Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

obitus 

všechny recenze uživatele

Vynikající exploitation, ve kterém se fyzické násilí děje jaksi mimochodem a důraz je kladen na pokřivenou psychiku jednotlivých postav. To by samozřejmě nešlo bez dobrých herců, jejichž postavy jsou reálné až to bolí. V podobných věcech si příliš nelibuji, takže zřejmě už Mum & Dad nebudu chtít nikdy vidět, ovšem v rámci subžánru s ním jsem velmi spokojený. Navíc ten neodbytný dojem, že Taťku hráj Jirka Zídek...brrrrr. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Byl by to docela obyčejnej horor, ale ta atmosféra v čele s taťkou a mamkou dala filmu něxco, co nesplňuje každej snímek podobného zaměření. Nejsou tu lekačky, ale spíš tu čeká smrt na každém rohu. Pardon, v každém pokoji. Skvělý nápad byla občas prolétavající letadla. Nechápu Lenu, že vzala od tý pipky telefon. A ještě zmíním pro mě vrcholnou scénu (samozřejmě kromě vánoční výzdoby), a tou byla scéna se zuby. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Príbeh úchylnej rodiny a o jej svojských pravidlách a záľubách. Dej bol síce pomerne jednoduchý, ale pocit bezmocnosti, ktorý prostredníctvom hlavnej postavy vo mne vyvolal to bohato vyvážil. A postava taťky, no.... asi tak nejako si predstavujem totálneho psychopata, svoju rolu zahral veľmi presvedčivo. 70/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Mum & Dad bych přirovnal k filmu The Loved Ones. A tenhle typ filmů o šílenejch rodinkách já prostě můžu. Mum & Dad určitě nezklamal, ale u mě vítězí The Loved Ones. Pravdou je že jsem od Mum & Dad čekal více krve a brutality, ale ve finále mi to ani nechybělo, protože tu bylo spoustu psychickýho teroru. Jediný co mi kazilo celkovej dojem a důvodem toho proč nemůžu dát plnej počet hvězd je výběr herců do role matinky a fotříka. Tady mohl být výběr lepší. Jinak spokojenost. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je nasiakli perverznosťou, psychickým aj fyzickým týraním a súťaživosťou, kto z deciek sa viac zapáči Mamke a Tatkovi a to splodí neraz špinavé zákernosti. Postavy boli nevýrazné aj sľubovaný drsný tatko, mi pripadal ako len silnejšie rozčúlený tučný ujo. Poviem to na rovinu, nebavilo ma to a dôvod je ten, že okrem pár rozrezaných častí tiel, kul vianočnej výzdoby, to bola nuda. Áno finále sa nieslo v krvavejšej rovine, ale ani to nedopadlo tak, ako som očakával. Pre mňa sklamanie asi som už moc rozmaznaný, ale čo už so mnou. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)

Reklama

Reklama