Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (254)

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Choroš Clint, coby do důchodu klepající serža, "který vypil víc piv, vychcal víc krve a přefik víc kurev a zmládil víc chlapů, než vy všichni dohromady", prostě pořádnej drsnej kolík, co se s ničím nesere a s tou bandou boveráků, už vůbec ne. Sice mu do toho bude kérovat major, jenž udělal kariéru v zásobování, tj. vygumovanej lampasák na svém místě, ale tomu taky natrhne prdel. A aby se nenudil, tak si ve volných chvílkách čte ženský časáky, to kvůli bejvalce, "aby ji pochopil". Prostě starej dobrek Clint, jak ho máme rádi, s ničím se nesere, nakope pár řití, postřílí několik maníků a cedí drsný hlášky na potkání, tady bych chtěl vyzvednout český vhs dabing, bohužel nesoucí všechny stopy rychlokvaškových 90. let, a byť na Clinta nebyl obsazen jeho drvorní dabér Laďa Županič, Jura Zavřel se na něj se svým neskutečně hrubým hlasem, hodí ze všech náhražek nejvíc, jen Bohdana Tůmu, dabujícího přibližně dvacet rolí, by už konečně mohl někdo odstřelit. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je výborne napísaná, zahraná aj zaujímavá. Čím sa ale dostávame bližšie k finále, film sa stáva tradičnou patriotickou agitkou na to, ako sú vlastne američania skvelý a že stačí prečítať pár ženských časopisov, aby ženy zmenili na vás pohľad. Eastwood v najsilnejšej forme. Hláškuje, kuká na ostatných tým svojim prižmúreným pohľadom, fajčí cigary, rozdáva rany, režíruje a celkovo funguje. Len som asi viacej navyknutý na akých si jeho outsiderov a tulákov a čudákov, než vyslovene generálov, ktorý vedia dať po papuli naolejovanému Kenovi. Ale ako ukážka Eastwoodovho majstrovstva na poli žánrového filmu s jasným rukopisom, to rozhodne stojí za pozretie. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

"Já jsem jebal když byl Kristus ještě ucho, a to vám řeknu, že nejlepší kurvy, který jsem kdy měl, byly v Danangu. Až potom nějakej kokot napsal domů, že si ve Vietnamu smočil knot a ... no a hovno spadlo na větráku." Dokonalý hláškovitý rozjezd, který ještě Eastwood později okořenil o pár "hoven, kurev a do prdelí" a tím veškerá zábava skončila. Znázornění výcviku nebylo kdovíjak drsné, pokud někdo viděl např. Olověnou vestu, pak mu zde znázorněný výcvik přijde jako rozcvička před tělocvikem. Charaktery vojáků jsou čistě komediální, takové suché varianty Policejní akademie, která mě svojí trapností rozčiluje ještě dnes. Závěrečná válečná akce ani nevypadá, že by jí točil Eastwood, ale nějaký nezkušený ocas, co měl do teď na kontě jen reklamy na zubní pastu. Nepovedený film s 20 minut sarkastickým Eastwoodem, který se v průběhu děje nesmyslně změní v chápajícího lidumila bez šťavy a koulí. 40% ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl novinovým recenzentem a snažil bych se být objektivní, musel bych tomuto snímku dát čtyři hvězdičky. Sice pěkné, ale jen čtyři. Druhá polovina filmu je totiž oproti té první slabší. Ale jelikož filmy hodnotím za sebe, tak musím dát i tu pátou. Neboť Clint Eastwood je jako ten starej mariňáckej pes, co se opíjí, čte časopisy pro ženský a svým chraplákem stírá podřízené i nadřízené, vážně vynikající. Stejně jako v případě Olověné vesty je i tady první půlka z výcvikového tábora nepřekonatelná, škoda, že se to v té druhé zase odklonilo jinam... ()

Galerie (68)

Zajímavosti (11)

  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)

Reklama

Reklama