Reklama

Reklama

Anatomie lži

(seriál)
Ukázka z filmu
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2009–2011), 35 h 8 min (Minutáž: 43–47 min)

Tvůrci:

Samuel Baum

Hrají:

Tim Roth, Kelli Williams, Monica Raymund, Brendan Hines, Hayley McFarland, Kristen Ariza, Mekhi Phifer, Tim Guinee, Wayne Dalglish, M.D. Walton, Tim Griffin (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(48)

Doktor Lightman je přední světový expert na lhaní. Perfektně se vyzná v řeči těla, neuteče mu žádný výraz v obličeji ani ten nejmenší záchvěv v hlase. S neodolatelným sarkasmem a s týmem specialistů pomáhá nejen vládním organizacím řešit ty nejzapeklitější případy... (TV Prima)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (240)

Matty 

všechny recenze uživatele

Konečně seriál, který je do určité míry založen na častém používání detailů tváří v televizi. Netuše, kolik se toho dá z jednoho šklebu vyčíst, není pro mne sledování jen zábavné, ale též poučné. Tim Roth plní úlohu učitele na výbornou. Zcela v souladu se stávajícím trendem (nebo to ještě není trend?) seriálových postav nesnesitelných (pro ostatní postavy) a zároveň neodolatelných (pro diváky). Již po několika epizodách jsem po Lightmanově vzoru začal luštit tváře druhých. Zásadní komplikace Anatomie lži tkví v tom, že všichni herci lžou. Neustále. Odstínit lež postavy od lží vlastní – herecké jistě není hračkou ani pro absolventy těch nejrenomovanějších hereckých škol. Proto se nám namísto souvislých záběrů dostává „nápovědných“ velkých detailů a zpomaleného přehrávání dříve proneseného (asi nejsem dost paranoidní, ale vážně nevěřím, že by v USA měli každý kamrlík ošetřený kamerami). Když už tak není postavený celý seriál, rád bych viděl alespoň speciální „a teď si to zkuste sami“ díl, kdy budeme muset odhalit lži sami pečlivým pozorováním. Teprve potom by Anatomie lži měla nárok přidávat si k zařazení „seriál“ adjektivum „revoluční“. I tak jde o moderní a svěží kriminálku, který jako bonus – na rozdíl od svých kolegyň, jež za onu prvotní lež zpravidla nevidí – není smířená se stavem světa (autentický dojem vylepšuje práce s reálnými zahraničními zeměmi a reálnými tvářemi státníků). Všichni lžou, tak proč si to konečně nepřiznat. 75% Zajímavé komentáře: Subjektiv, anderson, dextrush ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dokola se opakující stavební prvky ("to je pravda" a "to je lež") jsou vynalézavě obměňovány. Občas je nějaký díl stylizován jako špionážní thriller, IRA naháněčka, soudní drama, hostage drama atd. atd. Zásadní pozitivum seriálu je Tim Roth v hlavní roli (stále víc si uvědomuji, jak ho už dlouho mám v oblibě). Ten se díl od dílu víc a víc uvolňuje a herecky kouzlí. Občas se vyskytne odbourávající hláška (- "vidím, že mezi vámi a vaší exmanželkou je spousta chemie" - "ano, tohle se dá říct i o Černobylu"), ale je skvělé, že by fungovalo i bez nich. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po dvou a půl dílech, sledovaných s odstupem několika týdnů. Stane se zločin, přijde dr. Lightman, upřeně se zadívá na svědka či podezřelého a prohlásí: "Lžete!" nebo "Mluvíte pravdu." No a vo-vo-vo tom t-t-to je. Koukám na zdejší vysoká hodnocení a říkám si, že hodnotící mají zjevně rádi Tima Rotha. Osobně jsem si ho oblíbila při sledování Rob Roye (druhý takový hajzl se ve filmech hledá těžko:-)) nebo jako geniálního pianistu v "1900". Zajímavý typ chlapa a dobrý herec v průměrném kriminálním seriálu, založeném na relativně originální myšlence (rozbor chování tady byl už dřív, ale přece jen v trochu odlišném podání), ovšem aplikované stále dokola. Může to nadchnout napoprvé, může to bavit podruhé, potřetí už je to docela nuda. Jednou za čas díl seriálu neuškodí, pravidelně však sledovat nehodlám. 59% ()

Elleannie 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se mi líbil hned od prvního dílu, ale teprve po zhlédnutí několika dalších jsem mu přišla na zoubek. Každý díl je jedinečný, každý je svým způsobem jiný, i když ve všech jde jen o jedno - zjistit, kdo lže. Tim Roth v roli opravdu charismatického a jedinečného muže, který dokáže odhalit i toho nejlepšího lháře. Spolu se svými lidmi, kteří jsou v tomhle rovněž skvělí (avšak vyrovnat se mu zdaleka nemůžou), vyšetřuje případy, ve kterých by nikdo jiný nepomohl více. Je zajímavé sledovat ho při práci, jak dokáže jen z malého posunku obličeje poznat, na co asi dotyčný myslí. ()

Frakira 

všechny recenze uživatele

Je to průměrný seriál (případy, které se řeší jsou opravdu "a la kriminálka XY"), který má ale zajímavou metodiku vyšetřování (na základě gest a mimiky) a navíc se vtipně strefuje do celebrit a zejména politiků-prezidentů :o) Víc než dva díly po sobě už jednoho trochu nudí, nicméně Tim vás dokáže přesvědčit abyste se postupně koukli i na další díly. Beru to jako příjemnou oddechovku a začínám si všímat výrazů lidí kolem sebe... ()

Galerie (603)

Zajímavosti (6)

  • Tim Roth a Jennifer Beals si společně dříve zahráli již ve filmu Čtyři pokoje (1995). (PrcekTK)
  • V 11. epizodě 1. série s názvem "Tajný agent" je místnost v budově FBI, ve které agenti hovoří s Lightmanem (Tim Roth), totožná s místností často využívanou v seriálu Sběratelé kostí (od r. 2005). (philip.j.fry)
  • Dr. Paul Ekman je zároveň vědeckým konzultantem seriálu a podílí se na psaní scénáře. (Prefectus)

Reklama

Reklama