Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (254)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodně a neplánovaně jsem dnes zakopla o tento kousek a musím přiznat, že mi bylo potěšením.. Clint Eastwood v uniformě má ohromné charisma, střídání jízlivosti, ironie a sarkasmu mi sedlo a ten testosteron je znát.. Příběh stárnoucího chlapíka, který bilancuje, mi vyloudil úsměv na rtech a skvělé hlášky k tomu, u mě spokojenost.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nezbavíte sa dojmu, že tu američania ukazujú, akí sú v armáde najlepší a nemajú konkurenciu. Arogantné. V jednom však najlepší ostanú. A to vo výrobe filmov v takomto žánri. Komédia strihnutá nejakou tou akciou, okorenená niekoľkými z najlepších hlášok, aké som kedy počul, na čele s ultracharizmatickým Clintom, ktorý dostáva film na vyšší level. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento film funguje preto, lebo je z 80. rokov. Hláška strieda hlášku a tieto hlášky by v dnešnom filme neboli až tak vtipné, ako keď ich prednáša Clint, Van Peebles a spol. uprostred 80. rokov. "Má tak zovretú prdel, že sere hubou". Atď. Že je dej predvídateľný, je iba dobre, snáď nikto nečakal, že spracovávaní mariňáci svojho veliteľa niekedy zradia. Clint tu robí idiota aj zo svojej postavy, keď ho ničí bývalá žena, bolo mi ho ešte viac ľúto, ako jeho chlapcov pri výcviku. Príjemná jednohubka, dôstojný hláškovací predchodca Posledného skauta.... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ultradrsné hlášky a ultradrsný Clint Eastwood. Tahle ultradrsná kombinace mi patrně měla k obveselení stačit - ale tentokrát jí to nějak nevyšlo. Správný mariňák musí umět improvizovat - tom není sporu. Není od věci, pokud si tuhle praktickou dovednost osvojí i režisér, herci a spolu s nimi celý filmový štáb. Leč divák by neměl mít pocit, že se od první do poslední minuty nejedná o nic jiného nežli o jednu velkou - a ne zrovna profesionální improvizaci, která vyvrcholí při závěrečné vojenské operaci. Taktéž zbrojní seržant Thomas Highway v podání Clinta Eastwooda mě nijak přehnaně neoslovil, neboť jeho zřejmé potěšení z osobní účasti v nejrůznějších válečných konfliktech je mi cizí ... bez ohledu na to, jak vážně (nebo nevážně) je míněno. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je prostě přesně podle mých představ dokonalosti v akčním a komediálním žánru... Druhá polovina už trochu ztrácí dech, ale i tak to vychází na příkladných 5*, protože Clint v tom filmu dodržel svoje slova ze začátku: "K snídani si dávám ostnatej drát, prdim miny a chčiju napalm." :D ()

Galerie (68)

Zajímavosti (11)

  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)
  • Název filmu je odvozen od bitvy o Heartbreak Ridge z korejské války, známé také jako bitva o Wendengli. Bojovalo se mezi 13. zářím a 15. říjnem 1951. (Marek06)
  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama