Reklama

Reklama

Pět minut v nebi

  • Velká Británie Five Minutes of Heaven (více)
Trailer

Aby mohli žít, musí se nejprve vyrovnat s bolestnou minulostí.  V politicky rozbouřeném Severním Irsku se sedmnáctiletý protestant a člen ilegálních ulsterských dobrovolnických sil Alistair Little chce zapojit do dění, což si vyžádá život katolíka Jimmiho Griffina, staršího bratra Joea Griffina. Teprve jedenáctiletý Joe se nechtěně stane svědkem této sektářské vraždy a zbytek života žije pod tíhou výčitek své matky, která mu zazlívá, že dovolil, aby bratra zabili. Po více jak třiceti letech se oba muži mají setkat před televizními kamerami a hledat společně cestu, jak se s minulostí vyrovnat. Nikde ovšem není psáno, že taková cesta existuje. V komorním, dvěma cenami z prestižního filmového festivalu v Sundance ověnčeném dramatu německého režiséra Olivera Hirschbiegela excelují Liam Neeson a James Nesbitt. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (72)

sona123 

všechny recenze uživatele

Vynikající! Téma irského konfliktu už bylo na filmové plátno převedeno xkrát. Tento přístup je neotřelý, poctivý a velmi citlivý. Když byla tehdejší "válka" v nejlepším, mladý Alistair se rozhodl udělat něco, čím se zařadí do své "party" - a tak se ...ale nemá smysl pustit se do obsahu. Ten je důležitý, to určitě, ale mnohem cennější je způsob vyprávění. Jasně, už mockrát jsme viděli, že za bojem mezi dvěma nepřátelskými stranami je vždycky jednotlivec a jeho příběh. Tady se však dostáváme ještě dál - nejde jen o příběh, ale obecné téma, téma viny, trestu a odpuštění. Scénář - excelentní. Herecké výkony? Bravurní (zejména Nesbitt tu předvádí něco, co se málokdy vidí). Závěr? Lepší vymyslet nešlo. Proč je proboha film docela neznámý a má tak nízké hodnocení? Trestuhodné. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušné drama, ktoré však vyústilo do podpriemerného konca....pretože samotný záver a to aj napriek tomu, že nesie obrovské posolstvo a má byť pre ľudí námetom podkopáva samotnú dramatickú líniu a uberá sa niekam..............................................................................................................................................................................( sem ). ()

Reklama

mysiak 

všechny recenze uživatele

Päť Minút v Nebi je emóciami nabitý film v ktorom exceluje Liam "viem sa biť z 96 Hodín" Neeson a James Nesbitt...príbeh o pomste, jednej vražde a čase ktorý zanechal stopy...dá sa očakávať ako to dopadne, ale film vie bez problémov vás pohltiť a hltať každú jednu vetu týchto dvoch skvelých hercov...zaujímavá dráma ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.2/10] | me: Téma je zaujímavá, ale dejovo nenáročná. Spracovanie je založené na pocitoch a vnútorných monológoch, spomienkách a vlastnom nepokoji,... čo je pútavé, avšak len toto v samotnom filme nestačí na to, aby sa film vyvinul v niečo zaujímavejšie a tak sa vsádza na konfrontáciu postáv (čo vyzerá ako dobrý nápad) a záver, ktorý však skôr na vierohodnosti uberá a zabezpečuje koniec, ktorý sa celkovému nádychu filmu nevyrovná a je len smútnou ukážkou toho, že aj írsky film môže končiť (čo je tento krát škoda) americky. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Velká malá podívaná. Minimalistickej, komorní snímek, kde se dá atmosféra krájet motorovou pilou, protože celou dobu čekáte na vyvrcholení filmu přímo v napětí. Toto se tvůrcům podařilo na 100% a diváka to přikovává čím dál víc k obrazovce. Musím říct, že famózní je pak hereckej výkon L. Neesona a především J. Nesbitta, kteří svý role zvládli dokonale a udrželi film v podstatě ve dvou lidech naprosto s přehledem. Paradoxem pak je, že oba jsou jakousí obětí dané události, aniž by se to na začátku vlastně zdálo. Každej nese svoje břímě, kterýho se snaží zbavit a který je neustále pronásleduje. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Film vyhrál cenu Royal Television Society v kategorii nejlepší drama. (Terva)
  • Eoin O´Callaghan získal irskou filmovou a televizní cenu IFTA v kategorii nejlepší drama. (Terva)

Reklama

Reklama