkud smutné, přičteme li fakt, že Fonda byl už před natáčením nemocný a jeho dcera Jane film zamýšlela jako rozloučení a smíření se s otcem (jeden z důvodů natočení filmu). Čtyři a půl. Váhal jsem nad pátou. ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

"Aké je to prekročiť osemdesiatku?" - "Dvakrát horšie ako prekročiť štyridsiatku." Nechápal som, prečo všetci hovoria, že ten film je krásny. Nič viac. Teraz už chápem. Ten film je KRÁSNY. Nič viac sa o ňom povedať ani nedá. Najkrajšie na tom je, že ten film je vlastne o ničom, a pritom toho toľko hovorí. Proste nádhera. A Henry Fonda - najkrajšia labutia pieseň, ocenená Oscarom. Presne tak, ako si to grand jeho formátu zaslúžil. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) drží rekord za nejdelší pauzu mezi nominacemi na Oscara. První dostal o 41 let dříve za film Hrozny hněvu (1940), druhou právě za tento film. Jako producent byl ovšem nominován za film 12 rozhněvaných mužů (1957). (Kulmon)
  • Za úlohu Normana Thayera dostal Henry Fonda Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Mal vtedy 76 rokov a stal sa tak najstarším držiteľom tohto ocenenia. Doteraz ho nikto neprekonal. (fishki)

Reklama

Reklama