Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přehled částí:
1. Od okupace přes normalizaci k revoluci
2. Bezmocní u moci
3. Slovensko, jiná revoluce
4. O ekonomiku jde až v první řadě
5. A co s komunisty? (oficiální text distributora)

Recenze (9)

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento doku-divadelní projekt sice není zcela na škodu, ale možná by mohl být trochu víc konstruktivnější, než jen aby sklouzával k místy bezduchému předčítání, podobajícímu se první čtené divadelní zkoušce. Přesto musím ocenit, že jsem se dozvěděl některé, mně ne zcela známé informace. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako nepříliš aktivní účastník studentských nepokojů z roku 1989 mohu s klidným svědomím napsat, že takhle to, milé děti, tenkrát nebylo. Avšak tato pohádka je vtloukána do hlav národa již tak dlouho, že se všeobecně považuje z pravdivou. Pokud se někdo chce podívat skutečnostem na jejich prohnilý zoubek, tak kupříkladu tento článek se poměrně shoduje s mými osobními zkušenostmi - http://darny.blog.cz/1008/analyza-17-listopadu-a-zmen-ve-vychodni-evrope-v-roce-1989-cast-i ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Názorově účelová a tendenčně namixovaná šaškárna, nevzdělanému televizáckému stádu bez přehledu určený čudlácký blábol... Při sledování takových pořadů se vžycky hlavně ptám - "komu to slouží"... . . . A za koho to vlastně dnes >veřejnoprávě privátně< klepe ten Klepl? A pro koho jančí Jančárek? . . . Jedna hvězdička tedy jen za některé(!) informace, které si však konfrontací s jinými zdroji musíte do kontextu dát už sami! Nebo TO všechno jen tak sežrat jako krmení, protože >vo to tu de< že... - - - P.S. Jo, fak/t by mě zajímalo, co s těmi všemi prolézačskými náhlými >nekomunisty< , zvláště pak těmi, co tak rádi s plnými hubami "kapitalizmu" (sic! - opravdu stádo stále věří, že žije v >reálném kapitalizmu< a v demokratickém právním státu?) parazitují ponejvíce na veřejných zdrojích, protože jinak by se svými reálnými(!) schopnostmi(!) pochcípali hlady... Socializmus hadra! - - - - - (Sledováno občasně nahodile v dobách vzniku i v současnosti, hodnocení při repete čtvrté části 27.12.2011 na >bludném prostoru< 10., komentář zde s úšklebkem jako čtvrtý - 27.12.2011) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který evokuje divadelní zkušku. Klepl a Someš nás se scénářem v ruce provází jednotlivými etapami (dějstvími) Sametové revoluce. Dokument je rozdělen do 5 dějství. Text někdy čtou, někdy vyprávějí, vzájemnou komunikací s texty v ruce i pohledy směrem k režisérovi do hlediště dávají jednotlivým pasážím dramatický tón. Divadelní pasáže jsou doplňovány archivními nahrávkami z listopadových a polistopadových časů, kdy rodící se svobodu bylo nutno nějak státotvorně uchopit. Dobové záběry jsou doplněny vzpomínkami jednotlivých ,,hlavních účastníků" revoluce včetně Václava Havla. Snaha divadelně zdramatizovat dokument o listopadovém převratu jej na jednu stranu odlišuje od klasických dokumentárních filmů, na stranu druhou mi moc nesedli oba hlavní účinkující a to hlavně ,,BUBO BOBO" Klepl ( i když tehdy ještě neúčinkoval ve všem...). Každopádně těchto dokumentů je neustále třeba. Svoboda totiž není a nebyla zadarmo, jak si dnešní mladí myslí. * * * ()

reditelka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda pořady o dobách minulých. Tenhle byl ale podán pro mě tak nestravitelným a nezáživným způsobem, že jsem si z něj nevzala téměř nic. Byl to dokumentární pořad nebo divadelní zkouška? Tento pokus o zajímavé pojetí mě spolehlivě odradil od dalších dílů. ()

dobso 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že celkom slušne spravený dokument. Jeho hodnota ale zrastie až za 10-20 rokov. Keď už nebudú žiadny komunistický politici. ()

sahier 

všechny recenze uživatele

Keď že pravda je vždy niekde medzi nebom a zemou a neverím žiadnym takým či onakým komplotom ,ktoré raz uvádzajú červené farby, raz modré farby a v ďalšom rade rôzne nacionalisticko- fašizujúce - šovinistické existencie, mienim hodnotiť tento film čisto technicky. Slušné prevedenie, zaujímavý a netradičný štýl podania dokumentu zaoberajúceho sa určitou historickou etapou dvoch národov ,ktoré okrem jazyka a pár spoločne trávených desiatok rokov v jednej krajine nemajú ani mentálne ani historicky takmer nič spoločného .... ()

stepni.vlk 

všechny recenze uživatele

Reakce na 5. díl - My všichni starší víme o co jde. Jen to teď konečně někdo řekl nahlas a konečně natočil. Ne, nelze vše svalovat na komunismus. V porevolučním zmatku si téměř každý uloupil to svoje. Jestli je to v pořádku, to ponechám na svědomí každého z Vás. Nicméně je dobré vědět, že nic není černobílé. Tenhle dokument je do značné míry tendenční a hazí jen svinstvo na opačnou stranu než je obvyklé. Díky tendenčnosti také dostal ode mě jen 3 hvězdy místo 5. Doplňuje však šířku záběru a říká, že po revoluci nekradli jen členové vlády, a Viktor Kožený, ale i bývalý komunisté, potažmo všichni kdo jen trochu mohli a měli na to náturu. Doporučuji zejména mladším 30-ti let, kteří jsou ochotni přijmout i jiná fakta, než která jsou jim běžně předhazována. Kdo to zažil, mohl by vyprávět. :) ()

Reklama

Reklama