Reklama

Reklama

Rent: Filmed Live on Broadway

(divadelní záznam)
  • USA Rent: Filmed Live on Broadway

Rent je rocková opera autora Jonathana Larsona (hudba, scénář, texty) inspirovaná operou La bohéme od Giacoma Pucciniho. Vypráví o skupině mladých umělců New Yorku snažících se tvořit a přežít s břemenem AIDS.
Muzikál Rent vyhrál vedle dalších ocenění cenu Tony za nejlepší muzikál a Pulitzerovu cenu. Stal se jedním z prvních broadwayských představení, které představuje homosexuální a bisexuální postavy. Obsazení navíc bylo neobvykle etnicky rozličné. Rent vzal kontroverzní témata do tradičního a konzervativního prostředí divadel a pomohl zvýšit popularitu divadelních muzikálů mezi mladými generacemi.
Muzikál byl poprvé předveden v roce 1994 v New York Theatre Workshop. Premiéra se konala 26. února 1996 v divadle v New Yorku (pár dnů před premiérou v pětatřiceti letech nečekaně zemřel autor hudby Jonathan Larson (akutní výduť srdeční aorty). 29. dubna 1996 se Rent přestěhoval do broadwayského Nederlander Theatre. Postupně se zařadil mezi úspěšné muzikály na Broadway s příznivými kritikami a diváckou atraktivitou. S více než 4300 představeními se stal sedmým nejdéle běžícím divadelním představením na Broadwayi. Po dvanácti letech existence se vedení rozhodlo Rent uzavřít. Poslední představení se konalo 7. září 2008.
V roce 2005 bylo uvedeno filmové zpracování tohoto muzikálu. Dějová linie byla mírně upravena a některé písně byly změněny do mluvených dialogů. V hlavních rolích se představila většina členů původního divadelního obsazení. Nabídku nepřijaly pouze Daphne Rubin-Vega (původní představitelka Mimi), která byla v té době v pokročilé fázi těhotenství, a Fredi Walker (původní představitelka Joanne), která se považovala za příliš starou pro svou roli. Jejich místa ve filmu nahradily Rosario Dawson jako Mimi a Tracie Thoms jako Joanne. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Vědma 

všechny recenze uživatele

Jenom si na to vzpomenu a jde mi mráz po zádech. To není nadsazené. Tleskat divadelnímu představení v obýváku? To se mi stalo poprvé. Začalo to, říkala jsem si, půjdu si nalít panáka. Nešlo to, nemohla jsem se odtrhnout. "Opakem války není mír - je to tvorba" Tohle mě nikdy nenapadlo a přitom je to čistá pravda. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Už film od Chrise Columbuse se mi maximálně líbil. Pro toto další zpracování na Broadwayi se sluší použít jediné slovo: NÁDHERA! Bohémové pro mne už zůstanou srdeční záležitostí. Hlavně ať to nikdo v Čechách nezkouší - i dvacátá role v pozadí na Broadwayi zpívá a hraje 10x lépe než kdokoliv, kdo by u nás přicházel v úvahu do rolí hlavních. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, na TOHLE jsem nebyl ani v nejmenším připravený. Aniž bych tušil, o co v následujících minutách půjde, zapnul jsem TV a chtěl přepnout. Nicméně toto představení mi to jednoduše nedovolilo. Vydržel jsem 2, 3, 4, 10min a potom to již šlo samo. Seděl jsem jako přikovaný v křesle, zapomněl pít, jíst, chodit na WC a po dobu 165min byl naprosto konsternován. Jj, jak říká s oblibou pan Michal Horáček - mládí vpřed. Mám rád tu jejich zanícenost a zapálení pro věc. Na tomhle představení je vidět, to ( promiňte mi ten výraz ) neochčijete, s jakou obrovskou chutí a láskou k danému tématu, všichni představitelé přistoupili. Na výsledné podobě se to projevilo v tom nejlepším možném světle. Silné téma přetaveno v kvalitní " scénář " , jednoduchá ( o to působivější ) samotná scéna, to vše s pomocí vynikajících hereckých ( pěveckých ) výkonů dává ve výsledku opravdu silný zážitek. Omlouvám se všem za tento komentář, který vám toho moc nepoví, ale momentálně jsem plný dojmů. Možná s odstupem času a chladnou hlavou napíšu i něco smysluplnějšího. Možná taky ne... p.s. tohle by chtělo zažít přímo na Broadwayi... p.p.s. pětsetdvacetpěttisíc a šestsetminut...... ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Vidět RENT:Filmed Live On Broadway bylo mou povinností od okamžiku, kdy jsem se prohlásila za milovníka filmové verze tohoto legendárního muzikálu, naposluchala soundtrack a dozvěděla se nemálo o Jonathanu Larsonovi a originálním obsazení (nemluvě o tom, že jsem Idinu Menzel zařadila mezi velmi oblíbené herečky, stejně jako Tracie Thoms, která se ve filmu blýskla a tak dostala šanci předvést se naživo na Broadwayi). No a jak se mi "originál" muzikálu RENT líbil? Velmi. Velmi s kapkou stesku po původním obsazení, hlavně Anthonym Rappovi, Idině a Jessemu Martinovi. Nemůžu tady taky nepřiznat, že filmová verze je takovým uživatelsky méně náročným kompaktním převedením muzikálu (nebo rockové opery,chcete-li) na plátno a protože jsem na ni zvyklá, chvíli mi trvalo se rozkoukat. Na druhou stranu jsem byla odměněná daleko větší porcí hudby a emocí, než jakou by se kdy podařilo režiséru Columbusovi na to plátno vůbec dostat. Ale i přes výhrady, které jsem tu uvedla nemůžu a nechci už z principu dát méně muzikálu než filmové verzi s myšlenkou na to, že tohle je ten originál, který Jonathan Larson stvořil a uvedl v život a bez něhož by filmová podoba nemohla vzniknout. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Oproti filmu více humoru, více postav, více písní (některé z nich naleznete mezi vystřiženými scénami na bonusovém DVD). Zůstala husí kůže (vrací se se vzpomínkou na společný poslední song) a úžasný pocit, který trvat věčně, jsem spokojený do konce života. Chytře postavená scéna bez nutnosti velkých úprav, důmyslná práce se světlem a obdivuhodné nasazení herců, jejichž obrovský zápal pro věc – chci tomu věřit – nebyl hraný. Zejména nenucenost představitelky Maureen (Eden Espinosa) je nakažlivá. Se sny raději nakládám opatrně a považuji za vysoce pravděpodobné, že blíže k Bohémům nikdy nepřičichnu, ale stejně – moci být přímo tam, sedět, poslouchat, tleskat… Tleskat. 100% ()

Galerie (10)

Související novinky

Lin-Manuel Miranda chystá režijní debut

Lin-Manuel Miranda chystá režijní debut

20.07.2018

Lin-Manuel Miranda si v Hollywoodu za posledních pár let vydobyl slušné renomé. Po veleúspěšném muzikálu Hamilton, hudbě k disneyovské Vaianě a vedlejší roli v letošním návratu Mary Poppins se tak… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno