Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (807)

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Smrtonosná zbraň“ je klasika, které se žádná pokračování nevyrovnala. Mel Gibson, Danny Glover, Richard Donner a Shane Black – právě tihle mužové se zasloužili o to, že je „Lethal Weapon“ briliantem bez jediného kazu a to nejen v rámci žánru buddy-movies! Povedlo se jim definovat jak má taková nesourodá dvojice policistů vypadat - ovšem jejich duo Riggs-Murtaugh nasadilo laťku ostatním tvůrcům neskutečně vysoko. Nechce se mi rozepisovat o tom, proč je „Smrtonosná zbraň“ tak skvělá, absolutní hodnocení (které dávám jen výjimečně) mluví jasně – pět hvězdiček si zaslouží scénář, režie, kamera, herci, tempo, atmosféra. Na nejvyšším stupínku pro mě ovšem stojí báječně vyšinutý Mel Gibson a jeho Beretta 92F. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

V dueli Pasca vs Zbraň vyhráva Pasca, ale to je len taká menší duel, ktorý nieje podstatný, je dosť od veci a moc sa tie filmy ani nedajú porovnávať, pretože sú odlišné. Smrtonosná zbraň je ale rovnaký kult respektíve klasika ako pasca a obsahuje vyváženú kombináciu humoru a akcie. Na takú kadenciu hlášok (Potkal jsi někdy někoho, koho jsi nezabil? To víš, že jo. Tebe.), štýlovej akcie a brilantných hercov je radosť pozerať. V rámci žánru sa jedná snáď o najlepšiu krimi - akčnú - komédiu 80 rokov, kde Mel Gibson a Danny Glover sa perfektne dopĺňajú a špikujú. Vyzdvihnúť treba aj mena za kamerou, ktorý majú nemalý podiel na kvalite tohto skvostu - režiséra (Donner), scenáristu (Shane Black), či hudobného skladateľa (Kamen). Jingle bell, jingle bell, jingle bell rock, Jingle bells swing and jingle bells ring, Snowing and blowing up bushels of fun, Now the jingle hop has begun. 100% - 5* ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem se této smrtonosné dvojice bál, měl jsem strach, že se mi to určitě nebude líbit, ale když jsem měl zrovna dobrou náladu, tak jsem to nechal běžet a ono šlo celkem o slušnou akční komedii, teda spíše akční krimi. Zase na druhou stranu jsem čekal o hodně víc, když se film pohybuje na 69. místě v top žebříčku. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Jeden psychopatický sebevrah v policejní hlídce stačí. To si patrně řekli nadřízení a přiřadili šíleného bojovného detektiva Riggse k detektivovi Murtaughovi, který chce jenom poklidu přežít do penze. Těžko lze nalézt více protikladů než má v sobě tato dvojice vyšetřovatelů - černý x bílý, starý x mladý, pacifista x action man, taťka x sirotek. Sžít se není jednoduché a občasný skok z mrakodrapu s připoutaným sebevrahem také pouto nevytvoří. Oproti tomu Riggsovo přijetí do Murtaughovi rodiny už z nich skutečné parťáky udělá a nyní již nezbývá nic jiného, než vyrazit společně nabančit do čenichu nějakým gangsterům. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších akčních filmů 80. let. Vztah šíleného Gibsona se zdánlivě již starým a usedlým Gloverem je někdy tak dojemný, že vhání slzy do očí. Rigs je opravdu ze začátku mimo a úplně šílený, Gibson v tomto ohledu podává úžasný herecký výkon. Jen mi připadlo, že by se na jeho místo ještě více hodil Bruce Willice, ale je to jen osobní představa "kdyby ...". Film je dost striktně rozdělen na dvě části, první - seznamovací kriminálka, mírně komediální, hodně šílená, druhá část je pak už jen perfektní akční jízda, která nenechá vydechnout diváka až do samého konce. Mám dojem., že se Bay ve svým "Mizerech" tímto filmem hodně inspiroval a ze vztahu této dvojice si hodně přebral. Scéna v poušti je v akčních filmech absolutní špička, od této chvíle již divák nevydechne. Humor ustoupí kruté akci, film si s divákem rozhodně nebere servítky. Závěrečná bitka Gibson vs Busey na trávníku Glovera je naprosto úžasným vyvrcholením. Perfektní film naládovaný snad vším, čím má správný akčňák být ... akce, střelba, hlášky, humor, dobrý scénář, výborné postavy ... prostě špička! ()

Galerie (71)

Zajímavosti (76)

  • Legendární kaskadér Dar Robinson byl zabit při nehodě na motocyklu během natáčení filmu. Režisér Richard Donner film věnoval právě jemu. (Kulmon)
  • Do role Joshuy byl přijat Gary Busey, protože producenti hledali někoho velkého a hrozivého, kdo by byl dobrým soupeřem pro Mela Gibsona (Riggs). Busey také díky této roli znovu nastartoval svou kariéru. (HellFire)
  • Na lednici v domě rodiny Murtaugha (Danny Glover) si lze všimnout nápisu "Free South Africa, end apartheid". (MatyM)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama