Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (166)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Príroda je krutá, ale my nemusíme byť..." Príbeh autistky Temple Grandinovej produkovala HBO a podľa očakávania som dostal kvalitu. To najzásadnejšie o autistoch som videl (Malaton, Rain man...) a toto je vážna konkurencia všetkým podobným filmom. Najviac si na tomto filme cením to, že zo všetkých filmov na túto tému asi najviac divákovi priblíži spôsob ich myslenia a predstavivosť. Často je to vtipné, ale výsledky práce Temple a jej fotografická pamäť na vás urobia dojem. C. Danesová zvládla svoju úlohu perfektne, určite jej najlepšia rola, bez debaty. Ocenenie Zlatý glóbus za jej výkon to potvrdzuje. Menší šok ma čakal i po zistení , že sa dej točí okolo dobytčej farmy na spracovanie hovädzieho mäsa. Ako tým zvieratám uľahčiť cestu k smrti? Ako zmenšiť počet utopeného dobytka? Ako zmenšiť prevádzkové náklady? Autistka Temple to vyrieši, pretože vidí veci inak. 90%. ()

ChArLeNe odpad!

všechny recenze uživatele

Využívanie svojho autizmu na manipulovanie ľudí, a ako veľmi jej záleží na zvieratách. Hnus! http://www.all-creatures.org/articles/ar-templegrandin.html, http://www.all-creatures.org/articles/ar-temple.html, http://annamannucci.blogspot.sk/2010/02/marc-bekoff-contro-temple-grandin.html Recept na úspech: tell people good things about their bad habits and they will love you. Novinka - nezáleží na tom, koľkými nálepkami sa oblepíš "humane", "ethical meat eater", "compassionate carnivore" úmyselné a zbytočné vraždenie a samotné vykorisťovanie nimi neospravedlníš. Tvrdiť o sebe, že máš rád zvieratá, pričom ich zabíjaš (či platiť druhým za ich zabitie) je rovnako padnuté na hlavu ako keby Hitler vyhlásil, že má rád židov. Jasné, že je lepšie netýrať zvieratá, než ich týrať. Ale čo tak vcítenie sa do ich kože? https://www.youtube.com/watch?v=S6Umh1BlHZs Žiadna žena by sa neuspokojila s tým, keby jej tyran povedal, že ju už mlátiť nebude, ale znásilňovať ju stále bude. Či je niečo humánne, sa najprv zamysli, či by sa ti páčilo, keby niekto na tebe robil tie veci. Skutočne rozumný človek so srdcom by nedokázal súcitiť so zvieratami a pritom ich zabíjať, jesť. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Claire Danes si odniesla za tento film zaslúžený glóbus a už vieme prečo bola obsadená do Homelandu. Tá jej mimika, no to je na psychicky nevyrovnaného človeka neopakovateľné. Herecky super, ale to je tak všetko, pretože film o autistke, ktorá vymyslela, ako zmierniť bolesť kráv tesne pred ich porážkou. Hm, trocha divné. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* pět hvězdiček dávám výjimečně a tento životopisný film mě přesvědčil, že si je opravdu zaslouží. O autistech se filmy točí už drahnou dobu a většinou mají vysokou úroveň, ale myslím že tento je dokáže lehce převálcovat i díky tomu, že má živoucí předlohu. Hlavně je její příběh podán poutavě, uvěřitelně a s nadsázkou, která se vždy objeví při odlišném vnímání našeho světa. Bez velké trpělivosti a pokory rodiny a blízkých lidí kolem Temple Grandinové by se však takového úspěchu nikdy nedočkala. Proto hlavně oni si zaslouží pochvalu a tento nenápadný snímek doporučuji všemi deseti. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ veľmi silné štyri hviezdičky, uvidím, čo bude neskôr. Bol to úžasný film a najlepšie na ňom bolo, že som to nečakal. Mám osobnú skúsenosť s autizmom ľahšieho typu a bol som mimoriadne zvedavý, čo nové mi zo sveta autistov táto životopisná snímka prinesie. Nebolo toho málo. A všetko bolo také prirodzené, uveriteľné. Doteraz som si myslel, že Hoffmannov Rain Man je neprekonateľný, ale Claire Danes túto moju predstavu vážne spochybnila. Aj keď som si všímal detaily, možno inými divákmi nepostrehnuteľné, bola jednoducho dokonalá. A o takýchto vydarených životopisných filmoch o ľuďoch, ktorí sa vymykajú našim obvyklým šablónam platí, že vypovedajú nielen o nich, ale veľa aj o nás. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • HBO koupilo stádo krav pro scény s dobytkem v tomto filmu. (Nathaniell)
  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)
  • Templina matka při projednávání přijetí na speciální střední školu říká, že Temple (Claire Danes) se pro uklidnění zavírá do přístroje. Ta však přístroj sestrojí až při pobytu na farmě v létě před univerzitou. (verrien)

Reklama

Reklama