Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (436)

Terva 

všechny recenze uživatele

DÍL PRVNÍ: NOC HADŮ - CITÁT - Mám dovolenou, sakra.......... Ivan Trojan (Runa) jako specialista přes Satanské symboly. Já jsem spokojen z touto Českou tvorbou. Satanismus, reinkarnace, Ďábelská bible, tajemno a to vše zahaleno do detektivního hávu. Detektiv Sumara (Jiří Dvořák) není žádný hodný detektiv, naopak je to celkem problémový člověk a má si své mouchy. Profesor Runa se na čas stává jeho poradcem přes okultismus. Této dvojici to padne a když se k nim přidává svérázná policistka Lenka Šímová (Anna Geislerová), máme tu celkem slušný potenciál na dobrý příběh. CITÁT - Tharos je jen obráceně Soraht......... DÍL DRUHÝ: VRAŽEDNÝ KÓD - CITÁT - Chcete mě obvinit z toho, že jsem ji na čelo namaloval 666........ Vyšetřování únosu a vraždy pokračuje. Inspektor Sumara a profesor Runa sbírají první střípky okolo událostí Satanského rituálu a je již několik podezřelých. CITÁT - Kříž svatého otce Benedikta....... Okolo 54 minuty druhého dílu můžeme vidět, že Lukáš (Filip Tomsa) leží a čte si knížku. Kniha nese název Jitro kouzelníků a napsala ji dvojice spisovatelů Jacques Bergier a Louise Pauwles. Kniha pojednává o okultismu, magii, tajných společnostech a jejich vliv na vědu a společnost. Druhý díl byl tajemnější. DÍL TŘETÍ: BRÁNA NEBES - CITÁT - Byli obětováni pro číslo svého jména........ V tomto konečném příběhu mi nesedl ten klavír, jako hudební doprovod. Tady to chtělo něco jiného a ne piano. CITÁT - Dobrý den, pane premiére, já jsem Satanista z Pardubic a mám takový problém....... Vyvrcholení je tady, je to napínavější, okultnější, srandovnější a i lehce akční. Jako celek je to perfektní Česká televizní tvorba. Jen více takových příběhů. Jsem spokojen. CITÁT - Satane, přijmi tuto oběť.......***** ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mě se to teda osobně sice vůbec nelíbilo, ale to víte než jsem stihl ohodnotit, tak přišel Jirka Strachů až ke mě domů, že prej jako potřebuje, aby to mělo na ČSFD dobrej průměr, že by mu na to jináč nekoukala ta televizní lůza a von by z toho neměl žádnou škváru. Slovo dalo slovo a tak jsem se nechal koupit (pro případné zájemce z řad tvůrců/dramaturgů: zaprodávám se lacino, podrobnosti přes poštu). Takže buďto to bylo takhle nebo se mi to prostě a jednoduše líbilo. Zatím jediné čeho se do příštích dvou epizod obávám je přílišná naivita co se týká vztahů mezi postavami. Aneb každý se zná s každým. To já strašně nerad. Ale nějaká ta stovečka by i tenhle zápor spravila, co ty na to Jirko? A vůbec, co na to Jan Tleskač? PS: Tak tedy to co předvádí závěrečná epizoda, to je skutečné peklo na zemi a trapnost nad trapnost. Na druhou stranu poslední záběr dokazuje, že si tvůrci celou dobu dělali z diváka šoufky. Teda doufám, že ten poslední záběr nebyl myšlen vážně. Upřímně v to doufám. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

perfektní důkaz toho,že češí jsou televizní mistří.co českému tvůrci nejde v kině,to mu jde na televizní obrazovce.za malý rozpočet,velké překvapení.kriminální horor,se skvělými herci,parádní lokace okolo chrudimi a vynikající režie jiřího stracha,který je bez pochyb největší nadějí umírajícího českého filmu.víc takových filmů do kin a třeba se zvedne naše prestiž. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velmi povedený televizní film. První díl je opravdu dobrý a vytvoří atmosféru mystické detektivky s historickými podklady. Je zřejmé, že originalita nebude nejlepší, takový zdroj inspirace, který vás napadne jako první z poslední doby je Šifra mistra Leonarda, ale takových filmů bylo natočeno samozřejmě mraky. Ale ty české reálie a kvalitní herecké obsazení (dokonce se tam objeví můj ex-spolubydlící) tomu dodávají na zajímavosti a klidně potom odpustíte Ďáblově lesti televizní vzhled a pokus o triky (3D had), které působí jako pěst na oko. Autor si bohužel ani neodpustil maximálně kýčovité odkazy na 11. září a ultrahackera, který pár bouchnutími do klávesnici najde a nabourá všechno. Vážným problémem ale je, že další díly už mají poklesnou tendenci a prvnímu dílu se ani zdaleka nevyrovnají. Kazí to mé nadšení ze začátku, ale i tak se jedná o dobře sledovatelný a napínavý žánrový počin, který mě svou kvalitou v televizi překvapil. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

1. díl: Není moc co řešit, Strach opět režíruje televizní nadstandard, herci s občasnou výjimkou přehrávajícího Jiřího Dvořáka velmi dobří, scénář typicky vašíčkovský se všemi klišé, naivitami (religionista nezná Codex Gigas etc.) a připitomělými dialogy, které naštěstí dramaturgie výrazně "zcivilnila"... Po trochu toporném počátku se to nakonec slušně rozjelo, byť místa, jako jsou "důchodcovské re-prezentace" satanistické kultury ukazují, že ani Strach se televizní naivitě posledních let nedokáže úplně ubránit. 2. díl: Dobrý dojem z řemeslné stránky ještě umocňují dobře svícené a solidně zahrané "horrorové" části. Objevují se i první vašíčkovské konspirace, nicméně díky výbornému Dykovi nijak nepobuřují svojí dryjáčnickou laciností. Potěší i občasný gag na odlehčení, tak nějak tu chybí televizní vata a šroubovanost, byť je znát, že s tímhle žánrem tu nikdo moc zkušeností nemá. Hudba jen potvrzuje to, co mě napadalo už v první díle: je nepřirozená, upjatá a zbytečně přehnaná. Kritický "prostředek" jen potvrdil, že se dílo daří – jak moc, to zodpoví až finále. 3. díl: Dvě zásadní slabiny finále, obě ve scénáři. Totožnost vraha je čitelná dlouho dopředu a není postava, která by fungovala jako falešný podezřelý. Začátečnická chyba... Závěr v zásadě očekávaný festival vašíčkovské fantasy, vizuální efekty hrozné, ale Strach laťku udržel poměrně vysoko navzdory naivitě. Druhá slabina: opravdu trapný závěrečný vtip. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Diablova biblia (Codex Gigas) sa v českých zemiach nachádzala v rokoch 1227 až 1648. Pre Švédske kráľovstvo ju ukoristil generál Königsmark. Dnes je vystavovaná v Kráľovskej knižnici v Štokholme. (joske88)
  • Komisař (Jiří Dvořák) má v každém dílu alespoň jednou v ruce či v ústech cigaretu. Nikdy však zapálenou. (SFalconJ)
  • Na úvod své přednášky o reinkarnaci říká doktorka Součková v podání Jany Štěpánkové: „Smrt není konečná stanice, to je brána pro přestup do nového života.“ Téměř stejná formulace („Smrt není konečná stanice, ale pouze brána do jiných světů“) zazní také v seriálu Strážce duší (od r. 2005) v epizodě Démoni noci (2005), kde ji (v souvislosti s nemrtvými) říká spisovatel Armín v podání Lukáše Vaculíka. Scénář k oběma seriálům napsal Arnošt Vašíček. (ČSFD)

Reklama

Reklama