Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (207)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasické horolezecké drama, tentokrát okořeněné o punc skutečné události a zasazení do meziválečného Německa / Švýcarska. Pro začátek zmíním fakt, že na mě Nordwand nezapůsobil tak, jako třeba Pád do ticha, nicméně po poslední půlhodině stopáže jsem nevěřícně zíral na obrazovku a oči z ní spustil až po posledním řádku titulků. Úvod je snad u všech horolezeckých filmů stejný (až snad na Cliffhanger) - seznámení se s postavami, čekání před výstupem, začátek výstupu, první menší trable (kterým se nepřikládá velká důležitost), bezstarostné pokračování výstupu, velké trable (ukazující, že menší trable nebyly zase tak malé), vyvrcholení a šťastný nebo nešťastný konec (většinou zakončen doslovem). Nordwand není výjimkou, a tak mu náleží čtyři hvězdy. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ohrané dejové klišé podžánru "horolezecká dobrodružná dráma" (hlavne K2) osvieži až posledných 20 minút. Taktiež postavy sa dali viacej rozkresliť. Ale kvalitným technickým prevedením, dobrými hercami a hlavne pútavým prostredím pod Eigerom (a v jeho severke) film dosahuje slušného napätia, dramatickosti a vo finále i dojatia. Kvalitné remeslo, silný emocionálny zážitok. Nemecký biják. ()

Reklama

asirtes 

všechny recenze uživatele

Človek príde o posledné zbytky zdravých nervov a takmer umrzne, ale stojí to za to. Každopádne by možno niekedy bolo priateľnejšie, keby pohyby v najnapínavejších okamžikoch boli nasnímané aspoň v reálnom, resp. pre diváka nie tak rozvlečenom čase, alebo možno aj nie. Ja som si na tom doslova uletel. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Konečně vím o jakém to kopečku psal Ota Pavel v povídce Výstup na Eiger. A že to je teda pořádná kupa kamemů. Nordwand jako dobové drámo hitlerovského Německa na mě fungoval od prvních minut a nepustil až do konce. Klobouk dolů pak před natočením samotného výstupu. TJeho záběry vypadaly naprosto skvěle a já moc nechápu jak tohle točili. Velká spokojenost. When you're at the bottom - Toni once told me - at the foot of the wall, and you look up, you ask yourself: How can anyone climb that? ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Bože ta hudba, ach ta hudba ... Při scéně kdy horolezci zkoušení své schopnosti na Vražedné stěně a do toho hraje nepopsatelně krásná hudba ( Housle ) jsem měl husí kůži na celém těle a neustále jsem to musel přetáčet. Tahle scéna nemá chybu a už několik dní jí mám v hlavě. Celkově snímek působí hodně realisticky a je dost smutný. Nejlepší film o horolezcích jaký jsem zatím viděl. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • "Já už nemůžu," je slavná a smutná poslední věta, kterou zachránci slyšeli. Poté se Toni Kurz zvrátil ve visícím laně a zemřel. (Beastmaster4)
  • První český výstup v roce 1961 - Radovan Kuchař a Zdeno Zibrín. (homerr)
  • Nordwand je severní stěna Eigeru (obr). Eiger je nejvýchodnějším vrcholem masivu Jungfrau v bernském regionu Švýcarských Alp. Nordwand má převýšení 1800m a je jednou z nejvyšších a horolezecky nejobtížnějších evropských stěn. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama