Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do ospalého zapadákova přijíždí nový strážce pořádku, což se sice zamlouvá starousedlíkům, ale ne muži, který zde doposud platil za hlavní autoritu. Premisa jak vystřižená z klasického westernu; jen tentokrát není dějištěm historická usedlost v Americe, nýbrž současná dánská vesnice v Jutsku obklopená močály. Sem je za trest převelen kodaňský policista Robert, jehož příchod je vítán podivně uspokojeným výrazem místních obyvatel. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství. Groteskně laděné drama se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu, natočené podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného Umění plakat), vyniká originální stylizací a poutavým vykreslením temné atmosféry obestírající podivně vyšinutou komunitu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (213)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Padajú tu mená ako Lynch, Von Trier a Coenovci, ja by som ale Ukrutne šťastných videl ako taký moderný western, kde je pôvodný pôdorys klasických westernov trochu pozmenený, ale podstatné je prostredie a postavičky. Ospalé mestečko, osamelý antihrdina, krčma ako v štýle starých saloonov, žena, ktorá potrebuje pomoc. A samozrejme dlhé, všehovoriace pohľady medzi postavami a kovbojský klobúk. Z tohoto uhlu pohľadu vám ani nebude vadiť nepravdepodobnosť deja a dementné chovanie hlavnej postavy pri zásadnom zvrate filmu. Dánska krajina je rovnako žánrovo príťažlivá, ako tá španielska v špagetti westernoch a je kľúčovou postavou filmu. Prečo nevznikajú aj u nás a našich západných susedov takéto zaujímavé žánrové kúsky, kde je navyše nad čím premýšlať? Kto je tu vlastne skutočným vrahom? ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Americky pôsobiaca mysteriózna dráma - ako spracovaním, tak príbehom a jeho vyuzlením. Mysteriózna linka funguje veľmi dobre, príbeh má tempo a pekne odsýpa, škoda preto, že film zlyháva vo vykreslení postáv, v klišé s nimi súviasiacimi a niektorými nelogičnosťami. Hlavne na konaním a pohnútkami hlavného hrdinu čoby policajta mi viackrát ostával rozum stáť a nezmenilo sa to do konca filmu. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Chladné a drsné severské drama o zvláštním, od okolního světa izolovaném světě se svými vlastními na první pohled nepochopitelnými, ale vposledku logickými pravidly. Příběh postrádá jedinou kladnou postavu, což ovšem postrádá i skutečný život - všude, jen zde v této uzavřené enklávě je to více patrné. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Fargo sa presunulo do Dánska a cestou postrácalo nejaké kúsky ako krabica Lega doručovaná Slovenskou poštou. Podivná atmosféra, kde od obyvateľov mestečka možno čakať čokoľvek. Satanský kult, kanibalizmus, vraždenie okoloidúcich. A ono nič. Len sú proste buransky rázovitý a zastávajú staré "dobré" rodinné hodnoty. Vždy keď som mal pocit, že sa dej konečne začne hýbať, tak sa Lego stavitelia zasa len ožrali. Miestami dosť nuda, a pritom som mal byť pri sledovaní ukrutně šťastný. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Místy nuda s prvky hororu, ale víc mi vadilo něco jiného. Děj je údajně situován do malého města Skarrild v Jižním Jutsku (Sønderjyllands Amt do r. 2007, dnes Syddanmark). I kdybych mávnul rukou nad tím, že v době natáčení muselo být zřejmé nové správní rozdělení, tak přesto je nesmysl tvrdit, že Skarrild je v Jižním Jutsku. Narozdíl od města Tønder. A je taky nesmysl, aby policie ve Skarrildu byla podřízena policii v Tønderu, to by hoši měli poněkud z ruky (140 km). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Snímek se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu byl natočen podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného UMĚNÍ PLAKAT). [Zdroj: CinemArt] (POMO)
  • Film dánského režiséra H. R. Genze získal hlavní cenu Křišťálový globus na 43. ročníku MFF Karlovy. Genz se českým divákům představil už v roce 2005 svým filmem ČÍŇAN, který získal Cenu FIPRESCI a Cenu Ekumenické poroty na 40. MFF Karlovy Vary. [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama