Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (441)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem notnout chvíli přemýšlel o čtverce, ale nebudu zbytečně měkkej jen kvůli tomu, že je to český film se zajímavou tematikou. Jedná se o regulérní okultistickou kriminálku se moc fajn zápletkou, přičemž první s podtitulem Noc hadů je vynikajícím úvodním dílem, který navnadí neskutečným způsobem. Bohužel danou kvalitu Jiří Strach a především Arnošt Vašíček nejsou schopni udržet, takže v prostřední části Vražedný kód se setkáváme s enormní dávkou scénáristické naivity a lajdácké zkratkovitosti, jež hraničíc s trapnosti sráží tento díl na úroveň podprůměrné televizní břeče. Situaci trochu zachraňuje finále s názvem Brána nebes, ale ani ta zdaleka nedosahuje levelu nastoleného prvním dílem, takže celkově jsem z výsledku docela smutný a hodnotím za tři relikvie, ale abych jen nebečel, tak jako český televizní film můžu tuto nadprůměrně herecky obsazenou minisérku i doporučit. Pozn.: dostupné ke zhlédnutí na webu ČT. 69% Update: Doporučuju ještě lepší volné pokračování Ztracená brána. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle to zatím nehodnotím, protože se mi to zdá přinejmenším nesmyslné. Rozjezd byl hodně zdařilý, Strach potvrzuje, že z českých režisérů je jeden z nejlepších. Plus sympatické obsazení, kterému vévodí Dvořák. Pokud bych měl hodnotit, tak by to byly 4, ale jak říkám, po prvním díle, je to bezúčelné. Uvidíme, co se z toho vyklube. Po všech 3 dílech: Takže, zůstaneme u těch 4. První dva díly jsou pouze o hledání vodítek k tomu, aby jste všechno pěkně pochopili ve 3 díle. A tak se mi to líbí. A dokud v Čechách bude natáčet filmy Strach, tak nemám strach o kvalitu české kinematografie... :-) ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Určitě nemám pocit, že by Vašíček byl nějaký génius, ale osvěžit českou televizní krimi jeho stylem dává smysl. Ďáblova lest je dobrá mini série s dobrými dialogy, dobrou gradací děje, zajímavými dospělými postavami a je to celkově příjemná změna. Pointa překvapí, směřování k ní je zajímavé, jen ty mládežnické figury jsou spíš horší kreace všech těch Dyků a Voříškových, které člověk musí trpět v české tvorbě už nekolik let bezúčelně. A co je skutečně odstrašující, je práce s barevnými filtry a hudbou. Na straně druhé je tu fungující tým ironický Trojan / tvrďas Dvořák / platinová Geislerová (které velmi nový styl sedí a velmi pomáhá uvěřitelnosti její postavy, která je na hony vzdálená jejím klasickým škatulkám), takže si přeci jenom nakonec dám i tu Ztracenou bránu. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach je velká naděje pro návrat důvěry v české filmy. Tam, kde uvidím jeho jméno v režisérské židli, tak je pro mě daný snímek zárukou kvalitního filmového zážitku, Ďáblovu lest nevyjímaje. Příběh je tajemně mystický, temný, přímo satanský a to detektivní pátrání jak v historii lidstva, potažmo církve mě opravdu baví. Stanislav Zindulka ve filmu vypadá jako těsně před skonem, je bledý jako list pergamenu z první poloviny 13. století a otce Toderika hraje skvěle, no ... vlastně on to možná ani hrát moc nemusí, vypadá už opravdu hodně sešle. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

První část velmi stylová krimi, druhá je laděná již více mysteriózně i když místy nadsazená a třetí? Třetí tomu nasadila "volskou" korunu. O třetí části lze říci, že překonala všechna má nejhorší očekávání. Tohle už nebyla krimi ale místy prachsprostá mysteriózní nesmyslnost, která zapáchala Hollywoodem. Hodnocení (hodnotím způsob zpracování) jsem snížil ze čtyř hvězdiček (po zhlédnutí dvou dílů) na tři (po třetím dílu), tedy pouze o jednu a ne o víc a to díky především velmi dobrým všem hereckým výkonům a skvělé kameře. Volba rozdělení do tří dílů a ne více byla nanejvýš správná. Udržuje v paměti obsah předcházejících dílů a diváka neodradí. Díky Jiří Strachu, ale příště už jen opravdu krimi a když s nádechem mysteriózna, tak jen s nepřehnanou špetkou. Překořeněný guláš je také hůře stravitelný. Když "krimi" v označení žánru, tak "krimi" i obsahem. Mysteriózní prvek krimi jistě prospěje, ale jen v přiměřené dávce. A hlavně pěkně po našem!! V tomto ohledu byl BrainStorm určitě lepší. Přehnaných mysteriózních nesmyslů nám nabízejí naše komerční TV víc než dost. Držím palce, Jiří Strachu. SPZku SAT-666AN chápu jako otevřený konec .... :-) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Když scénárista Arnošt Vašíček napsal před 4 lety námět, ještě se v okolí Podlažic žádný průzkum nekonal. Když pak ale začal, našli tam stejně zajímavé vykopávky jako v seriálu. (jochanan)
  • Komisař (Jiří Dvořák) má v každém dílu alespoň jednou v ruce či v ústech cigaretu. Nikdy však zapálenou. (SFalconJ)
  • Ďáblova bible byla ve středověku považována za 8 div světa. Kniha váží 75 kg. Její dřevěné desky, potažené kůží s kovovým zdobením, mají rozměry 920x510x22 mm. Obsahuje 320 pergamenových fólií, tj. 640 stran o průměrném formátu 890x490 mm. Někdo vyřízl 8 stran z neznámých důvodů. Původní desky knihy byly při požáru roku 1697 poškozeny a nahrazeny novými dřevěnými o síle 22 mm. (blackrain)

Reklama

Reklama