Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (386)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si to včera pustila před spaním jen s vědomím, že to dle názvu bude o nějakejch dvou ženskejch, z nichž jednu ztvárňuje Meryl Streep, jináč jsem o filmu neměla ani páru. Při úvodních titulkách jsem zjistila, že na režisérské stolici seděla Nora "dám vám tu nejsladší romantiku" Ephron, tak si říkám v souvislosti s názvem filmu a tak...: "To začala na stará kolena točit romantiku o lesbách, či co??". No zase omyl, řekla jsem si ve chvíli, kdy jsem zjistila, že od sebe hlavní hrdinky dělí půl století a dva kontinenty. Takže jsem stále nevěděla o čem to bude, ačkoli mě to pomalu ale jistě začínalo bavit a to díky komediálnímu herectví zmíněné Meryl, pak se příběh začal pomalu klubat, jedna píše kuchařku a druhá se asi o padesát let později rozhodne podle té kuchařky vařit a psát si o tom čím dál úspěšnější blog. Půlka filmu, já se bavím a furt se nemůžu zbavit dojmu, že mi to připomíná Ďábel nosí Pradu, kde špičkovou módu nahradila špičková kuchyně. Ani nevím proč mě to tak příjemně dostalo, filmy o vaření mě nikdy nijak extra nebraly a řadím se mezi ty, co jídlo raději konzumují, než připravují, každopádně jsem se u filmu báječně odreagovala a usínala jsem s takovým tím pocitem, že jsem viděla něco hodně milého. Uvažovala jsem o čtyřech hvězdách, ale ty dávám jen filmům, které buď přinesly něco nevídaného, nebo mě přivádějí k myšlence, že bych je ráda viděla co nejdříve znovu, to ale není tento případ, tudíž dávám jen silné tři kousky a považuji film hned po Samotáři v Seattlu za nejlepší romanci paní Ephronové, v níž druhá polovička byla nahrazena jídlem. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý námět, který je ovšem utopen v nezajímavém podání. Vypadalo to vskutku zajímavě, ale s postupem času se film pořád dokola opakoval, nepřinesl nic extra, spíš naopak. Stálé žvátlání o vaření by nemuselo být špatné, kdyby bylo proloženo něčím jiným. Postupem času film nudil. Divím se, že to ti manželé přežili ve zdraví, já bych to asi nedal. Naštěstí herecky skvělé, ať Meryl Streep či Amy Adams, jen škoda, že příběh nebyl více inovativní. Ale přesto film zabavil, jen si myslím, že to mohlo být o něco lepší....55%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Přepjatá gesta, ukřičení herci, nejasné motivace postav, spousta hrnců, vařeček a kvedlaček, slušný soundtrack. A vesměs načančaná nuda, kterak se protnou osudy dvou žen. Znuděná Amy Adams, která nikoho nezajímá, se rozhodne, že vyzkouší všechny recepty ze slavné francouzské kuchařky Julie Child. Což byla manželka amerického velvyslance, která v šedesátých letech rozdávala rozumy o pařížské gastronomii. Asi budu v menšině, ale mě spíš bavila současná linie, ač tedy Amy několikrát pofňuká manželovo rameno nebo ve svém kamrlíku něco rozbije, pomotá, rozlije, spálí. Meryl fajn, ale na můj vkus tentokrát moc uječená. Celkově chuťově nevyvážený průměr. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem si našla chvilku na další film s Meryl Streep, opět film, ve kterém jí sekunduje Amy Adams, i když zde se tyto herečky nestřetnou. S Meryl se snažím nevynechat žádný film, neboť se u mě již řádku let hřeje na špici oblíbenosti. Téma filmu mě lákalo, film podle skutečné události vždycky nějak lépe zapůsobí, navíc téma vaření je na dívání také atraktivní samo o sobě - kdo by rád nejedl a nedíval se na lidi, co vaří takové lahůdky, ze kterých se vám sbíhají sliny? A přenést ty pocity na diváka, v tom vidím plus filmu. Navíc vás nadchne filmová stařičká Paříž. Obě postavy byly sympatické a líbilo se mi jejich ztvárnění i přehrávání Meryl. Bylo vidět, že roli si vysloveně užívá. Příběhy nejsou kdo ví jak silné, ale jsou zajímavé a baví vás sledovat obě dámy při svém zápolení. Už jsem chtěla dát osmdesát, ale připadalo mi, že konec nějak vyšuměl. Čekala jsem nějaké velkolepé finále, možná setkání nebo aspoň telefonát Julie Child, ale vše to dopadlo trochu jinak. Smířlivý konec, ale u mě to trochu ubralo body. To ovšem nic nemění na tom, že jsem si nový film s Meryl hodně užila a nebráním se mu do budoucna. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Jen za Meryl Streep bych dal všech pět. Jenže film rozdělený do dvou rovin si jde proti sobě. První rovina sleduje Julii Child v podání naprosto excelentní Meryl Streep. Prostředí Paříže a všech těch pochutin bych jedl po celou dobu. To však by nesměl mít film druhou rovinu. Šedá myška Julie Powell se rozhodně něco už konečně (do)udělat. Veme knihu Julie Child a uvaří vše co tam je. Mám snad jen já ten pocit, že na konci filmu (spoiler) řekne za mě Julie Child druhé Julii totožný názor? Nelíbí se mi to. Nudná Amy Adams (a to se mi tak líbila v Noci v muzeu 2) působila jako výtvor od mcdonalda. Oproti labužnické Meryl Streep! Bohužel film hodnotím jako celek ***. Je to velká škoda, protože být film jen a opravdu jen o Julii Child pak vidím zasloužených ****. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Paul Child byl o 10 let starší než Julie, nicméně ve skutečnosti je Meryl Streep (Julia Child) o 11 let starší než Stanley Tucci (Paul Child). (CliffLee)
  • "Je to film o lásce, o manželství, o tom, jak můžete změnit svůj život," prohlašuje Ephron na otázku, co ji vedlo k natočení filmu Julie a Julia. "Jsem posedlá jídlem, ale existovalo přinejmenším osm dalších důvodů, proč jsem do toho musela jít, jako například dělat to, na čem vám záleží a nalézt tak štěstí." (Martin00x)
  • Kufr, který je možné vidět na začátku filmu, je skutečně kufr Paula Childa. (jezurka42)

Reklama

Reklama