Reklama

Reklama

Režisér Gus Van Sant a Sean Penn oživili příběh člověka, který je do dnešní doby považován za jednoho z největších mučedníků americké historie. Za svou sexuální orientaci zaplatil tím nejcennějším, co člověk má - životem. Když byl v roce 1978 na Harveyho Milka spáchán atentát, svět ztratil jednoho z nejcharizmatičtějších vůdců a hlas spravedlnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (553)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Základom spoločnosti je rodina. A vy sa rozmnožovať nemôžete." - "Boh ale vie, ako veľmi sa snažíme!" - Už asi po 5 minútach filmu som si začal v hlave komponovať veľké verejné ospravedlnenie za všetko uštipačné, čo som kedy povedal a napísal na adresu oscarového víťazstva Seana Penna. Jeho FANTASTICKÝ herecký výkon je o niekoľko levelov vyššie než unavené potácanie sa Mickeyho Rourka či mumlanie Franka Langellu. Film sa mi celkovo hodnotí ťažko, pretože je to čistá politika, a v tomto prípade politika odporne hollywoodsky jednostranná a manipulatívna, ale... zároveň je to veľký kus prvotriedneho filmárskeho remesla. Mnohé myšlienky ma iritovali, ale zároveň som nemohol odtrhnúť oči od plátna/obrazovky. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"My jsme pro rodinu." - "Ale to my také." - "Vážně? Mohou mít snad dva muži děti?" - "Ne. Ale Bůh ví, že se snažíme." Nebýt hereckých výkonů, byl by životopisný "Milk" pouze lepším průměrem, a to i přesto, že mám tohle téma velmi ráda. Pánové Penn, Brolin, Franco a Hirsch nicméně (opět) zaváleli, a nedat 4 hvězdy, by byl prostě a jednoduše neodpustitelný hřích.;-) ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Známý americký režisér Gus Van Sant uchopil své zásadní téma, tedy problematiku homosexuálů (zajímavé, že tady emancipace pokulhává, lesbičky jdou vždy až v druhém sledu), a proměnil ji ve svůj jednoznačně nejsilněji působící film. Autentický životopisný příběh homosexuálního aktivisty a sanfranciského politika Harveyho Milka, který posunul významně americký civilizační vývoj svým důrazným lpěním na nezadatelných lidských právech týkajících se všech, tedy i menšin, je modelovým příkladem Van Santovy režijní práce - intuitivní skloubení hollywoodského biografického filmu (s použitím autentických dobových záběrů, skutečně dokonale vytvořenou mizanscénou, sklonem k mírnému patosu (řeka svíček, Milkovo tělo při střelbě...), okázalou adorací hlavních hrdinů...) a osobitého stylu i syrově zraňující otevřenosti raných Van Santových snímků a jejich výlučné poetiky - i tady je homosexualita ponejvíce prokletím, jelikož prudérní okolí ji za prokletí považuje, v duchu vynikajícího Mého soukromého Idaha je normalitou prostituce coby základní zdroj obživy a útěk do halucinogenních světů coby jedna z mála cest do vnitřního bezpečí. Harvey Milk je odzačátku psanec své sexuální orientace, který se ale se svou společenskou úlohou nehodlá smířit - cesta politické změny by mohla být návodová i pro dnešní svět a současnou dobu... Podobné filmy: Lid versus Larry Flynt, Times of Harvey Milk, Bobby ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Výborně zahrané, nikdy bych si nedovedla Seana Penna představit jako 4%, ale bravo! (jen Emile Hirsch mi tam neseděl - ale ten mi zatím neseděl v ničem -to je asi moje antipatie proti jeho osobě). V průběhu sledování mě ten film až chvílemi štval, moc velké politikaření, taky myslím místy až dost přehnané ( např. proč by se např. 2 dospělí homosexuálové měli veřejně oblizovat před nově otevřeným krámem).. Jinak s odstupem přeci jen dávám ****, jako dost vydařenému dokumentu. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Na Milkovi je možná nejzajímavější to, že i když na jednu stranu je o homosexuálech a nějakém hnutí, ve skutečnosti o nich vůbec není a právě tam je opravdu hluboký, až překvapivě... Když si vezmu, kolik předsudků jsem před ním měl (ne kvůli problematice, nevěděl jsem, o čem je, jen mě štval ten zubatej úsměv z billboardů), je až strašlivé, jak moc si mě ten film získal. Problémy v něm jsou stále aktuální a úroveň jejich podání ještě víc, a určitě si myslím, že Penn si sošku zasloužil. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (25)

  • V talk-show „Jimmy Kimmel Live“ prohlásil James Franco, že on i Sean Penn nosili během sexuálních scén umělé penisy. (HellFire)
  • Americká premiéra se uskutečnila 26. listopadu 2008, den před 30. výročím Harveyho smrti. (gattaca)
  • Na místě, kde stál obchod Castro Camera, je dnes obchůdek na podporu gay komunity. (vlachino)

Související novinky

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Reklama

Reklama