Reklama

Reklama

Černý den v Black Rock

  • USA Bad Day at Black Rock (více)
Trailer

VOD (1)

Jeden proti všem! Spencer Tracy pátrá po otci muže, který mu zachránil život. Do ospalého, zapadlého městečka Black Rock na konci roku 1945 nečekaně přijíždí muž, který se představí jako John Macreedy. Čtyři roky se tu vlak nezastavil, již svou přítomností tu proto vzbudí pořádný rozruch. John Macreedy (kterého nezapomenutelným způsobem hraje Spencer Tracy) má jednu ruku částečně nehybnou následkem válečného zranění a hledá tu muže jménem Komako. Jméno tohoto japonského farmáře však mezi obyvateli městečka vyvolává podivnou hysterii, jejímiž projevy jsou ztráta paměti a neochota nějak pomoci. Osamělý Macreedy je přesto odhodlán zjistit, co se tu stalo. Také rychle pochopí, že samozvaný vládce městečka Reno Smith rozhodně nemiluje cizí čmuchaly... Jeden z nejlepších westernově laděných příběhů, do nějž jsou působivě vloženy prvky thrilleru, natočil známý hollywoodský režisér John Sturges. Podobně jako ve svých slavných filmech Sedm statečných, Výstřely v O. K. Corralu a Poslední vlak z Gun Hillu také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Přestože je tomuhle westernu již přes šedesát let, je ho dlužno řadit k těm moderním, které klasické westernové schéma dodržují sice jen rámcově (koně a indiáni možná ani nejsou nutnou podmínkou), ale poskytují jasně vymezenou přídavnou hodnotu. Zde je jí napínavé pátrání o osudu otce amerického vojáka japonského původu, který zemřel v Itálii za 2. světové války. Zdánlivě neproniknutelná hradba "soudržná společným zlem" se začíná postupně drolit. Veterán Macreedy (výborný Spencer Tracy) z ní uvolňuje kámen po kameni (ne všichni jsou stejně vinni a ne všichni jsou stejně zatvrzelí), dokud nejsou síly natolik vyrovnány, aby nakonec mohl dotáhnout svou věc do konce sám. Jeho protihráč Smith (Robert Ryan) na vojně nebyl, a tak jeho šance (byť vyzbrojen) nejsou valné. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, úderné, působivé. Žádné zbytečné okecavání, žádná postmoderní relativizace. Nejklasičtější westernové schéma - jezdec z neznáma přijede, potrestá zlo a zase odjede (zde ovšem přijede a odjede na oři ocelovém). Technické vymoženosti roku 1945 jsou jen dobovou kulisou, která není až tak podstatná. Místní zloduši se sice kasají, ale starý fronťák je přepere JEDNOU RUKOU. Jen té blondýnky mi bylo líto. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Westernový syžet s cizincem – nositelem (někdy svérázných) morálních zásad, přijíždějícím do zkaženého maloměsta převrátit obyvatelům (a obyčejně i sobě) život naruby, má dlouhou a vděčnou tradici (namátkou Shane, High Plains Drifter, Red Rock West, U-Turn, ale nakonec i Twin Peaks…) a v tomhle raném komorním provedení bez koňáckých rekvizit, osudových žen, přemíry nečekaných zvratů, s postarším invalidním hrdinou nenápadného zevnějšku a jen nejnutnějším množstvím akce, zato spoustou napjatého vyčkávání, taky příjemně zdrženlivý, málem neotřelý půvab. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý western z doby po druhé světové válce (!), ale jinak má všechny ingredience: záhadného mstitele odnikud, zloducha, prašný zapadákov, dávný zločin, blonďatou krásku a vypjatou chvíli, kdy se lidé musí rozhodnout na jakou stranu se přidají. Jen to tempo mne nechytlo, přišlo mi to špatně odměřené. /12. 11. 11./ ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 No to je klepec jak prase! Samy badass, samy redneck, samy spravny american - Lee, Ernst, Robert - no jasne Spencer! Od prvniho zaberu kde se diagonalne dotyka linka vlaku "mesta" o 7 domkach a v druhem planu je videt skaliste hory az do uplneho konce, kdy na stejnem miste zastavuje po 4 letech pacificky expres. Napeti se da sekat mocnym stylem karate a sbirka hajzliku je velmi silna. Snad az ti polepseni mrzi - ale to by v tom pribehu nemohl byt zas az takovy posun. Western z povalecne ameriky. Sam proti celemu mestu. A nemoh byste dat tu medajli nam? ()

Galerie (73)

Zajímavosti (10)

  • Jedná sa o najviac premietaný film v Bielom dome. (Real Tom Hardy)
  • Město Black Rock, kde se děj filmu odehrává, je pojmenováno po reálném městě Black Rock v Arizoně. (Joudec)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo predovšetkým v americkom štáte Kalifornia. Natáčalo sa aj v štúdiách MGM. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama