Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem viděl běžnou verzi, která mě ale i tak na necelých dvou hodinách dokázala dost slušně nudit. Čekal jsem nějaký nátěr z obléhaného Leningradu ve stylu Pianisty, Města života a smrti, případně Nepřítele před branami, ale nakonec z toho vylezlo jenom dost utahané kecání bez jakéhokoli silného momentu. O válce vlastně moc řeč nebyla. 30% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tak veľkú udalosť, tak tragickú, kde zomreli vlastne až milióny ľudí a dodnes je tam jeden obrovský cintorín, sfilmovať takto, tak to je priam až na zákaz filmovania. Hekticky rýchlo prestrihaný film, ktorý si nezobral ako film Pianista osud obyčajného človeka, ale rovno zahraničnej reportérky a opisuje diania veľmi zvoľna. V tej dobe tam ľudia páchali kanibalizmus, často na vlastných deťoch a tento film je podľa mňa veľmi vlažný, veľmi slabo zachycuje správanie velenia, udalosti v meste, boje, skrátka je to akoby poloromantický žvást. S úctou k mŕtvym a so zachovaním reality a histórie sa to obchádza a preto tento akoby televízny triviálny film nehodnotím dobre. Film veľmi naivný a najmä nedobre zvládnutý po realistickej stránke, či už nálety alebo iné veci, ale naozaj aspoň už viem približne, čo je 300 gramov chleba. Film nehodný tých udalostí. Nebudem rád, ak na toto natočia film Američania, skôr by sa k tomu mali postaviť čelom domáci, aspoň tí v emigrácii alebo dobre informovaní nezávislí ľudia, lebo toto bol trapas. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ideální doba, kdy zhlédnout tento film je, za mrazivého či sněžného večera. Silně to umocňuje zážitek:) Když jsem se na Leningrad dívala, venku byla značná zima. Při pohledu na opuštěné, pachem rozkladu a nemoci prosyceného zbídačeného a umrzajícího města a lidí v něm, mi začala být také zima. A při představě, že bych v takových podmínkách musela přežívat já, jsem skoro začala umrzat také. (Zvrhlí) diváci očekávající kanibalské "stolování" se patrně nedočkají. Téma kanibalismu zde není ukazováno v té míře, jíž jistě spousta z Vás očekávala. V celkovém výsledku jde však i tak o mrazivě (doslova) atmosférický a vizuálně vydařený snímek. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Film je to sice ruský, ale primárně určený západnímu publiku. A z tohohle hlediska myslím dobře naplňuje svůj účel, tedy polopaticky a zjednodušeně ukázat povrchnímu a průměrnému současnému euroamerickému divákovi, jak to zhruba vypadalo v Leningradě za blokády. K tomu jsou samozřejmě použity ryze hollywoodské postupy a historické reálie jsou jim jemně přizpůsobeny. Po scénáristické stránce sterilní a schématický film, ale s pěknou stránkou vizuální. Ta moje slabá třetí je jen a pouze za výpravu. V každém případě nedoporučuju verzi s jednomužným simultánním překladem anglofonních pasáží do ruštiny, to už si to pak klidně můžete rovnou pustit v nějakém retardovaném českém dabingu. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Celý jsem to prožral. Připomínalo mi to dobu když jsem skončil školu a neměl práci. Vypli mi plyn a proud, venku mrazy jak v Rusku a byly dny,kdy ani ten kus skývy nebyl...po třech dnech třeba jedny čínský nudle a psí granule...křeče v břiše a bolest hlavy a strašná únava...pod okny brebentily německý turisti, jen mne nebombardovali a psalo se 21.století v ČR. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)
  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)

Reklama

Reklama