Reklama

Reklama

Romantická pohádka z časů, kdy rytířská čest patřila k těm nejcennějším hodnotám a kdy pro úsměv své vyvolené nasazovali mladíci život na turnajových kolbištích... Na starobylém hradě žije krásná panna (J. Ježková) se svým otcem (J. Zahajský). Odmítá zatím všechny nápadníky. Sama ještě neví, jestli bude někdy milovat. Aby se vyhnula vdavkám, dá si podmínku, že její ruka bude patřit pouze tomu, kdo vyhraje klání oděn v pouhé plátno. Očekává, že všichni odmítnou, neboť bojovat jen ve lněné kytli znamená jistou smrt. Jeden z nápadníků (F. Blažek) však na podmínku přistoupí… Tak začíná rytířská romance o strachu, zbabělosti, odvaze, ale především o velké lásce... Výpravnou filmovou pohádku na motivy středověké francouzské trubadúrské poezie napsal Jiří Bednář a režii měl Vladimír Drha. Velkolepé turnaje a dobově laděné melodie Petra Traxlera podtrhují středověký kolorit dávného pohádkového příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tuhle pohádku zbožňuju, měl jsem ji rád jako malej, mám ji rád i teď, spojuje to, co jsem měl jako malá ploutev na pohádkách rád, souboje, atmosféru... Navíc má Filipa Blažka, který zde sice tentokrát nehraje prince, nýbrž rytíře, ale pořád je pro mě princem nejikoničtějším a když sme u toho, dokonce i Pomeje zvládl svou roli úctyhodně. Výborná je taky dobová hudba a téměř všechny písničky, obzvlášť scéna turnaje a předávání kytle dokáže způsobit napětí a epičnost větší, než všichni Transformeři dohromady. Atmosféra, skvělé (i pohledem dnešního lachtana) souboje, hudba, píšťaly, sakrastický šašek, smrt,. Jo, tohle je nejen nostalgie. ♫♪ " Já nahý půjdu proti všem, oděných železem " ♪♫ ()

Ssova 

všechny recenze uživatele

Příběh, který vůbec nemá být pohádka...Už na začátku je jasně řečeno, že jde o romantický příběh... Navíc na motivy nějaké francouzské balady či čeho...A jako takový mě tento příběh okouzlil. Myslím si totiž, že se jedná o velice specifický žánr, který ocení jen milovníci středověku, kteří se můžou pokochat kostými, hudbou, interiéry a dějem vůbec a nasát ohromnou atmosféru, kterou se může film pochlubit. Jenom ten, kdo se dokáže kochat nádherou středověkého hradu a vidět v něm víc než jen ruinu, komu středověká hudba říká víc než jen to,že je stará, ten vidí v tomto filmu opravdu poklad...Takže mě nepřekvapuje,pouze mrzí, že hodnocení je tak mizerné ... Škoda, ale je to pochopitelné... ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nemyslím, že by to byla až taková tragédie.Největší chybou filmu je vedle veršovaného jazyka takřka neustálé prozpěvování ne příliš duchaplných textů. Zkrátka ne každý verš o citech je hned Šejkspír. Dcero proč? A dcera začne zpívat o svých citech, které zahubily rytíře. Tohle nepřirozené míchání umění s dialogy mi dokáže kazit spoustu pohádek. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Snad až zbytečně haněný romantický příběh z dob rytířů, ve kterém láska a věrnost něco znamenala. Filmově to sice není žádná sláva, ale pořád film nabízí slušnou středověkou zábavu, bohužel také toporné herectví a hrozně otravné písničky. Na druhou stranu pohádkových příběhu natočených v exteriéru a na skutečných hradech není hodně. Takže sice podprůměr, ale v celku slušný. Hudba: Petr Traxler ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Když vidím ty odpady, tak lehce nechápu. Není to bůhvíco, ale písně Traxlerů a krásný hlas Hedy Hoškové ( a taky vlasy Filipa Blažka) se mi i po letech stále líbí. Konec konců natočit takový příběh tímto způsobem byla dost odvaha, která se jak vidím, těžce nevyplatila. .... života mého krásná paní, můj živote, mé umírání...... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se na hradě Vysoký Chlumec u Sedlčan a ve Starém královském paláci na Pražském hradě. (SONY_)

Reklama

Reklama