Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

Webb 

všechny recenze uživatele

Sladký a předvídatelný svět s umělýma, místy kýčovitýma scénama, kde potěší hlavně setkání Kevina Costnera v roli padoucha klaďase a charismatického Clinta Eastwooda zase jako strážce zákona. Clint se vůbec nemusí stydět za svojí režijní stránku, která se mu sice povedla, ale to je bohužel vše. Že by mě uchvátila to skutečně ne. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Na dnešní dobu už pro mnohé asi trochu pomalé vyprávění o sblížení malého kluka a jeho únosce, ale mně se to líbilo. Citlivá road movie, ve které na útěku před zákonem výborný Kevin Costner učí osmiletého jehovistu, jak si užít dětství jako správný kluk a v patách přitom mají ostřílenýho Eastwooda. 80% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svet som videl už viackrát a pre môj vzťah k nemu je charakteristické, že ho hodnotím a komentujem až teraz. Nie je to zlý film, iba šedivý, nevýrazný, rýchlo zabudnuteľný. Samozrejme, že základná schéma s utekajúcim väzňom, ktorý sa časom stále viac zbližuje s malým rukojemníkom zvádza k mnohým slzopudným klišé. Skôr mi však prekážala rozťahanosť filmu a to aj do šírky. Takže jediné, na čom som sa aj po viacerých zhliadnutiach bavil, bol malý Mr. Bean. Tá podoba je dokonalá a keby som bol v koži pani Atkinsonovej, požadoval by som od Rowana test DNA. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V dokonalom svete by všetci filmári natáčali iba takéto dokonalé filmy. Bezkonkurenčne najlepšia Eastwoodova réžia, snáď ešte sústredenejšia ako v jeho oscarových kusoch. Najviac ma fascinuje zapojenie humoru vo vyhrotených dramatických momentoch, ktoré film krásne odvádza od pascí sentimentality (pokazený megafón počas srdcervúceho záverečného preslovu matky). A Dokonalý svet je asi jediný film, v ktorom mi nevadilo Costnerovo inokedy trápne machrovanie. Jediná výhrada je proti hereckému výkonu chlapca, ale na druhej strane je to chlapča tak typovo zaujímavé (niečo ako Mr. Bean Jr.), že jeho prehnané ksichtenie sa pri potrebe cikať skoro nevadí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zase jeden ceněný Eastwood a zase nevím za co. Je to sice zločinec, ale působí kladně, no jasně, jsou rádi, že ho maj. to mě napadá k postavě Kevčy Kosti. Aby bylo jasno, že se někdo pokouší klasické téma zpracovat netradičně mi vůbec nevadí, naopak. Ale o co se vlastně film pokouší, mi zůstává utajeno. Je to trochu jako když se snažej chápat ty pitomce, co se z Thajska pokoušeli pašovat drogy. P. S. Jo, je to navíc nuda. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)
  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)
  • Dokonalý svět se natáčel v létě roku 1993 v centrálním Texasu, Jižní Karolíně a v Alabamě a opět se u něj sešli členové technického štábu Clinta Eastwooda, kteří chyběli při natáčení filmu S nasazením života (1993). (ClintEastwood)

Reklama

Reklama