Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Role drsných chlápků z drsných časů jsou pro Clinta Eastwooda jako stvořené. Tentokrát nám prostřednictvím hlavního hrdiny nabízí zajímavý a poněkud nezvyklý pohled na konec občanské války ve Státech. Příběh je v akčních pasážích místy maličko přehnaný, leč v míře očekávané a přijatelné v rámci žánru - jak by řekl Josey Wales: "S tím počítám." ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kvalitní western by měl mít alespoň trošku zajímavý příběh a dobře napsané postavy. V tomto westernu funguje jen to druhé. Obecně mě westerny zasazené do období na jejichž pozadí se odehrává občanská válka příliš nebaví. Tento nebyl výjimkou. Divákům tedy zůstává pouze správně drsný ústřední pistolník, který si na své cestě za pomstou hravě poradí s každým utlačovatelem. Tudíž jednotlivé pasáže, kde Clint vystřílí hospodu nebo polovinu armády, jsou vtipné a i na dnešní poměry velmi solidně zpracované. Jen jako celek snímek působí poněkud nemastně a neslaně. Úžasným prvkem filmu bylo všudypřítomné plivání, které hodlám, počínaje dneškem, ve společnosti praktikovat. Lepší tři kousky. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Clint jako jižanský rebel s příčinou, co za film naflusá roční průtok Missouri a většinou tou sežvýkanou močkou míří tak, že je to na žalobu ze strany PETA. Mínusem mohou být naivně působící závěrečná přestřelka, kdy Josey v polosedu a femini odboj pálící z dlouhých hlavní odrazí útok početné sebranky „modrých panděr“ či nevýrazná hudba marně vzhlížející k Morriconemu, nicméně klady to hravě přebíjejí. Revisionistický směr spojený s antiválečným poselstvím, dějová pestrost, Surteesova kamera perlící v exteriérech i při hře se světlem a stíny, komediální nádech pod totemem starého náčelníka, pošramocená reputace Seveřanů jako těch za každých okolností hodných, pomsta bez obvyklé vůně střelného prachu či frajerský závěr na bázi předstírání a vzájemného respektu. A jako bonus tam padne nejprďáčtější indiánské jméno, co jsem kdy slyšel (Jim Důlek od Neštovic).. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood ukazuje, jak moc mu byl western blízký, jak moc se na něj naladil a dokázal vytvořit postavu, která je většinou v souladu s klasickou představou spaghetti westernu, ale přitom už se celkově posouvá jinam a stává se něčím jiným, novým. Finále není v souladu s klasickým vyzněním westernu a jakoby se s postavou Walese měnil i žánr. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Sice průměrný, přesto zajímavý western Clinta Eastwooda, který na začátku filmu ztratí svou ženu a dítě, pak se zaplete do občanské války a pak už čeká na ten pravý okamžik, kdy se mu naskytne příležitost se pomstít. Ačkoliv je to dlouhý film, vůbec nenudí. Clintův mlčenlivý hrdina prostě dokáže zahnat jakoukoli nudu. Hudba: Jerry Fielding ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "Gone To Texas", který napsal Forrest Carter. (Hans.)
  • Keď Josey zastreli Abe v 40. minúte filmu, tak ho opľuje tabakom, kde Abe má oči zatvorené a v prestrihu ďalšej scény má Abe oči otvorené. (Budisovie)
  • „Dělám všechno to, co by John Wayne nikdy neudělal. Hraji velice komplikované postavy, které se nerozpakují střelit někoho do zad. Řídím se vlastním prospěchem,“ reagoval Eastwood na svého slavného hereckého kolegu, který Clintovy westerny nejednou kritizoval. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno