Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejdůležitější vánoční oslava v Savannah má šokující závěr, během nějž příjemný a slušný hostitel Jim Williams (Kevin Spacey) zabije člověka. Oslava je u konce a začíná luštění záhady. V této skvělé adaptaci bestsellerového románu Johna Berendta, založeného na skutečných událostech, vypráví režisér Clint Eastwood o vraždě na pozadí života obyvatel Savannah. Neobvyklá atmosféra, kterou se Eastwoodovi podařilo vytvořit, postupně umocňuje četné nejasnosti, které se v souvislosti s touto záhadnou vraždou objevují. Kevin Spacey a John Cusack – v roli novináře, který se snaží zjistit, co se opravdu oné památné noci stalo – vévodí skvělé sestavě herců, mezi nimiž najdeme Jacka Thompsona, Alison Eastwoodovou či Lady Chablis. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, jestli jsem to dala až do konce... Vybavuju si dobré herce - hlavně Spaceyho, vybavuju si zdlouhavost, vybavuju si nudu a čekání, kdy už se sakra něco pořádného začne dít. Ale připouštím možnost, že se na to zase někdy podívám a třeba se mi to bude líbit víc a v hlavě mi z tohoto hvězdně obsazeného filmu možná zůstane víc než slovo "nuda". ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch méně povedených Clintových filmů, kterých je naštěstí jako šafránu. Prvních 30 minut pro mě byla absolutní nuda, druhá půlhodinka mě už začínala docela štvát. Nebýt scén ze soudní síně, které přišly zhruba v polovině filmu a vnesly do děje svěží závan dramatičnosti, tak hodnotím ještě níž. Navíc mi žádná z postav (včetně těch hlavních) nebyla moc sympatická a všechny ty poťouchle bizardní osoby (šamanka, transvestita, muž s mouchami, muž s imaginárním psem...) mě silně iritovali. Druhá půlka filmu to naštěstí alespoň trochu zachránila a vybojovala slabé 2*. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, ať už pro osobu režiséra, či pro obsazení hlavních rolí - Cusack, Spacey. I když, pro mě byla v hlavní roli Lady Chablis a její žužu, alespoň co se týče dojmu. Režisér sice lavíruje mezi soudním dramatem, detektivkou, voodoo "horrorem", postavením menšin v křesťanské společnosti, od každého tady máme trochu, ale jako celek to prostě funguje a i přes svou délku film rozhodně nenudí. Ovádi na provázku a vždy připravená lahvička s jedem, posvěcená i soudcem, jsou jedny z mnoha úletů a výstředností, se kterými nás postavy překvapí. Tak nevím, jak se na tento film dívají obyvatelé Svannah, když má film být podle skutečných událostí, ale středoevropan může být lehce překvapen stavem současné americké společnosti :-) ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Fikční svět > fabule. Jinými slovy řečeno: královsky mě bavilo spolu s Johnem Kelsem (John Cusack) prozkoumávat Savannah, seznamovat se s jeho výstředními postavičkami (Chablis!), nasávat místní genius loci a nořit se do zdejších (magických?) zákonitosti. Když se však soustředím na příběh (dle všeho inspirovány reálným soudem s J. Wiliamsem), nemohu se zbavit dojmu, že by mohl být odvyprávěn i na mnohem menší časové ploše - že sám o sobě vlastně není tak zajímavý (třeba v tom smyslu, že by se na něm dalo demonstrovat něco obecného), že slouží pouze jako "katalyzátor" k poznávaní jednoho amerického maloměsta, které se vám jako cizinci stejně plně nepoddá (to že si uchová své tajemství samozřejmě beru jako plus). I tak ale určitě palec nahoru, rozhodně mohu doporučit. 80 % ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek jsem už kdysi viděl, ale pamatoval jsem si z něj jen to, že je hrozitánsky dlouhý. Řada komentářů, která nacházela pod fasádou přetažené stopáže skryté hodnoty, mě ale přiměla se k titulu vrátit a případně ho přehodnotit. Clint se pokusil vstoupit na půdu dosud neprobádaného žánru, jenže výsledek je podle mého poměrně tristní. Eastwood zkrátka není dost velký magor, aby dokázal filmovými prostředky vybudovat přitažlivou a funkční mysteriozní atmosféru a použít opravdu ujeté bizarní postavy, které by utáhly 155minutovou stopáž. Zatímco u jiných filmů někdy říkám, že by šlo s klidem vystříhat 15-20 minut, tady by šlo rovnou o celou hodinu. Nedokázal jsem ho zkouknout z voleje, musel jsem mu věnovat dva večery, a i tak se mi podařilo v první půli dvakrát zaklimbat. V takovém případě ovšem nemohu jít ani na průměrné tři hvězdičky. Přesto, že ve svém týmu měl Clint pár hereckých hvězd, které se snažily svůj honorář zasloužit, a přes potenciál, který nabízela předloha, vznikl uondaný snímek, jeden z nejproblematičtějších v Eastwoodově kariéře. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (6)

  • Ještě před natáčením se Eastwood rozhodl promluvit s tehdejším Williamsovým obhájcem Sonnym Seilerem. Advokát Seiler se při natáčení stal pro režiséra nejbližším konzultantem a získal ve filmu i malou roli - zahrál si soudce Whita, který vedl soudní jednání. (ClintEastwood)
  • Natáčení začalo v květnu roku 1997 a jeho průběh provázely a narušovaly stejně velké kontroverze, jako kdysi samotný případ. Rozvášněná atmosféra doprovázela tvůrce a osoby, které se podílely na produkci filmu, téměř na každém kroku. (ClintEastwood)
  • Keď John Kelso (John Cusack) na začiatku filmu ide autobusom po Savannah, v jednej chvíli sa z okna pozerá na sochu stojacu na Chippewa Square. Na začiatku tohto záberu vidno aj miesto, kde pár rokov predtým sedel na lavičke a rozprával svoj príbeh Forrest Gump. (mijec)

Reklama

Reklama