Reklama

Reklama

Film 13 přináší příběh bezelstného mladého dělníka, který ukradl obálku, jež v sobě ukrývá návod na zázračné zbohatnutí. Mladík se tak nevědomky ocitá ve společnosti nebezpečných tajných hráčů, kteří hrají podivnou hru, kde se dá hodně vyhrát, ale ještě víc ztratit. 13 – to je strhující příběh o štěstí, příležitosti, ztrátě nevinnosti a vztahu mezi mocí a penězi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (325)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Klasický případ remaku, takže pokavaď znáte předlohu, nemá vás co překvapit. Ale tohle i tak celkem svižně odsýpalo, narozdíl od jiných remaků, kde se scénář do mrtě opakuje bez sebemenších změn pomalu záběr po záběru (Ať vejde ten pravý, Rec, Funny Games). Není to žádnej rachot, ale jednou se to dá a ke konci si dokáže udržet nějaké to napětí. 50% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Remake vlastného filmu, ktorý beztak sám o sebe nespravil dieru do sveta filmu nemohol dopadnúť inak, než miernym poklesom kvality. Babluaniho múdry ťah prilákať do filmu hercov, ktorí figurujú v príbehu viacmenej len na prilákanie pozornosti bežného konzumenta a ktorí súčasne do príbehu a tak nevstúpia, sa vyplatil. Určite film týmto ostal v hľadáčiku mnohých fanúšikov zvučných mien a tak sa veľkému záujmu určite tešil. Zároveň však do filmu obsadil hercov, ktorých herecké kvality dokážu posunúť takisto kvality filmu samotného. V tomto prípade teda dostatočne nechápem pokles dôrazu na psychológiu postáv, vďaka ktorej sa na režisérovu čierno-bielu prvotinu pozeralo s obhryzenými nechtami. Vylepšenie logiky príbehu samotného, v určitých scénach logickejšie konanie postáv, to všetko kvitujem, ale nosný prvok filmu sa asi stratil niekde pri prelete z Francúzska do hollywoodskej filmovej zeme. 55%. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

13 je brilantní film a na to, že jde o stejný film, respektive remake, je o to víc masakróznější. Čím méně o tom filmu dopředu víte, tím lépe pak pro vás. Já to viděl poprvé před lety, myslím, že sem první viděl ten původní, ale z obou sem byl paff. Včera sem si to dal po letech znovu a efekt se opakoval, mástrpís. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Originál jsem sice neviděl, ale už podle hodnocení se zřejmě vydařil o něco víc, než tento naprosto nudný film. Slibný námět je tu totiž zabit množstvím klišé a zbytečných postav (Mickey Rourke). Navíc to má celé velmi pomalé tempo a zcela bez nápadu, i když samotné scény, kdy už se hra konečně hraje, jsou docela napínavé. Zajimavé obsazení je ale zcela nevyužité a kromě těch pár napínavých scén tu není prakticky nic zajímavého. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, zda se nejvíce projevil a) podrobný manuál uživ. Verbal111, b) šťopka Tulamorky na ledu, či je c) Babluani zručný řemeslník ( pokud vydržíte zírat na tento komentář 60min, zůstane zde pouze jedna (správná) možnost.) Pro nedočkavce čeká odpověď na konci komentáře :o).....ale já si to celkem užíval. IKDYŽ, ale o tom až o něco později. Toliko úvod, teď pojďme k snímku samotnému. Nemám rád ( to je ještě hodně jemně řečeno) REMAKY, zvlášť když jsou to téměř identické kopie nepřicházející s ničím inovativním. Nicméně v tomto případě dokážu i pochopit pohnutky, které Babluaniho k tomuto vedly a to sice zviditelnění se širšímu publiku. Posbíral známé tváře ( a ikdyž v těchto případech je nesčetněkrát velkou výhodou "bezejmenost" ), v tomto případě Sam Riley,Ray Winstone, Jason Statham, Mickey Rourke..., to byla jednoznačně sázka na jistotu, která se, (když ne 100% vyplatila), tak min určitě nevymstila. Nosná kostra původ. verze zachována (naopak je zde oproti orig. alespoň jakási snaha o malé vykreslení charakterů jednotliv. postav a jejich motivů ), potud panuje spokojenost. V čem snímek naopak zaostává, to je samotná ATMOSFÉRA a to i díky "oháknutí snímku do barev". Ta černobílá ( viz orig.) měla mnohem větší efekt, syrovost a tím pádem dopad na diváka. "13" je příjemná oddechovka, přesto musím konstatovat, že renomovanější režisér ( vzhledem k námětu ) by z toho dokázal vytřískat zcela jistě mnohem sugestivnější podívanou. Důkazem budiž M. Cimino a Ch. Walken jehož Nikanor Chebotarevich je pro mě osobně největším " sekáčem " co se ruské rulety týče. p.s. málem bych zapomněl - Marco Beltrami, to je další sázka na jistotu. Ten chlapík umí! p.p.s odpověď na úvodní otázku: d) je správně - 2 šťopky Tulamorky, to je jistota :o) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York v lokalitách White Plains, Crestwood, Fleetwood, Mont Vernon a New York. (Terva)
  • Do úlohy detektíva Larryho Mullana bol pôvodne obsadený Ray Liotta. Svoju účasť musel kvôli pracovnej zaneprádznenosti odrieknuť, a tak ho nahradil David Zayas. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama