Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Práce je vážně ta poslední šanc, jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?" Jedna z nejlepších Heřmánkových rolí. Jemu ty prvorepublikové situace a manýry naprosto sedí. Tato komedie patří ke zlatému fondu naší kinematografie stejně jako třeba Hříšní lidé města pražského, Rozpuštěny a vypuštěný atd... ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdo mě zná nebo třeba jen sleduje tady na databázi, tak moc dobře ví, že komedie je žánr, jemuž se věnuju jen zřídka. A těmi výjimkami bývají zejména staré české komedie, na něž nedám dopustit už jen pro starou školu našich úžasných hereckých umělců, ke kterým by měli všichni současní bezmezně vzhlížet. Semtam ale bohužel nechtěně narazím na komedii s nepříliš poutavým tématem, a tak se stane, že je největším a mnohdy bohužel i jediným pozitivem jen další odškrtnutá klasika. ()

Reklama

Zevon 

všechny recenze uživatele

Je to více než na tři. Jedná se o komedii, pár nadsazených, ale nelogických a trošinku křečovitých situací nevadí, horší je, když na nich stojí celý příběh - žižkovský superman ala třicátá léta, který bohatým bral, chudým dával drobky, ale taky je sem tam dostal do průseru, čiže normál podvodníček, kterých je dnes na každém rohu pět. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Komedie jak má být. Vtipné dialogy, charismatický hlavní hrdina ve skvělém podání Karla Heřmánka. Každá postava přiroste k srdci a herci zde přesvědčují, že není malých rolí . Všem za to děkuji od pana Kostky až po Václava Sloupa. Moje nejoblíbenější je dvojice Zedníček - Kozderková, kteří jsou roztomilí. To vše umocňuje atmosféra prvorepublikového Žižkova . Prostě tento film miluju. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie navozující atmosféru žižkovské spodiny za první republiky. Nezapomenutelný Heřmánek v roli Huberta Hraběte, pražského floutka, který se živí pokoutými způsoby a drobnými podrazy. Výraznou postavou - byť v menší roli - je i Laďka Kozderková v roli masérky, stejně tak i Pavel Zedníček v roli funebráka. Vtipná komedie, která v podstatě nemá zásadních hluchých míst. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové. (pávek)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno