Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (220)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nic bych neměl proto tomu, že si to tvůrci udělají po svém. Zvlášť když to přiznají. Copus se snaží vytěžit z námětu i to, co Wyndham musel, nebo chtěl v knize vynechat. Klidně bych se na Den trifidů díval jako na svébytný film bez ohledu na knižní předlohu, ale pak bych musel konstatovat, že tvůrci měli jen pár dobrých nápadů, ale jinak to stojí za houby. A navíc já vím, že ty dobré věci jsou zásluha Wyndhama. Tento filmový scénář...no, myslím že něco takového mohl napsal někdo, kdo četl knihu před dvaceti lety a moc se mu nelíbila. Takže si zapamatoval Londýn, lidi kteří oslepli(asi se dívali do slunce), kytky které zabíjí a lidi, kteří zneužívají toho, že vidí. To zní jako pěkná blbost, že? A taky že ano. Wyndham by se otáčel v hrobě.... . Na druhou stranu kvituji s povděkem snahu zfilmovat knižní sci-fi skvosty. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Je fajn, keď sa Dougray Scott občas upíše britským televíznym filmom (DIPLOMAT). Lenže sfilmovanie SF klasiky dopadlo rozporuplne. Ako dvojfilm to nefunguje. Buď to mali preškrtať na klasický film, alebo rozpracovať vedľajšími zápletkami na klasický seriál. Začína to zaujímavo, ale postupne je to trochu až otravné, k záveru to opäť naberie na obrátkach, ale tvorcovia dosť málo vysvetlia a finále vyznieva vlastne wtf (jed trifidov). Tému hromadnej slepoty lepšie spracovala BIELA TMA (Slepota), tému invázie napríklad INVÁZIA (film z roku 2005 alebo seriál z roku 2007) alebo INVAZE ZLODEJU TEL... Technické spracovanie slušné, ale príliš z toho cítiť románovosť predlohy... ()

Reklama

Phietros 

všechny recenze uživatele

Na televizní filmek dobrý! Knížku jsem nečetl a celkem jsem se bavil i přes začátek, který připomínal spíše slepé zombie. Herecké obsazení není nejhorší a stupňující se atmosféra večerního pořadu v televizi klape jak má! V laboratořích, kde pěstují rostliny pod tajným dohledem a pod kontrolou el.proudu, vyrustají trifidi, kteří jsou určeny na výrobu oleje. Co se však stane, když jednoho dne celý svět ozáří magická zář světla? To nejhorší co nás mohlo potkat.. Všichni lidé krom hrstky, kteří do světla nekoukali jsou oslepeni a masožraví Trifidi po vypnutí proudu opuštějí farmu a postupují hlouběji do města, kde na ně čaká hojná potrava - MY lidé! ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Jako zpracování knihy strašné - všechno, co je v knize, je ve filmu stonásobně zramatizované, bohužel naprosto zbytečně. Kniha je strašidelná a uvěřitelná, film je typická apokalypsa s rodinnými hodnotami a záchranou na poslední chvíli. Škoda, protože o vraždících kytkách toho moc natočeného nebylo - a to, co bylo, stojí za prd (viz Stalo se). ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Tahle kniha byla přesně třetí sci - fi, co jsem jako dost malá holka četla, a byla skvělá.To, co jsem viděla, byla vylepšená pochodující aloe vera s dalšími vlastnostmi, nad kterou by možná indiánští šamani zaplesali, jen já ne.Takžže pouze za snahu a mírně oplácaného Jasona Priestleyho dávám dvě hvězdičky. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)
  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)

Reklama

Reklama