Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

Dont 

všechny recenze uživatele

Po Pádu do ticha další fantastický film o horolezcích, na kterém bych kromě dramatického výstupu na Eiger vyzdvihl ze všeho nejvíce dokonalou retro atmosféru předválečné Evropy a obsazení Johanny Wokalek do role Luisy. Její postava je sice stejně jako její novinářský kolega klasicky podle šablony, ale Johanna to v sobě prostě má a nedovedu si představit vhodnější obsazení (mimochodem trefně tu uživatel PhillM. vystihl, jak během filmu rozkvete). Velmi přirozeně hrál i Benno Fürmann. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

To byly časy, když ještě kouření bylo zdravé a cigára byly v horolezeckém batohu hned vedle maček a cepínu! To já si jednou zapálil v pět a půl tisících a měli jste vidět výrazy pohrdání těch šlachovitých, steroidních týpků, kteří se s funěním horko těžko vydrápali nahoru půl hodiny po mě. Němci jednoznačně podcenili product placement. Kdyby tam vnutili aspoň jeden detailní záběr na krabičku, US Tobacco by je určitě vybavilo dostatečnými prostředky, aby si mohli dovolit hezčí babu v hlavní roli a nápaditějšího scénáristu, který by pouze nevykuchal klišovité momenty ze všech těch předchozích Kádvojek. Vím, jak je těžké najít v Bundeslandech pohlednou ženskou, která by nevypadala jako čerstvě oholená Brunhilda nebo Hitler v sukních, nicméně paní Wokálková je opravdový hnus. Celý film jsem si přál, aby lezla s nimi a rozprskla se někde o Eiger. ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Již dlouho jsem neviděl film s podobnou tématikou a toto drama o horolezectví je skutečně dosti mrazivé. Dva němečtí kamarádí, se v době předválečného Německa, pokusili jako první zdolat severní stěnu Eigeru. Z počátku si získají vaše sympatie, při výstupu se vytváří hutná dávka napětí a následně se to vše přetransformuje do dramatu, které jak někteří diváci již tuší, mývá obzvláště v těchto případech tragické konce. Výstupové scény, potřebné vybavení, kostýmy, celkové zpracování je realistické a na rozdíl od takového Cliffhangera především uvěřitelné. Jako součást celého dění se tu odehrává i menší romantická vsuvka, která ale nezaclání neboť je tak trochu odsunuta na vedlejší kolej a hora má prostě poslední slovo. Po delší době kvalitní dílo se slušnými herci, výborným přátelstvím dvou hlavních protagonistů a ještě lepším blizzardem, který vás obklopuje několik tisíc metrů nad mořem, zrovna když visíte na skále a vybavení je v háji. (7/10) ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Bože ta hudba, ach ta hudba ... Při scéně kdy horolezci zkoušení své schopnosti na Vražedné stěně a do toho hraje nepopsatelně krásná hudba ( Housle ) jsem měl husí kůži na celém těle a neustále jsem to musel přetáčet. Tahle scéna nemá chybu a už několik dní jí mám v hlavě. Celkově snímek působí hodně realisticky a je dost smutný. Nejlepší film o horolezcích jaký jsem zatím viděl. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Horolezectvu nerozumiem a dosiahnuté výkony neobdivujem, lebo na druhej miske váh býva obvykle veľmi veľa. A pri výstupe pred 80 rokmi omnoho viac, ako v súčasnosti. Je nepredstaviteľné aké vybavenie mali vtedy horolezci. S takým by dnes nešli ani na Říp. Vo filme boli niektoré pasáže a niektoré epizódy nadbytočné, takže sa na druhej strane muselo skracovať.  Tie disproporcie išli na úkor celkového vyznenia filmu, ktorému ani pri najlepšej vôli nemôžem dať viac ako tri hviezdičky. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • První český výstup v roce 1961 - Radovan Kuchař a Zdeno Zibrín. (homerr)
  • Na začátku filmu, když Luisa (Johanna Wokalek) sleduje zprávy, hlasatel říká, že v severní stěně zemřeli Max Mehringer a Karl Sedlmayr. Oproti skutečnosti jsou jména opačně, správně jde o Karla Mehringera a Maxe Sedlmayra. (Rozige)
  • Andreas Hinterstoisser a po něm jeho druhové sice překonali kyvadlovým traverzem hladký traverz (dodnes nese jeho jméno), ale udělali zásadní chybu. Zavřeli si cestu k ústupu tím, že lano za sebou vytáhli. Edi Rainer zmrznul, Willi Angerer se uškrtil visíc v laně, Andreas Hinterstoisser se při pokusu o sestup bez navázání na lano zřítil a Toni Kurz zemřel vyčerpáním při slaňování pár metrů od zachránců, kteří se k němu snažili dostat ze štoly jungfrauské železnice. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama