Reklama

Reklama

Signum laudis

  • Polsko Signum laudis (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě hodně dobrý film, ale po skončení filmu jsem se šel podívat na názory druhých a nechápal, proč z toho byli všichni tak hotoví. Signum laudis je anti válečnej film jak cyp. A nevím o žádným dalším tak anti válečným z Česka, jako je tenhle. A má určitě plno dobrých scén a stránek a rozhodně se o něm v té době muselo mluvit. Ale když jsem na to koukal, nic extra úžasnýho jsem na tom neviděl. Přiznám se, že neviděl. Snad jenom ta atmosféra a fakt, že tehdá se točili, i přes to všecko, skutečně kvalitní válečné filmy. Dneska se zmůžem maximálně na Tobruk a ještě se z toho všichni můžou posrat, že to zase tak dobrý není. Je to velká škoda. Podle mě bychom zrovna my měli být jedna ze zemí, kde by se válečné příběhy točili jedna báseň. Ale prý už druhá světová není tolik aktuální. Neřekl bych, filmy se z ní točej furt a já jsem za ně rád. Ale popravdě jsem občas radši za ty starší. Klidně i za Signum laudis, který mě občas dost nudil, ale furt je to Český, a to se musí ocenit. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film, ale o to více šokující. Záležitost tak silně promyšlená a psychologická až z toho mrazí. Jednoduchá krátká záležitost, kde válka hraje v podstatě až poslední roli a nad zbytkem jenom nevěřícně kroutíte hlavou. Je v tom něco výjimečné. Je v tom něco, co ve vás zanechá nějaký ten otisk, kterého si je nutno cenit. Navíc napěchované více než kvalitními herci. Nenápadné a skoro zapomenuté. Ale výjimečné. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

V.Muller v roli kaprála Hoferika který se se svýma podřízenýma rozhodně nepáře a jeho slovo znamená tvrdou pěst.Jenže jak už to tak někdy chodí méně je někdy vice a tak se kaprál znelíbí poseroutkům jako sou např.general Berger a ti mají v plánu se raději vzdát než bojovat za císaře pána a jeho rodinu a tak staví kaprála před vojenský soud a tam ho čeká jediný možný trest-Poprava zastřelením.Naprosto souhlasím s níže uvedenými komentáři že tohle byla životní role V.Mullera(i když hajnééé Horyna též nebyl špatnej)a svým charismem naprosto zastínil slavné české herce(Lukavský,Prachař,Kodet) ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

"Čemu vy svině vlastně věříte?" aneb výborná česká odpověď na Železný kříž a Stezky slávy. Film doslova nabitý úvahami a oplývající dobře mířenou kritikou. Každá z postav, jakby tu reprezentovala společenskou neřest, ať už třeba proradnost, vypočítavost, alibismus či pohrdání sociálně a společensky nižšími jedinci. Původně nejsympatičtější člen velení Josef Bláha coby hejtman Bruno se ukáže jako největší svině. Jedněmi nenáviděn, druhými pohrdán, zásadový při plnění povinností, takový je kaprál Hoferik, férový muž se smyslem pro zodpovědnost, jemuž de facto zlomí vaz takřka až fanatická víra ve vlastní ideály. Ideály, které elita káže, ale které jsou jen vyprázděnými pojmy, protože jde-li o kejhách, veškeré cnosti jdou stranou. A závěr, co věta, to perla. "Orientujete se, kudy máme jít, pane redaktore?" - "Já se orientuju vždy, generále." Jedinou slabinu představuje hudba, film by si zasloužil nápaditější a bohatší doprovod, ale i tak se přikloním k nejvyššímu hodnocení. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv se scénárista Jiří Křížan pustil do válečné tématiky dopadlo to velmi dobře. Signum Laudis je snad kromě Švejků jediný film v kulisách první světové války co si vybavím. Díky kvalitní produkci a hlavně režii Martina Hollého se scénář dočkal velice důstojného zpracování, díky němuž válečné prostředí působí opravdově a neošizeně. Film je také přehlídkou velmi dobrých hereckých výkonů představitelů výtečně napsaných postav. Samozřejmě nejvíce pozornosti strhnul Vlado Müller coby naivně úslužný kaprál Hoferik, ale ve vedlejších rolích vynikají i Josef Bláha nebo Ilja Prachař. Depresivní atmosféru zdatně dotváří i hudební motivy Zdeňka Lišky, pro mě největší osobnosti české filmové hudby. V rámci tuzemské tvorby odivuhodný počin. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Natáčanie snímky prebiehalo od 24.10.1979 do 7.1.1980 v Mostecku a okolí. (dyfur)
  • Ve filmu je scéna, kdy se má Hoferik (Vlado Müller) poprat s Reischlem (Jan Skopeček). Skopeček měl z mohutného a silného Müllera strach, a tak když byl režisér, po několikerém opakování záběru, konečně spokojen, slíbil Müller Skopečkovi jako bolestné čočku, která tehdy v Praze nebyla. Po nějaké době sledoval Skopeček se svou manželkou televizi, kde se shodou okolností objevil právě Vlado Müller, načež se Tichánková důvěrně naklonila k manželovi a pronesla: „Došla nám čočka, měl by sis zase nechat dát od Vlada přes hubu“. (cundak)
  • Film získal Velkou cenu na 22 Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (M.B)

Reklama

Reklama