Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

Hild 

všechny recenze uživatele

Jestli existují filmy, které si vždy a za jakýchkoliv okolností ráda pustím, tak jsou to právě filmy Clinta Eastwooda. Nekážu vůbec pochopit, jak se mi tento skvost mohl tak dlouho vyhýbat. Pro mě ukázka dokonalého filmu. Dokonalý od začátku do konce a naprosto ve všem, přes scénář, brilantní režii až po skvělé herce. Nejvíce mě na tomto filmu překvapilo zapojení humoru, především mě překvapilo, do jakých míst jej Clint dokázal zakomponovat, něco takového bych od něho nikdy nečekala. Já si tedy můžu zapsat další film Clinta Eastwooda, který se mi zaryl do srdce, nikdy mu za ty jeho filmové zážitky nepřestanu být vděčná. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Architekti amerických věznic zřejmě počítají s tím, že by se díky zpronevěrám mohli sami dlouhodobě ocitnout v zamřížovaném pokojíčku, proto mají všechny cely "tajné" únikové chodby. Alespoň tak to podle filmů vypadá. Každopádně Tančí s vlky vymění slušivý vězeňský mundúr za nějaké to ne úplně padnoucí prádlo ze šňůry, pedofilního spolumukla nahradí nábožensky zdeformovaným kloučkem a přijímá indiánské jméno Jezdí s bubákem. Za zadkem má v obrněné mobilní kanceláři urputného kovboje Eastwooda a protivnou, vševědoucí Lauru Dern. Divák si při téhle kriminální road movie užije trochu napětí, trochu vtipu, trochu nenáročného zamyšlení a škopek patosu. K čistým čtyřem astrám film dotáhlo Costnerovo nenapodobitelně elegantní vysvětlení, jaký je rozdíl mezi hrozbou a faktem. 77,7% ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Za kamerou stál roku 1993 Clint Eastwood, před kamerou Kevin Costner. Potřebujete více argumentů? Tak prosím pěkně: není to zdaleka vánoční film, ale stejně se při něm dojmete. Tváří se jako veliké drama, ale přesto se díky Eastwoodově talentu nevyhnete hned několika pousmáním. A v neposlední řadě je jednoduše neobyčejným zážitkem sledovat, kterak k sobě Costnerův kriminálník a nevinná dětská obět únosu pozvolna hledají společnou cestu. Takové majstrštyky se už dneska netočí, o to je to celé smutnější... a důležitější. Povinnost. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh zločinca Butcha ( výborný K. Costner ) a jeho "parťáka" malého chlapca Philipa ( T.J. Lowther ), ktorým je na stope šerif Garnett ( úsporný C. Eastwood ) je klasickou ukážkou, ako sa majú robiť filmy. Nesúrodá dvojica, ktorých dala dokopy náhoda si razí cestu k sebe, Butch si Philipa obľúbi a ten v ňom vidí otcovskú autoritu. Eastwood už neraz dokázal, že mu režisérska stolička právom patrí a na jeho filmy sa vždy náramne teším. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Dojemná klasika, v níž Eastwood coby režisér vsadil na osvědčené schéma postupného sbližování dvou rozdílných lidí (uprchlého zločince a malého kluka). Naštěstí se mu povedlo vyhnout přehnanému sentimentu, k němuž taková látka vyloženě vybízí, a díky tomu je jeho netradiční road-movie celkově na velmi vysoké úrovni a nelze jí nic zásadního vytknout (včetně předvídatelného závěru). Kevinu Costnerovi navíc role sympatického kriminálníka sedla naprosto dokonale. 85 % ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama