Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Byl by to docela obyčejnej horor, ale ta atmosféra v čele s taťkou a mamkou dala filmu něxco, co nesplňuje každej snímek podobného zaměření. Nejsou tu lekačky, ale spíš tu čeká smrt na každém rohu. Pardon, v každém pokoji. Skvělý nápad byla občas prolétavající letadla. Nechápu Lenu, že vzala od tý pipky telefon. A ještě zmíním pro mě vrcholnou scénu (samozřejmě kromě vánoční výzdoby), a tou byla scéna se zuby. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

No páni. Skvělá ukázka toho, že když je to dobře promyšlené a udělané, tak jeblá rodinka může být parádní i bez mnohých gore festů, přemíry násilí a litrů krve. Krve a násilí je tu opravdu málo, ale tenhle film má tak skvěle scénáristicky vykreslené a herecky odehrané postavy, že to ani nevadí a staví to do popředí ony postavy samotné, tedy jakési jejich nitro a pohnutky a ne jejich krvavé skutky a činy. Mamka s taťkou jsou fakt super, brácha ze ségrou taky, ale to, co předvádí Olga Fedori s hlavní roli, jak dokáže skvěle hrát tělem, pohyby a hlavně tváří, to je až radost pohledět. Jedna z nejlépe odehraných a nejpříjemněji působících postav poslední doby, co jsem viděl. Zvláštní film, na první pohled neoriginální obyčejný tuctový průměr, který ale postavy a herectví vyzdvihuje hodně vysoko. Obzvláště proto, že právě tohohle se poslední dobou ve filmech (a horrorech obzvláště) moc nedostává. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Mum & Dad ve všech ohledech připomíná řadové exploatační filmy ze zlaté éry žánru, tedy 70. let minulého století. Tyto snímky se vyznačovaly lákavou premisou, která sama o sobě do kina nalákala diváky, a lehkým komentářem k dobově aktuálním sociálním či politickým fenoménům (zde polští gastarbeiteři v Anglii). Nicméně samotné zpracování filmů tyto dva potencionálně nosné prvky důkladně nerozvádělo, laciné pojetí speciálních efektů na místo působivosti občas dosazovalo pobavení a okaté pokusy o symbolismus zase snímky často podkopávaly kvůli nepatřičnému a strojenému zumělečťování. Za použití stejných prostředků sice vznikla fenomenální a dodnes výmluvná díla, ale právě i ohromné množství průměrných (tedy nikoli špatných) snímků, které z anotace, reflexe či analýzy znějí mnohem šťavnatější a nosnější, než opravdu jsou. To je bohužel i případ Mum & Dad. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento filmeček jsem měl v hledáčku už hodně dlouho. Jakožto milovník všech podob zvrácené, morbidní, úchylné a bizarní podívané jsem si samozřejmě nesměl nechat tuto britskou podívanou, na kterou jsem většinou slyšel jen samou chválu. Podobně laděných filmů však v dnešní době existuje už celá řada a bohužel Mamka s Taťkou mezi nimi patří jen k tomu průměru. Nic extra výjimečného jsem tu nenašel, perverzní mi to taky moc nepřišlo, takže nám zbyla víceméně jen ta úchylnost a lehká zvrácenost. Což samozřejmě není málo, ale já přece jenom očekával opravdovou pecku, když už tento film v době své premiéry sklidil takovou kritiku a opovržení. No jo holt Britové asi očekávali na Vánoce jiný program v telce. Abych však jen nehanil, tak musím něco samozřejmě i pochválit. První polovina filmu byla vážně dobrá – správně špinavá. Zvrácení „rodiče“ a jejich dementní „děti“ – opravdu slušná kombinace a správní parťáci do nepohody. Zvláště pak pro mladou a celkem pohlednou dívku, která si mé sympatie dokázala získat. Olga Fedori si nevedla vůbec špatně, ale hlavní prim tu hráli úchylní dospělí. Já si oblíbil hlavně Mamku a její potřebu neustále něco vyřezávat do lidské kůže. To její brýlatý manžílek u mě bohužel moc nezabodoval. Sice tu měl představovat největšího tvrďáka, který rád píchá kus čerstvě uřezaného masa a nechává si lízat prsty na nohou, ale já mu tu jeho šílenost moc nežral. No a vše samozřejmě pohnojil hnusný závěr, kde se nejvíce projevil amatérismus, mrzký rozpočet a hlavně to přehrávání všech zúčastněných u finálního souboje – humus. Přitom šlo o docela zkušené herce. Mum & Dad tak rozhodně nenaplnili má očekávání, ale průměrnou kvalitu tomu upírat nebudu. Slabší kousky se u tohoto možná budou chvět odporem, ale pro nás ostřílené mazáky je tohle jen taková odreagovačka. Samozřejmě mělo to své světlejší chvilky, ale nenašel jsem tu nic, co by pozvedlo tento film do výšin nadprůměru. Tradičních rodinné hodnoty tu však opravdu dostaly slušně na frak a hlavně si nenechte ujít pasáž s Vánocemi a dekorací těchto pomatenců… ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

"In this household, the family is everything... ". Krásné to motto tohoto filmu. Tatínek rád pracující s kladivem a ejakulující do flákoty masa, maminka s jemným hláskem vyžívající se v penetracích a s pozitivním přístupem k mladým dívkám to jsou členové jedné takové typicky britské rodinky™. Protože jsem včera viděl Martyrs, tak tenhle film je pro mne jak pohádka o Sněhurce, jen teda tahle Sněhurka je z Polska a šla přespat na asi nejblbější místo, které se poblíž Heathrow nabízelo. Celkem v pohodě film, pro pokročilejší díváky exploitation. Osobně bych po tomhle filmu si dal od explotation filmů na chvilku oraz, začínínám být otupělý vůči filmovému spermatu ve vepřovém podávaném k obědu za projekce pornofilmu před celou rodinou. Ve filmu absentuje hudba a vlastně film není ani tak brutální a atmosféra není nijak uměle zdrsňována, prostě se to vše tak nějak děje... Jak jsem psal.... Raději zpět k mainstreamu :-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)

Reklama

Reklama