Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (174)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Letiště je velmi solidní exhibice kvalitního ansámblového obsazení a zřejmě i zdařilá adaptace knihy, již jsem dosud nečetl, ale jako drama je ploché jak přistávací dráha a jako thriller z dnešního pohledu zcela neefektivní. Bez nostalgie k tomuto snímku za to málo, co se v něm stane, nejde přistupovat příliš vstřícně. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čím starší, tým lepší. No, na mnohé filmy to platí a tento k nim určite patrí. Blockbusterovský nádych má tento film po mnohých stránkach, celá plejáda hereckých és, napínavá atmosféra a ten správny popcornový príbeh so svižným spádom. Napriek jeho pomerne prehnanej dĺžke je scenár stále atraktívny a nenudiaci, hlavne vďaka rozmanitému deju. 80%. ()

Reklama

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"Ta toho snese mnohem více než si myslíš." Perfektní ukázka žánru "katastrofická (filmová) telenovela " – jiné příklady zatím neznám. Spojení každodenního dramatu (míněno v lehké nadsázce) rozvodů, finančních krachů a aférek s letuškami a mužů v kokpitu, kteří nemohou bez dýmky nebo doutníku ani nastartovat motory, a jejich hrdiného zápasu o záchranu cestujících a stroje. Ovšem nesmím opomenout ani jejich kolegy na zemi v řídících věžích. Je v tom poetika technologického pokroku, milá naivita ve vykreslení světa letiště, roztomilý a příjemný humor. A také velmi silný lidský a tragický příběh. Vše v pro mne velmi přitažlivých kulisách konce 60. let s množstvím věcí, na které lze koukat. Od automobilů (za něž je zde největším hrdinou '69 Ford Country Sedan), přes interiéry, módu, technické vybavení... nebo samotné technické provedení filmu, zvláště dělení plátna – konečně vím odkud to Tarantino vzal v Once Upon a Time in Hollywood. Film má slušný spád, nepostrádá napětí, má výborné herecké obsazení, kde zvlášť vyniká úžasná stařenka Helen Hayes, pak Dean Martin, Lancaster, Jean Seberg, Kennedy a samozřejmě Jacqueline Bisset. Kouzlo filmu zachytil hezky i mladý Cimrman ve svém komentáři. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavným lákadlom bol pre mňa B. Lancaster. Miernym sklamaním pre mňa bolo, že bol iba jednou z mnohých postáv. Možno si tých postav režisér nabral až príliš, aj keď o žiadnej z nich nemôžem povedať, že by bola zbytočná, len im možno dal zbytočne veľa priestoru. Veľmi priemernú a ničím výnimočnú prvú polovicu zachraňuje tá druhá, kde už ide do tuhého. To bol dôvod, prečo som sa nakoniec po váhaní priklonil k slabším štyrom hviezdam. Tiež som si vyskúšal zopár adrenalínových jázd ako čierny pasažier a fakticky to má čosi do seba...70%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Arthur Hailey - spisovatel knihy - Letiště musel být s filmovým zpracováním jistě spokojen. Dle mého názoru se povedlo, možná i proto, že se celkem striktně drží románové předlohy. A se sestavou elitních herců té doby, by musel být režisér velký packal, aby se to nějak zvrtlo. Nenechte se odradit dobou vzniku filmu, či dnes úsměvnou módou obleků a účesů herců. Je to doba kdy ještě létaly klasické dopravní tryskáče, PAN AM byla na vrcholu a o Airbusech možná snil coby malý chlapec nějaký z jeho budoucích konstruktérů.... Snímek rozhodně stojí za shlédnutí a to nejen pro fandy do letišť a letadel. Je to skvělé drama. * * * * ()

Galerie (89)

Zajímavosti (28)

  • Jeden z prvých filmov, ktorý zobrazuje používanie tónových (tlačidlových) telefónov v čase, keď otočné číselníky boli ešte štandardom pre väčšinu krajiny. (Arsenal83)
  • Helen Hayes (Ada Quonsett) se díky vítězství v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli stala prvním člověkem v historii předávání Oscarů, který získal cenu za hlavní i vedlejší roli. Oscara za hlavní roli získala za film The Sin of Madelon Claudet (1931). (peeteno78)
  • Film se natáčel od 31. ledna do června 1969. Natáčelo se na mezinárodním letišti v Minneapolis/St. Paul, kde během zimy nebývá nouze o sníh. Zpočátku byly producenti nuceni jako náhražku použít bělené piliny, v dalším průběhu natáčení pak přišla skutečná sněhová bouře.

    Obdobie natáčania trvalo od 31. januára do júna 1969. (džanik)

Reklama

Reklama