Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (807)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V dospelosti ma jednotka baví oveľa viac ako v detstve, kedy som preferoval komediálne pokračovania. Je to najmä pre jej hustú atmosféru rozpáleného Los Angeles za zvukov neskutočnej jazzovej hudby Michaela Kamena, čo predstavuje úplne definičný genius loci dekády i žánru. Čo ma stále nebaví je posledná tretina, ktorá napriek napätiu a akcii je strašne naťahovaná až ubíjajúca. Má štyri nosné pasáže - v púšti, v sklade, v meste a pred domom - pričom každá z nich by mohla byť regulérnym finále. Čo je nutné odstupom času poznamenať, dnes by asi nebolo možné nakrútiť seriózny film o dvoch hrdinských policajtoch, ktorí nedokážu nič vyriešiť (všetky stopy im priniesla náhoda), ale zato veselo strieľajú okolo seba a krágľujú jedného za druhým. Vďaka za osemdesiate roky (aj za to, že sú už za nami). ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Prva cast stvordielnej serie ma zoznamila so sialenym Martinom Riggsom, ktory mal obrovske psychycke problemy kvoli mrtvej manzelke a nastastie spoznal svojho kolegu Murtaugha a jeho rodinu, ktori mu pomohli najst nielen zmysel zivota, ale aj on sam pomahol Murtaughovi hladat gang paserakov drog. Gibson je tu v ulohe, v akej ho mam najradsej, tu snad ani netreba komentar. Najoblubenejsia scena: skokan na streche a Gibson sa ho pokusa dostat odtial prec. Namiesto toho s nim skoci dolu a potom sa vystraseneho skokana opyta: ,,Chces si este raz skocit?" A podobnych humornych situacii je tu viacej. Proste Donner je macher... 14.11.2008 __________ Mel Gibson - (Martin Riggs) +++ Danny Glover - (Roger Murtaugh) +++ Gary Busey - (Joshua) +++ Mitch Ryan - (General Peter McAllister) +++ Tom Atkins - (Michael Hunsaker) +++ Steve Kahan - (kapitan Ed Murphy) +++ Darlene Love - (Trish Murtaugh) +++ Ed O´Ross - (Mendez) +++ Hudba: Michael Kamen, Eric Clapton +++ Producenti: Joel Silver, Richard Donner +++ ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších akčních filmů 80. let. Jednička ja super, ale zástávám názor, že dvojka i trojka je lepší. Na těchhle filmech jsem vyrostl, mám je všechny rád, ale kdo ví jestli by první díl, bez pokračování neupadl do zapomění. Scénárista vytvořil skvělé věrohodné duo a skvělý je tak hudební doprovod Michaela Kamena, který dodal filmu něco z jeho jedinčnosti. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika, kterou jsem viděl nejméně 5x a pořád je to neokoukatelné a pořád tam vidím věcí, které jsem přehlédl. Naprosto užasná a sehraná dvojka v podání Gibsona a Glovera je tím největším lákadlem, blázen a muž chystající se do důchodu spolu jako parťáci je něco jako voda a oheň. První a nejlepší díl. Na tomhle jsem vyrůstal a každý, kdo chce natočit něco akčního, by si měl vzít z téhle dvojky příklad. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je klasika. Mel Gibson ve své nejkultovnější roli válí a hláškuje o sto šest. Richard Donner nám připravil vskutku vydatnou a dokonale okořeněnou specialitku, které nechybí ty nejdůležitější ingredience (spousta kvalitní akce, nadprůměrné herecké výkony, příběh postrádající větší klišé a v neposlední řadě legendární hlášky). Čeští labužníci si navíc mohou vychutnat i bezchybný dabing, který této specialitě závidí všelijaké nové objevy kuchyně zvané film. Jako přílohu doporučuji do ruky pivo, na stůl brambůrky či jiné laskominy, zvuk na maximum a jen vyčkat, až se chuť sama rozplyne na jazyku. Na tenhle mls totiž jen tak nezapomenete. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (76)

  • Scenárista Shane Black uvedl, že chtěl, aby roli Martina Riggse (Mel Gibson) hrál William Hurt, s čímž vedení studia nesouhlasilo, jelikož byl podle nich pro tuto roli příliš obskurní. (ČSFD)
  • Na začátku filmu dopadne Amanda (Jackie Swanson) po skoku z balkónu na auto. Během záběrů se však poté její poloha na autě změní. Amanda totiž padá spíše na čelní okno auta, promáčkne ale střechu auta uprostřed a pak také leží uprostřed střechy auta a čelní okno vypadá v pořádku. Při ohledání ve dne je ale čelní okno rozbité, jeho rám poškozený... (CrownThomas)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama