Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragické rodinné drama režiséra Hanra Smitsmana, natočené dle reálných událostí, jež se odehrály v Holandsku v roce 1979, se ubírá po stopách mladého chlapce, který při hledání vlastní identity sešel z cesty. Jeho ústředním hrdinou je osmnáctiletý Frankie (Robert de Hoog), syn Simona Epsteina (John Buijsman), jednoho z nemnoha Židů, kteří přežili peklo koncentračního tábora v Osvětimi. Stejně jako většina jeho vrstevníků, i Frankie se snaží nějakým způsobem zapadnout do každodenního koloběhu světa a najít si v něm svoje místo. A byl by moc rád, kdyby ho našel po boku svého otce, jenže ten je natolik poznamenaný prožitým válečným traumatem, že k jeho srdci nevede téměř žádná cesta. Vlastně nebýt Frankieho matky Anny a jeho bratra Henka, už dávno by mladík jakýkoli kontakt se svým otcem vzdal. A když pak matka umírá, dostává se Frankie na okraj propasti. Po rozchodu s otcem totiž konečně „nalézá“ svoje vlastní já - v kruhu divokých, brutálních a nemyslících holandských skinheadů. Nejprve pro zábavu pokřikuje, posléze ze závislosti bije a pak jednoho dne prolije střenkou nože krev nevinného míšenského chlapce. Děsivý kruh se pomalu uzavírá. A odpuštění je v nedohlednu. Snímek byl v roce 2008 oceněn Zlatou krou na Nederlands Film Festival. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZA KOLIK JE TO TAKHLE DOHOLA? … ,,CHCEŠ PLEŠATOU HLAVU? SEŠ SI JISTÝ? JE TI JASNÝ, ŽE TO NEJDE VRÁTIT.“ … ,,UDĚLEJ TO…“ /// O tom, jak se židovskej chlapec skinheadem stal. Není to pohádka, spíš – pro někoho (třeba jeho fotra) tragédie. Taková skutečnost o hledání svýho místa v tvaru. Nic víc, ale ani míň. Takže spíš než hlubší myšlenku, čekejte životní absurditu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Protože skinhead neustoupí… (ani kdyby vážil 50kilo i s botama. Těžkejma…). 3.) Thx za titule ,,fropo“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Neverforever 

všechny recenze uživatele

S filmy, kde je nacistický žid hlavní hrdina, se v poslední době roztrhl pytel. Námět je to opravdu špatný, ale na rozdíl od Svatého boje tento film působí pravdivě. Velkým plusem je konec - na ,,happy end" jako, že hl. hrdina začne zase chodit do synagogy a bude z něho ukázkový žid nečekejte. Bohužel zásadní chyba filmu je celkové obsazení (Frankie byl prostě hroznej nerd) a časté nelogické chování ()

Reklama

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát nejdřív tři hvězdy, ale je to fakt dost přeplácaný takovejma těma stereotypama v chování a jednání některých skupin lidí. Ať z pohledu židů, skinů, nácků (tam je těch klišé nejvíc), vězňů, nebo i všeobecně mladejch lidí.. Přitom ale jako rodinný drama to je moc dobrý. Je to takovej o dost horší Kult hákového kříže. Ale za vidění to stojí. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHEN A SKINHEAD WALKS DOWN THE STREET! Dost dobrý film. Frankie, na to že byl chcípák, tak byl hodně ostrej. Uměl rány dávat a příjmat, ale trošku se mu to v hlavě pomotalo a posral se mu život. Vězení si ale dával s prstem v nose a závěr filmu je dokonalý. Spoiler: Zase je se svým kámošem a život mu oplací stejnou minci. A ta linka s mámou a otcem tomuto filmu ještě dodává emoce a tak se nejedná jen o další snímek o klukovi, který byl náckem a pak se polepšil. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Je rok 1979 a právě se odehrává příběh ne zrovna vzorného, v jádru však milujícího svou matku, dospívajícího sedmnáctiletého chlapce, který ujíždí na punku & ska a táhne se s partou skinů. Jeho otec je žid, přeživší holocaust nacistů, navíc s chatrnou pamětí a matka trpí vážnou nemocí. Když se u ní choroba projeví, mladistvý představitel jménem Frankie se vzápětí na to ještě více rozvášní a problémová skupina skinů ho svým agresivním chováním zavede na scestí, odkud je cesta za katr hned za rohem. Snímek nám zobrazuje dvě časové roviny, to co se s Frankiem stalo a co se odehrálo předtím. Trochu paradoxní jsou jeho dlouhé vlasy (je teprve ve fázi konverze), což později řádně napraví a dalším nezvyklým faktem je jeho dobrý kamarád, jehož barva pleti je pokryta tím nejtmavším odstínem čili černou. K celkové atmosféře přispívá i pěkný ambientní hudební doprovod. Na filmu je vidět, že neoplýval zrovna velkým rozpočtem, ale nikterak to nevadí, na pouliční holandské drama to ani není třeba a na snímku se to nepodepsalo. (6/10) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Film se měl původně jmenovat podle hlavního hrdiny Frankie E. 1980. Nakonec však tvůrci název změnili, aby nebyl podobný nizozemskému snímku Dennis P. (2007), který měl premiéru o rok dříve. (skudiblik)

Reklama

Reklama