Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Hodně silný a zvrácený film. Nečekejte festival gore, ale pořádný psychický a fyzický nátlak od hodně pošahané rodiny. Tak mi u filmu nebylo už dlouho zle, protože to, co se ve filmu děje je něco hrozného. Rodina, která je hodně nemocná unese mladou dívčinu a ta se stává novým mazlíčkem domu. Nechybí fyzické tresty, psychické rány a do toho nějaké to napětí a najde se i menší gorečko. Ten kdo vybral otce by zasloužil cenu za nejlepší vybranou postavu, protože hlava rodiny z nich byla nezvrhlejší a nejodpudivější. Doporučuji. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Milá to anglická rodinka. Taká obyčajná... To normálne dojdete prespať a zobudíte sa s prerezanými hlasivkami, nejaká starnúca ženská vám pchá to chrbta ihly, fotrík vedľa reže prebytočné mäso a ku raňajkám si navyše môžete kludne pustiť porno. Ak máte radi sado maso, naštve vás vlastne len fakt, že ste sa stali obeťou šikany zakomplexovanej upratovačky. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Po kladných reakcích a recenzích co jsem četl jsem se těšil, ale tak trochu zbytečně, mě tenhle film přijde strašně jednoduchej a nudnej. Ale jedno se musí uznat psychologie postav která se tu podařila je výborná takže za to palec nahoru, navíc i herci působily výborně. Jen prostě tenhle film není nic extra pro mě. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Mum and Dad naprosto efektivně znova otvírá subžánr "pošahaná rodinka" subžánru hororu exploitaition, znova jako by připomínal mnoha scénami a svým jednoduchým dějem geniální kultovní klasiku Texaský masakr motorovou pilou (1974) od Tobe Hoopera, ale vše obrazově a kamerou podává tak syrově, nechutně a realisticky, že má člověk opravdu dost nepříjemný pocit, že se tohle může dít a může stát... Zatímto Hooperův kult byl 70.kový tryskající exploitaition působící jako nalezený "ušmudlaný dokument", zde kamerově a obrazově film právě jako dokument působí ... Nevrhá na diváka extrémní násilné brutálnosti a spousta "hanebných" vložek sem sice mohla být zařazena, tím myslím zejména sexuální násilnosti a zvrácenosti, leč i když toto film přímo neobsahuje, krutý a nechutný je v nadměrné míře a jak jsem již uváděl, připomíná prostě realitu "dnešních dnů" ... K tomu všemu pak přispívá geniálně zahraná a ztvárněná psychologie rodiny, kde exceluje hlavní herečka a dále taťka (žádná obluda, jen vypasený slizoun ...). Právě to vše je dosti zneklidňující, syrové a dostatečně nechutné, aby nezvyklého diváka šokovalo, zvyklého pak buď zaujalo (můj případ ...) nebo zklamalo (případ těch, co čekají nějaké gore-orgie ...). Ne, tento film je o násilí, psychických a osobnostních poruchách, úchylkách a ujetostech ... Z tohoto hlediska se jedná o jeden z mála výjimečně reálných a realistických exploitaitions filmů a jeho kvalita je naprosto neoddiskutovatelná ... ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka byly fakt hodně ujetí a to tak, že byli fakt psycho... Docela jsem to nečekal, že to bude takovej syrovej bezcitnej film. Pravda, je tady spíš víc zabíjení a krve, než deviantních zhovadilostí, ale ten, kdo to napsal, měl asi celkem silnej žaludek. No, mě to ale zase až tak nepřekvapilo, protože na podobná témata jsem psal na základce slohové práce. Ale musím uznat, že z tohoto žánru, tudíž uvěznení nevinnejch, hrátky s nima, mučení a zabíjení, to patří k té zajímavější půlce. A to hlavně kvůli taťkovi, kterýho si asi budete pamatovat do konce života. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)

Reklama

Reklama