Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

Ant 

všechny recenze uživatele

Úžasné scénérie, záběry a hudba, ale celý koncept je tak jednoduchý, jako by byl určen buď pro předškolní děti nebo úplné ignoranty. První hodina a půl se jen věnuje tomu, co všechno je špatně a o kolik horší to ještě bude. Což působí jak depresivně, tak zbytečně. Posledních patnáct minut zabývajících se tím, jak něco můžeme změnit vypadá naprosto nuceně. Nádherná forma, laciný obsah. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Čarokrásné a současně mrazivé obrazy naší matičky Země z větší části snímané efektně ze vzduchu. Některé krajiny jakoby patřily do jiných světů, jiné jsou našinci důvěrně známé. Jediný problém byl s komentářem Z.Svěráka. Pro snímek nepříjemným hlasem (představoval bych si třeba Pavla Soukupa) čte školometsky didaktický komentář, který by se hodil jako výukový materiál na ZŠ. Při zavřených očích jsem se ocitl uprostřed Vyšetřování ztráty třídní knihy... Uvítal bych verzi beze slov jen s hudebním doprovodem. Každopádně příště si pustím raději komentář Glenn Closeové... ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

KRUTÁ REALITA!!! Vypovídající hodnota filmu je natolik významná, že 5 hvězdiček je málo, ale technická stránka filmu má několik much. Začnu zápory = film obsahuje především na začátku několik úplně zbytečných nicneříkajících záběrů, které bych ihned vymazal. Film by měl pak lepší spád a nenudil by. Dá se říct, že tak prvních 20 minut filmu se film strašně táhne, zaběry jsou zbytečně pomalé a bez hudby nic neřikající a fakt jsem se místama docela nudil. Ke všemu na Svěrákův dabing jsem si taky musel postupně zvykat, ale tak po 10 minutách to bylo OK. Klady = ve zkratce je to krásná vizuální stránka, hudba a význam filmu. ...... Film vybízí k srovnání s Earth, ale tyto filmy mají k sobě opravdu daleko. Earth nenásilnou formou poukazuje na životní cykly organismů, meteorlogické cykly, na vazby mezi vodou a oceánem atd., zatímco Home je mnohem silnější, dotýká se každýho z nás, chce abychom si uvědomili, jaký sme svině a my - lidé svině jsme. Krom toho Home obsahuje i mnoho odborných a zajímavých momentů, na které v Earth nenarazíte. Home je film, který patří do školy už díky tomu že se dozvíme, co je například biodiverzita, mangrove, eroze, význam vápenatých schránek, posun ledovců atd. Krásně popisuje vývoj organismů a počátky člověka - na to v Earth taky nenarazíte. Obsahově je to mnohem širší než Earth. ZÁVĚREM KONSTATUJI: Earth je po stránce hudební a vizuální nepřekonatelný, kromě toho je docela milý, je tam hodně zvířátek a především nic nevnucuje, jen poukazuje na to, co nám ještě planeta krásného nabízí a o co bychom mohli záhy přijít. Oproti tomu Home je silným kafem, který na nás vytasí těžký, ale pravdivý kalibr, kterému bychom se nejradši vyhnuli, ale nemůžeme - je to tak a je to pravda. Home je i do značné míry odborný, ale zároveň velice zajímavý a krásně přehledný, všechno je vysvětleno polopaticky, aby nikdo neměl problém s porozuměním. Home je prostě film, který se alespoň snaží trochu tvrdším způsobem poukázat na to, co sme provedli a snaží se ukázat nám cestu, jakou se máme ubírat....Osobní dodatek: Co je to ale platné, když velmoci jako Čína, Indie a Arabský svět absolutně ignorují přírodu. V Africe si dělají spousty dětí, které pak stejně umírají na hlad, Aids nebo malárii. V Americe neskutečně plýtvají energií. V Jižní Americe niží Amazonský prales. Ale co už, mrkněte se na tento snímeček a nejen, že Vám otevře trochu oči, ale dozvíte se i spoustu zajímavých věcí, o kterých ste neměli ani páru. 87% mé hodnocení. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Impozantní dokument, který nám vylíčí aktuální stav naší planety nádhernou kamerou, poklidnou hudbou, podbarvený hlasem Zdeňka Svěráka. Ještě máme čas zvrátit nejhorší. Lidé by si měli hlavně uvědomit, že celý životní ekosystém je jen neuvěřitelná shoda náhod s větší křehkostí než bychom si mohli připustit. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Home sweet home". A aj tak sa k nemu v toľkých prípadoch správame ako hovadá, ako chamtivci, ako háveď, ktorá je tejto planéte na príťaž. Do kedy budeme tolerovaní? Spolok "Greenpeace" to svojim vyčíňaním za obranu flóry/fauny často krát prekysličuje, ale nerobia náhodou to isté aj nadnárodné koncerny keď (napr.) neprimerane rozmnožujú ropné vrty? Začneme konečne naplno využívať solárne panely? Ušetríme aspoň jeden prales? Spamätáme sa? Verím v nádej, no nedôverujem tým, ktorý chudobným berú a bohatým dávajú, tým čo zapredávajú vlastnú česť agentom skazy, všetkým tým pre ktorých je peniaz viac než život. Kiež by takých zmrdov nebolo veľa, bodaj by miest s trendom ako Dubaj nebolo už treba. Obávam sa však, že tí čo velia na to majú iný názor, preto tento ekologicky-agitačný "sightseeing" vnímam ako nadmerne dobre spracovaný dokument (obsahovo vystužená stavba celého konceptu, profi "in/out zoom", premyslené previazanie foto/video) a na (občas nemiestne) vyzývavé preslovy pána Svěráka nenahliadam očami naivného jedinca. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Film odkazuje na colorádsky Grand Canyon, aj keď v skutočnosti žiadna časť z neho nie je blízko Colorada. Je to rieka Colorado, ktorá ním preteká. (Marek1991)
  • Na projektu Home se finančně podílela celá řada velkých světových společností, nejvíce firma PPR. (ČSFD)

Reklama

Reklama