Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (254)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jak drsňák Clint nastoupí na scénu a začne sázet svoje nekompromisní hlášky, tak je jasný, že je o zábavu postaráno. Je to samozřejmě typický příklad military filmu z 80 let, takže je třeba přežít tu tradiční dávku Amerikanizmu, která mi však u filmů z téhle doby nevadí, protože k nim zkrátka tak nějak patří. Výcviková část je určitě podařená, ale 4* nakonec nedám za tu trochu odfláknutou závěrečnou akci kterou měli buďto víc rozvinout nebo jí do filmu vůbec nedávat, protože tam působila skoro až rušivě, ale jinak vydařená záležitost.65% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Douglas to okomentoval trefne, tak čo k tomu dodať? Clint je tu presne v tej polohe v ktorej ho milujeme najviac. Ostrý ako britva a hláškujúci ešte vtipnejšie ako Arnie. Proste starý dobrý politicky nekorektný hrdina, ktorý musí z bandy šupákov urobiť poriadnych chlapov. V záverečnej akcii sa ukáže, že to dokázal. Prekvapivo bezzubí tu je jeho protivník v podaní Everetta McGilla, ktorý síce vyskakuje jak besná čivava, ale nakoniec je úplne neškodný. Bavila ma aj tá snaha Clintovej postavy drsného mariňáka sa na staré kolená zmeniť, pochopiť svoju ex a znova si ju získať. No a záverečná akcia síce nie je po režijnej stránke nijak výnimočná, ale je to stará dobrá analógová akcia so skutočnými loďami, vrtuľníkmi a výbuchmi, ktorých tlaková vlna mi aj cez TV skoro odtrhla gule. Tak aj za to si to tie 4 poctivé hviezdy zaslúži. 8/10. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Prvá polka a výcvik "lenivých" mariňákov trošku pripomenul Full Metal Jacket, potom avšak všetko zapadne do takého priemeru a jediné čo stoji za pozeranie je Clint Eastwood a jeho sarkastické hlášky, ktoré nemajú chybu, ale sú veľmi drsné. Vedia však veľmi pobaviť, hlavne scénka, keď jeden z mariňákov behá dokola. Tento film má za úlohu hovoriť sproste. Ak sa chcete pridať do partie sprosťákov a predbiehať sa v sprostých výrazoch, potom si ho určite zožeňte ako výučbové DVD. Je však jasné, že Clint nakrútil už aj ďaleko lepšie filmy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jmenuju se zbrojní seržant Highway a vypil jsem víc piva a vychcal víc krve a měl víc děvek a zmlátil víc chlapů než vy všichni blbci dohromady." Tak to je ta správná vojna. Seržant Highway nezná hodiny nebo možná lže, ale umí naučit improvizovat, překonávat a adaptovat se tak dobře, jako nikdo z úřednickejch teoretiků. Výcvik je to zkrátka dokonalej a akce typu trička, AK 47 a Švéd ("Utrhnu ti hlavu a naseru ti do krku.") dokáže skvěle pobavit. Horší je to se samotnou invazí na Grenadu, která byla i rezolucí Valnýho shromáždění OSN prohlášena za porušení mezinárodního práva. Navíc srovnávat týdenní napadení Grenady s prohranou válkou ve Vietnamu a remízou v Korei je poněkud nesmyslný, ale pro účely filmu to celkem funguje. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, takze tato US komedia na mna nefunguje. Pan VychodnyLes v roli Highway-a je sice na urovni, ale zasmiat sa niet comu, a US styl humoru je tomu europskemu /Spencer, Hill, DeFunes, Benny Hill, Stan Laurel, Oliver Hardy  + ceskoslovenske komedie/ na hony vzdialeny. Vycvik vojakov je sice drsny, ale to je asi vsetko, dialogy casto umele, sice drsne, ale miestami az prilis bila do oci snaha o komedialne hlasky. I pre stareho pana Vychodneholesa plati, že s humorom opatrne. Humor je vec vazna, je ako krehka nadoba, staci malo a rozbije sa.  Rezia je na urovni, ale co z toho, ked samotny Vychodnyles nema komedialny talent /raz darmo, Jack Lemmon je Jack Lemmon - to bol pre mna pan komik/. Drsny vycvik - tak na tom sa uz fakt nie je comu zasmiat. Raz darmo,VychodnyLes v 80. rokoch 20. storocia vyhasol, a nemal dohromady co ponuknut. Ani tie dve umele pokracovania Dirty Harryho nedokazali v 80s jeho karieru zachranit. 130 minut je sialene vela. 40 % ()

Galerie (68)

Zajímavosti (11)

  • Eastwood se rozhodl, že jeho bývalou manželku bude hrát žena přibližně stejného věku jako on, aby byl snímek divácky věrohodný. Obsazena byla Marsha Mason. (ClintEastwood)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)
  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)

Reklama

Reklama