Reklama

Reklama

Trhliny

  • Velká Británie Cracks (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama, ve kterém zazářila Eva Green, se odehrává na internátní škole kdesi v Británii. Stejně jako britské klima, i tato škola je chladná, ponurá a přísně vyhlížející. Povyražením pro místní schovanky, které trpí ztrátou svých domovů, je jejich skokanský tým, který vede slečna G. (Eva Green). Volnost a povzbuzení se děvčatům dostává pokaždé, když jsou vytrženy ze všedních dnů a mohou spolu se slečnou G. hovořit o čem je napadne či poslouchat historky z dalekých dobrodružných cest své ochránkyně. Bohužel, tuto zdánlivě klidnou atmosféru naruší příjezd španělského děvčete, které vidí dál než za hranice pozemku školy.
Drama na motivy stejnojmenné knihy od spisovatelky Sheily Kohler vás donutí vidět samotu a obavy z jiných perspektiv. (berusche)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (213)

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma s fantastickou Evou Green. Príbeh sa odohráva na dievčenskej internátnej škole, kde dovtedy pomerne obyčajný život tejto komunity s vlastnými pravidlami, sa naruší príchodom dievčaťa, tak odlišného od ostatných. Jednotlivé postavy sa postupne vyvíjajú a my máme možnosť nakuknúť pod pokrievku rôznych spoločenských problémov. Postava Evy Green na začiatku celkom obyčajná, možno len trocha veľký snílek, prejde asi najväčší kus cesty, a to až do trpkého konca. Pekne postupne sa nám odkrýva záhada jej nevyrovnanosti a žiarlivosti. Všetko podčiarkuje emotívny, silný koniec. 75/100 ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Trhliny pro mne byly silným filmovým zážitkem. Nehrají si na rádoby psychologickou sondu, kterou nám předvádí Černá labuť,nejsou schizofrenním bludištěm ve stylu Polanského Nájemníka ani Hořkého měsíce. Jsou pravým opakem. Velmi lidským, komorním a smutným příběhem. Našel bych mnoho výhrat k vývinu ději a k psychologii postav. Vývoj Miss G měl být plynulejší; scénář se mohl více zabývat vnitřním vztahem mezi děvčaty a jejich lektorkou, a samotným vztahem či citem Miss G s Fiammou a Fiammě. Bez zmíněných výhrat by si Trhliny zasloužily čistých pět, pro výhrady jen čtyři, které nemění nic na originalitě a kvalitě filmu ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Dívčí škola z minulého či předminulého století, zkrátka z doby, ve které se tyto příběhy ze staré Anglie obvykle odehrávají. Žačky jsou oblečené do ohavných stejnokrojů a učitelky jsou staré, vrásčité a upjaté do svých korzetů a důstojnosti. Jako divoká lilie mezi bodláky se mezi nimi vyjímá „slečna G“. Její nekonvenční krásu a nespoutaného ducha žačky bezmezně obdivují a učitelky tolerují – i když s nesouhlasně sevřenými rty a pohoršeně se chvějícím chřípím. Při pohledu zblízka je ale patrné, že tenhle poetický výjev z anglického venkova má značné trhliny. Drobná šikana se občas povážlivě zvrhne a slečna G svýma pozoruhodnýma očima hypnotizuje dívky jako šelma vyhlédnuté oběti. A každého predátora nejvíce dráždí oběť, která se nevzdává… Jordanu Scottovi se podařilo natočit slušně temný komorní příběh, který se naštěstí nepokouší o analýzu ženské duše, ani si nepřisuzuje povinnost předat divákovi nějaké hlubokomyslné poselství. Zato však v člověku hezkou chvíli rezonuje jako chvění vysokého tónu, které zní v uších ještě dlouho potom, co nastalo ticho. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VLASTNE MÁM VEĽA HRIEŠNYCH MYŠLIENOK. MUSÍM ICH VŠETKY OĽUTOVAŤ?" __ Ani neviem ako ma pri náhodnom prepínaní televíznych programov na moment zaujal tento film, ktorý sa už pár minút bežal na AMC. Pri jeho trocha zvláštnom názve som si spomenul, že v ňom účinkuje Eva Green a keď som uvidel, že hrá učiteľku v dievčenskej internátnej škole, nútil ma svojim zaujímavým prostredím a (miestami ľahko predvídateľným) dejom dopozerať ho až do jeho očakávane dramatického vyústenia. Hoci sa v podstate jedná o rýdzo ženský film, o čom svedčí zloženie jeho tunajšieho fanklubu, myslím že zaujme mužské oko nielen hereckými výkonmi skupiny mladých dievčat na čele s krásnou Maríou Valverde (dokonalé spojenie dvoch šarmantných dievčat, ktoré poznám :-)) a veľmi sympatickou blonckou Imogen Poots, ale tiež svojou vizuálnou stránkou so zábermi panensky krásnej britskej prírody, poeticky nasnímanými scénami nočného ponárania sa a príhodnou hudbou, v niektorých momentoch akoby pochádzajúcu z pera Philipa Glassa. Žiadaná milostná scéna by v celkovo striedmo podanom charaktere filmu vzbudilo skôr rušivé pobúrenie a osobne mi ju dokonale nahradil polnočný dievčenský žúr. Ajhľa, aký príjemný zážitok som dostal pri náhodnom prepínaní, kedy som mal v pláne vypnúť telku. (3218. hodnotenie, 202. komentár k filmu) ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Učebnicový příklad, jak může jedna psychicky narušená latentní lesba a parta malých hloupých holek zničit život člověka chytřejšího a lepšího, než jsou ony samy. Je to přesně ten typ filmu, který nesnáším a který už rozhodně nechci vidět znovu. Navzdory tomu musím říct, že jak Juno tak Eva odehrály role nesympatických a nesnesitelných krav dokonale a že film rozhodně má atmosféru. Proto hodnotím čtyřmi. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Báseň, kterou Poppy (Imogen Poots) recituje, je „Ozymandias“, jejímž autorem je Percy Bysshe Shelley. (sirjohn)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 v Praze

Fresh Film Fest 2010 v Praze

28.07.2010

Letošní sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest proběhne od 25. do 29. srpna v Praze, kam se přesunul z Karlových Varů. Pětidenní filmová přehlídka se… (více)

Reklama

Reklama