Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najkrajší vianočný film ktorý som videl.Aj prostredie fínskej krajiny vytvára krásnu zimnú atmosféru.Viem si predstaviť,že presne takto vznikla legenda o Vianociach.Začalo to tak,že Nicolas stratil rodičov aj sestru na Štedrý deň,na vianočný film to nezačalo šťastne ale taký je život,nie vždy je šťastný.Potom každý rok bol v inej rodine,až ked sa nedostal k samotárskemu a hlavne zlému Lisakkimu.Smutný príbeh ale vzápati krásny. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Film naplněný nenucenou naivitou a pozitivní energií v tom nejlepším slova smyslu. Nespojujte si to však s americkými snímky, které naprosto nezvládají balancovat na této tenké hranici a jejich děj se vždy zvrhne do neúnosných mezí patolízalství. Zde nikoli. Příběh o Nikolasovi je tak krásný, svěží a dojemný, až vás to na konci donutí k zamyšlení, jestli Vám nějak nezměkl mozek. Nezměkl, film se zkrátka velmi povedl. Těším se, až si jej na Vánoce zopakuji, našel jsem nového favorita na štědrovečerní nostalgii. 90% = 4+/5 ()

Reklama

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý příběh, který ukazuje civilní verzi vzniku vánočních dárků. Trochu tomu chybělo to, že Nikolas neměl žádnou svou rodinu - ženu, dítě - která by civilně a v podstatě reálně pokračovala v jeho snu. Konec to trochu snížil na obyčejný vánoční film, který už tu realitu odsunuje jinam. Líbil by se mi trochu jíný závěr, ve kterém by v Nikolasově snu, pokarčovala Áda, s manželem. Příjemný Finský pohled na to, jak to celé vlastně bylo ( pokud by se nekonal závěr v podobě létajících saní, tak by se tomu klidně dalo i věřit ) Ze začátku je to spíše drsné drama, které se v průběhu stane pohodovou pohádkou. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Takřka neznámá severská pohádka, a přitom z ní sálá atmosféra na všechny strany. Úchvatná severská hudba s klarinetovými a flétnovými sóly, do toho smyčce - překrásné!!! Úžasné prostředí a příběh vybudovaný na minimálním prostoru a přitom tak milý a smutný zároveň. Je skvělé, že člověk nemusí spoléhat pouze na kýčovité americké vánoční slaďáky, ale že se sem tam natočí taková mrazivá a velmi atmosférická pohádka jako je právě Legenda o Vánocích. Tyto Vánoce ji vidím po druhé a musím zvednout hodnocení na maximum. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný příběh pro ty, kteří v Santu nevěří (tedy dospělí a starší děti), protože ostatním by mohl Vánoce pokazit. Filmek je ze začátku spíš drsnějšího zrna a k jistým postavám člověk najde cestu až později v ději. Filmek krásně ukazuje cit hlavního hrdiny k dětem a Vánocím a určitě s ním bude většina rodičů soucítit. Jako doprovod filmu slouží krásná kulisa finské přírody, která filmu dodává mrazivou krásu. Hudební doprovod také potěší, i když za mě by mohl být ještě více emotivnější. I když já na ty Vánoce zas tak nejsem, tak se mi tato legenda, jak vše mohlo vzniknout, hodně líbila a beru jí jako jednu z nejpovedenějších co jsem viděl. Za mě 100% :) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Lisakki Järvenpää byl ve skutečnosti slavný finský nožíř. Žil na přelomu 20. století a založil nožířskou firmu, která funguje dodnes. (Facillitant)

Reklama

Reklama