Reklama

Reklama

Jmenuji se Khan

  • Indie My Name Is Khan (více)
Trailer

Muslim a muž trpící Aspergerovým syndromem se zamiluje do indické emigrantky. Usadí se společně v San Franciscu a založí rodinu. Jenže po tragických událostech 11. září se rodina stává terčem anti-muslimského násilí. Rizvan Khan, muslim z Indie, se přestěhoval za bratrem do San Francisca a žije spolu s ním a jeho manželkou. Rizvan trpí Aspergerovým syndromem. Ve městě potkává Mandiru a zamiluje se do ní. Přes protesty rodiny se s ní ožení a společně si založí malý rodinný byznys. Žijí šťastně a spokojeně, ovšem pouze do té doby, než přijde 11. září a s ním teroristický útok na newyorská dvojčata – muslimové se z rázu stanou veřejnou hrozbou. Mandira je zděšená a svého manžela opouští. Rizvan je zmatený a nechápe, proč ho láska jeho života opustila. Ve snaze získat svou manželku zpět, se vydává na dojemnou a inspirující cestu napříč Amerikou. Toto je triumfální příběh o netradičním hrdinovi, jež se snaží překonat nesnadné překážky ve jménu lásky. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (239)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

U indických filmů mi vždy imponovala krásná hudba a pestrý mix žánrů, který není ani u My Name Is Khan vyjímkou, přesto je v něčem trošku jiný, ať už je to náboženské téma zasazené do USA po 11.září, kdy to přistěhovalci z dálného východu neměli v Americe vůbec lehké nebo hlavního hrdinu, který trpí autismem. Svou hloubkou impozantní a krásný příběh, a díky autistovi mě to trošku připomnělo i Forresta Gumpa. Shahrukh Khan není nadarmo hvězdou bollywoodu. 85 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na svete sú len dva druhy ľudí - dobrí a zlí... A presne o tom to je - je zbytočné ľudí rozdeľovať na základe rasy, náboženstva, spoločenského postavenia alebo podľa vzhľadu, pretože ani jedno z týchto delení nedokáže človeka naozaj úspešne definovať. Rizvan Khan je takým indickým Forrestom Gumpom, akurát že v trochu vážnejšom prostredí. Prvá tretina filmu ma moc nechytila, pretože dej bol príliš priamočiary a miestami až presladený. No potom sa to po 9/11 všetko zlomilo a celé sa to rozbehlo. Reálne tu boli vykreslené tie ľudské predsudky, keď razom každý moslim sa stal skrytou hrozbou a obávaným teroristom. Vďaka čomu sa následne dej filmu viacero krát radikálne láme a už nič nieje razom ako predtým a budúcnosť sa zrazu stala úplne neurčitou. Veľmi veľa pekných scén, dialógov a myšlienok sa tu objavilo, čo vytvorilo z tohto filmu hodnotné dielo (bohužiaľ miestami boli niektoré scény trošku prehnané). No celkové posolstvo bolo krásne, kiežby si ľudstvo bralo príklad z Rizvana a odhodilo svoje nechutné predsudky! ()

Reklama

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Když to trošku zjednoduším, Rizvan Khan je takový bollywoodský Forest Gump. Opravdu hodně silný dramatický snímek, který se z vás snaží všemi možnými způsoby poslední zbytky emocí a to ať už těch kladných (smích) tak těch záporných (zděšení, drama, strach). Čekal bych, že vzhledem velice natáhnuté stopáži mě bude film nudit, ale ani v jedné své pasáži nepolevuje a stále je na co se soustředit a co sledovat. Dal bych plných pět, ale bohužel závěr snímku se moc nepovedl, z toho jsem zklamaný, proto jedna dolů. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

indickí herci hrali troška "na kameru" a teatrálne. Khan (ako herec) bol výborný, hral to presvedčivo, Film zaujímavý ako väčšina filmov v ktorých ide o "postihnutého" . v tomto prípade autistu. Keby si moslimský svet riešil problém v mešite, ako to urobil v jednej scéne Khan, svet by sa necítil tak ohrozený islamizmom. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi ty pětihvězdičkové filmy množí a mám z toho velkou radost. Jmenuji se Khan pro mě byla opravdu veliká podívaná. Je sice pravda, že film je chvílemi trošku přehnaný, klíše se mu taky nevyhne a všudypřítomná indická hudba nemusí každému uchu ladit, nicméně nejdůležitější stránkou filmu je jeho hluboký odkaz. Ten je v těchto dnech i celkem aktuální a byl jsem velice překvapený vývojem děje a nedalo se dát nic jiného než 5 hvězd. Silně romanticky založený příběh o neúnavné vytrvalosti obyčejného člověka, musí zasáhnout každého citlivé místečko v srdci, každopádně ho mohu doporučit všem svým nej uživatelům, film stojí za shlédnutí a té velké stopáže si nakonec ani nevšimnete. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Film byl promítán na 60. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně, kde se setkal s obrovským zájmem. Vstupenky určené pro on-line prodej byly rozprodány do pěti sekund a na portálu eBay se pak prodávaly za úctyhodnou sumu 1 000 EUR. (pornogrind)
  • Stejně jako filmového Rizwana Khana, i herce Shah Rukha Khana v roce 2009 zatkli kvůli muslimskému jménu lidé z imigračního úřadu na letišti v New Jersey, když letěl propagovat film. Byl podroben dvouhodinovému výslechu, a to i přes to, že ho na letišti několik fanoušků poznalo a chtělo od něj podpis. Prý si ho spletli s hledaným zločincem. Byl propuštěn až poté, co mu by povolen jeden telefonát a zasáhli úředníci z místního konzulátu. Někteří lidé si prý mysleli, že je to reklamní tah. Ovšem filmaři byli velice rozzuřeni, že se něco takového vůbec mohlo stát a jak se kontrola chovala k mezinárodní superstar, jakou Shah Rukh je. Kromě toho, že incident rozpoutal mnoho debat mezi indickými politiky a herci, vypukly také demonstrace v Indii. Shah Rukha Khana později pozval kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger na večeři ve snaze urovnat, co se stalo. (MJackie)
  • Ve filmu je párkrát řečeno, že Rizvan (Shah Rukh Khan) není schopný pláče kvůli svému psychickému onemocnění. Přesto, když ve Vilemině v kostele mluví o Samovi, můžete si všimnout slz v jeho očích. Je to proto, že Shahrukh Khan je citlivým mužem, který prožívá své filmové role velmi intenzivně. Nemusí předstírat pláč, pláče opravdu. A i tato scéna pro něj byla tak emocionální, že se mu chtělo plakat. (Stupet)

Reklama

Reklama