Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se setkal s filmem, který se nejvíc přiblížil knížce. Škoda jenom, že z Doriana udělali šukací nástroj. On to všecko dělal tak trošku z jiných důvodů. Každopádně Colin Firth neměl chybu! Já ho měl zažitýho jako takovýho tatíka, co dokáže ztvárnit hlavně ty sympatický úlohy, ale tady fakt překvapil. Zmar, hříchy, drogy. Tehdejší doba na tohle byla hodně zvláštní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Osobne si myslím, že veľmi slušné spracovanie kvázi nesfilmovateľnej knihy. Ale takých nesfilmovateľných záležitostí sme tu už mali neúrekom a ono skôr ide o formulku tých kritikov, ktorí chcú byť zaujímaví za každú cenu. Moja najväčšia výhrada ani nesmeruje k tvorcom ako skôr k osobnému poznaniu, že toto bola látka vhodná pre Universal v 30. rokoch alebo Hammer o niečo neskôr. Dočkali sme sa ale niečoho podobného od MGM v 1945, žiaľ ako to dopadlo, som ešte nezistil. Inak casting taktiež nedopadol vôbec zle, Firth a Barnes sú uveriteľní a do svojich úloch zažratí. Grayov hneď dvojitý prerod by sa ale možno hodil viac do seriálového rozprávania. Skok po veľkej časovej medzere je až príliš zjednodušujúci, celkom by ma zaujímalo, ako prežíval Gray svoje nočné mory a vyvíjala sa jeho psychika aj v týchto dobách. 70% ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Přikláním se k názorům, které kritizují zobrazení Dorianova úpadku formou sexuálních orgií všeho druhu a skutečně temná zákoutí lidské duše zkratkovitě odbývá jen hororovou podobiznou, jakkoli nechutnou a děsivou. Naproti tomu však stojí povedená starolondýnská atmosféra, andělský zhýralec Ben Barnes (ježíš, kdo to je?? :-)) a ďábelský cynik Colin Firth jako prožitkový voyaer, nicméně si myslím, že proplesknutí rukavicí Oscara Wildea by se Oliver Parker nevyhnul... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Každý má v sobě svého Doriana Graye. Působivý příběh z pera Oscara Wilda o prokletém mladíkovi, jehož ovládla bezcitnost a sobectví, fascinuje filmové tvůrce stále. A kdo jiný by ho mohl převést lépe do filmové podoby, než specialista na anglického klasika Oliver Parker. Mladík se nechá zvěčnit na obraz, který pak stárne místo něj, ale za jakou cenu. Byla to velká herecká příležitost pro relativně málo zažitého Bena Barnese, který dokázal to hlavní, a sice nebýt sympatický. Trochu toho hereckého umu má, ale problém je, že s ním ve filmu hraje chameleon Colin Firth a vedle něj to měl opravdu těžké. Navíc scénář mu předepisuje klátit ve velkém počtu nejen holky, ale také občas si to rozdat taky s pány, což do daného konceptu příliš nezapadlo, ale budiž. Horší je to s tím, jak film nestrhne, nenabudí a svým utahaným tempem nenadchne ani příznivce hororových snímků a o nějaké psychologizaci postav nemůže být řeč v rámci dramatu. Parker dokonale umí navodit atmosféru starého Londýna, některé scény jsou nasnímány až "faustovsky" a Colin Firth je skvělý, ale jako celek je to chladné až skoro fádní. Přesto jsem nelitoval, že jsem se na tuhle hodně upravenou verzi podíval. A možná, že někdo si v ní najde víc, než jsem našel já. 60% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Zajímavý začátek - zhmotnění se obličeje, nůž, krev, molo a pěkná hudba, dodá snímku ponuré prostředí. CITÁT - O rok dříve........... Zajímavé jsou i dialogy. Zvláště ty mezi třema hlavníma aktérama. Dorian, Henry a malíř Basil mezi sebou rozpoutávají břitké rozhovory, které je zajímavé sledovat. CITÁT - V Anglii toužím změnit jen jedno - počasí.......... Vžijeme - li se do ponuré postavy Doriana Graye, zjistíme, že příběh se táhne v heslu sex, drogy a alkohol, přidejte ještě tamní novinku - cigarety a máme všech pět pohromadě. Hledáte tu pátou ? No tou je přece smrt. CITÁT - Máte tady gin ?......... Vše se začíná stupňovat. Sex je tvrdší, alkohol také, drogy zabírají a smrt je už kousek. CITÁT - Hranice neexistují.......... Jak zlověstné. A kdo ví, jak vůbec vypadá původní obraz Doriana Graye ( Ben Barnes ), který nakreslil malíř Basil ( Ben Chaplin ) a který by tak rád viděl přítel Henry ( Colin Firth )? CITÁT - Jsem Bůh.......... Drogy, sex, alkohol, utrpení i rozkoš a ...smrt. Natočeno podle novely "The Picture of Dorian Grey", kterou napsal Oscar Wilde. ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Jedná sa o druhý film herečky Rachel Hurd-Wood (Sybil Vane), v ktorom má hlavná mužská postava večný život. Prvým bol Peter Pan (2003). (odmocnina)
  • Film sa začal natáčať v lete roku 2008 v Ealing Studios a mestských častiach Londýna, dokončený bol v októbri. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama