Reklama

Reklama

Epizody(16)

Komediální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice. (oficiální text distributora)

Recenze (922)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vulgarismy a hovorová čeština tam padaj jak fíky do kasy a je úplně jedno, že často je to vo ničem, když je to tak krásně ze života. Smrdí z toho zapařené spodky, lepkavé je to jak rozlitý gambáč a díl od dílu to graduje až do fáze, kdy postavám stačí naprosto obyčejná věta, aby z toho byl výtečný a trefný fórek. Pokud bylo Kožené slunce Zákonem Pralesa, Okresní přebor je takový snaživý a zlepšující se apokryf. Jeden z mála českých seriálů, které sedí a když je chytně křeč, tak výhradně ze scénáristické nemohoucnosti. Edit po 12. díle: zvyšuji na pět. Je smutné, že reflexi zaprděné xenofobie musí udělat s takovou grácií až seriál, kde se mluví ve větách jednoduchých a každé druhé slovo je vole nebo prdel. Ale "Láska" je tak trefná sociální sonda, že dávám Okresnímu přeboru plné hodnocení. Definitivně se totiž emancipoval od "poetického" vzoru a jede si svou cestou jistě jako promazaný Zetor. Jeho buranství není tvář, ale maska. To mě baví a klidně díky tomu zapomenu i na hodně kolísavou kvalitu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jeden z nejlepších seriálů, které Nova kdy vyprodukovala. Koncepčně a filmařsky sebejistý a výborně herecky obsazený (trio Vetchý-Novotný-Sobota ze sebe ždíme takřka maximum). Na první pohled jde o jednoduchoučkou buranskou pitomost, ale to je jen zdání. To, že je seriál o přízemních prosťáčcích, ještě neznamená, že sám je také takový (narozdíl třeba od většiny opusů Zdeňka Trošky). Vyloženě vtipné mi to bohužel přišlo pouze příležitostně a scénáře některých epizod jsou až moc triviální. Ale ta řemeslná profesionalita a již zmínění herci si prostě zaslouží jednoznačný palec nahoru. 70 % ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Okresní přebor je zřejmě nejlepší seriál televizní stanice Nova v její historii. Je těžké vlastně jednoznačně určit, jestli je to kompliment či pohana, každopádně v kontextu české porevoluční seriálové tvorby patří k tomu lepšímu, co bylo možno na televizních obrazovkách spatřit...na první ligu s Četnickými humoreskami či Bylo nás pět sice nemá nárok, televizní divizi či ČFL, tedy ligu třetí, ale ukope s přehledem. Okresní přebor má totiž několik hodně silných postů - na režii zkušeně kope sehraná dvojice Jan Prušinovský a Jakub Kohák, přičemž tvůrcem hry je především kameraman Petr Bednář, který dal obrazu tu pravou cool reklamní patinu, čímž ho silně odlišil od většiny české seriálové produkce a přiblížil ho produkci evropských pohárových soutěží. Tou pravou trefou trefou do černého byl také záměr tvůrců postavit osu seriálu většinou na jednoduchých, téměř reklamních gazích, a sladit tempo seriálu s tempem reklamních breaků, jak skladbou záběrů, tak zvoleným střihem. Scénář sice střídá slabé chvilky s těmi povedenějšími, hodně ale zachrání herci, především na liberu hrající Ondřej Vetchý. Slovník postav odrážející svou hovorovou povahou a velkou mírou vulgarismů realitu fotbalového prostředí sedí přesně a reálně je zobrazeno i fungování vesnického fotbalového klubu. Takovýhle zapálených amatérských fotbalistů běhají po Česku stovky...a je na ně obvykle stejně tristní pohled... Jsem zvědav, jestli přijde pokračování v podobě Okresní soutěže, jak to tak se seriály bývá... :-) ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke kultu, jaký se se kolem Okresního přeboru rozvinul, jsem byl zaskočen tím, že jakkoli nekonečně přesahuje dlouhodobý luzoidní standard, podstatné penzum dílů sestává z typicky seriálově připitomělých, do značné míry izolovaných příhod (v to počítaje několikrát opakované téma kolektivního řešení různých milostných vztahů), v nichž se často uplatňují nemyslitelné situace (např. bludná cesta neznámem vlastního okresu v díle Konvoj) a groteskně nesmyslné počínání postav (např. krádež gamblomatu). Tím je však jen obdivuhodnější, co to vlastně vzniklo. Na první dobrou mi připadá, že hlavní zásluhu na fenoménu Okresní přebor mají dialogy, z nichž zvláště ty s Vetchým jsou prostě nenapsatelné. Nutno též vyzvednout jedinečné exprese mimořádné výpovědní hloubky, jako např. "viděl jsem peklo!" i krutopřísnost hlavních i epizodních postav. (Dominující Vetchého postava kapitána Luňáka, která jako jediná představuje funkční karikaturu jistého typu, by si zasloužila zvláštní pozornost.) V epesní herecké skladbě potěšil už pouhý výskyt některých tváří (Mihulová) a obzvláště "herecká rehabilitace" (slovy quixotovými) Luďka Soboty. Hercké obsazení, stejně jako soundtrak, jsou jen nejzřetelnějšími příklady pečlivosti a uvědomělosti, s jakou si autoři se seriálem vyhráli. Zhlédnout film Poslední zápas Pepíka Hnátka dřív než seriál bylo by velkou diváckou chybou, neboť ten ho jako prequel korunuje a právě ve spojení obou v náležitém pořadí (tedy dle vzniku) se vyprávěcí hodnota celého projektu násobí. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

skvost mezi ostatními (pseudo)výtvory současné české seriálové tvorby, která exceluje v žánru výplach mozku tuctového diváka.. Přebor má atmosféru, jednotlivé zápletky jsou vtipné, postavy sympatické a dobře napsané a hořkosladké finále zanechá v divákovi upřímnou touhu po nášupu.. prostě palec nahoru a neskrývaná radost z toho, že i ve dnešní době může v našich končinách vzniknout kvalitní a chytlavý seriál :) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (75)

  • David Novotný (Jarda Kužel) se po skončení natáčení na popud Jana Prušinovského po více než třech letech vrátil k aktivní kopané a začal nastupovat za bývalý režisérův oddíl Zadní Třebaň ve třetí třídě. (Olík)
  • Každý díl seriálu začíná a končí stejnou hudební skladbou. (danielsekyra)

Související novinky

Reklama

Reklama