Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 2
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Videa (6)

TV spot 2

Recenze (133)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Pomerne rozkolisana uroven jednotlivych pasazi, kazdopadne napad super - Zelenka se pochlapil, ze to napsal herecce, kterou nemam rad, uplne na telo, takze nemusela vubec hrat. Na jejiho vnuka se ale zvyka dost tezko, ale pravdou je, ze nekdo jiny typove vyraznejsi by lehko zastinil hlavni predstavitelku a to by neslo... Nicmene je super, ze kazdy dil je pojaty jinak ma rozdilnou skladbu, tempo a ruzne aktualne reaguje na deni u nas. Tesim se na avizovane pokracovani ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tento cyklus byl záměrně natáčen s určitou dávkou nadsázky a já tak k němu taky přistupoval. Během sledování jsem se pak nedivil, proč se určité postavy chovali tak jak se chovali a proč se něco událo tak jak se událo. Kdo nadsázku a ironii nepochopil, škoda mluvit. Ale i v záhlaví je možné se dočíst, že se jedná o krimi komedii a ne o drama podle skutečné události. Ale i mně pár věcí lezlo na nervy, především odhalení pachatele hned na začátku, myslím že čeští diváci jako věrní kriminálkaři (v televizi v podstatě nic jiného není) by unesli větší zátěž na mozek a odhalení pachatele až na konci (jako např. v Poirotovi nebo Marplové) by bylo daleko atraktivnější a záživnější. Ono se to ale lehce řekne, ale napsat něco alespoň vzdáleně příbuzného s genialitou závěrečného rozuzlení v podání Agathy Christie, je věc druhá. A Zdeněk Zelenka a většina dalších na to prostě nemá, proto zvolil snadnější a bohužel méně napínavou cestu. V tom případě měl ale také zvolit kratší a únosnější stopáž, což by jen prospělo. A ještě musím napsat, že mě vytáčela ta přemíra telefonování a focení atd. Obzvlášť ve 4. epizodě jsem měl dojem, že hlavní roli měl mobil:-) Z hlediska filmařského je to natočené bezchybně, kamera, střih, zvuk, hudba - bez námitek a z hlediska televizního nadstandard. Herecký ansábl našich předních herců v čele s královnou je úctyhodný a hezky se na to dívá. Však kdy pak si takový Kostka, Němec, Štěpnička i samotná Bohdalová zahráli v pěti celovečerních filmech? Dále si na své přišli Viktor Preiss, Josef Dvořák, Jiří Plachý ad. Samozřejmě k dokonalosti tomu chybí dost, chtělo by to větší spád, vychytanější scénář, méně křečovitosti atd. Ale která z našich televizí dokáže vytvořit něco takového? Já oceňuji nápad a energii s jakou se tento cyklus vytvořil a další 2 díly se tvoří. Jak se lze dočíst i většina diváků dala raději přednost této neobjevné starofilmařině před objevenými a posléze zase zapomenutými zjevy v talentových estrádách. Objektivně bych hodnotil třemi *, ale za Jiřinku 1 přidávám. Za nejvíce povedené díly považuji Hřích profesora Sodomky a Vraždu poštovní doručovatelky. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Jen málo seriálů mě při sledování dokáže takhle moc vzbouřit žaludeční šťávy. Vlezlá baba není zrovna nejlepší typ hrdiny, ale např. Marplová funguje, protože je nejen uvěřitelná, ale taky zasazená do kvalitního příběhu. Bohdalka tady spíš trpí stařeckou zvědavostí a strkáním nosu do všeho kolem (špízuje vnuka kamkoliv se hne, hned musí začít pátrat, převklíká se do ultraděsnejch převleků apod.). Vyšetřování samozřejmě spěje od začátku přesně k pachateli, kterej byl podezřelej od první minuty. Vraždy bez nápadu a inovace, pořád ty samý herci dokola, ty nový zase podávaj výkony horší než ochotníci. Obohaceno o tzv. české vychytávky, např. vraždící lupičskej fantom Obermaierová převlíkající se za bohabojnou ženu, to jak se Kostka ochotně strapňuje a vozí Bohdalku kde se jí zlíbí, když má zrovna chuť šmírovat, co její vnuk dělá, natvrdlost policajtů (i když to je v takovejch detektivkách dost obvyklé) apod. Zkrátka a dobře, tenhle seriál nemůžu, opravdu nemůžu vystát. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

První díl jsem neviděl, druhý celkem ušel a třetí napsala Halina Pawlowská. Markéta Frösslová je pěkná holka, Václav Jílek oproti tomu je asi nejhůř obsazenej policajt filmový historie. Vzdálená připomínka TV filmu Paní Piperová zasahuje, který je ovšem na podstatně vyšší úrovni. S jiným scénářem, někým jiným místo Jílka a bez Pawlowské by to možná šlo. ()

alambert odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč jsem se na to vůbec koukal a nedržel se svého pravidla: "České seriály vysílané na ČT a Primě ignorovat!" Je fakt, že v tomto seriálu hraje spousta kvalitních českých herců - Schmitzer, Dvořák, Hrušínský, Němec a další, ale stačí jeden ignorant a celé je to k ničemu. Ne, nenapadá mě jiný výraz, kterým bych mohl popstat Václava Jílka. V celé první epizodě není jediná jeho replika, kterou by nezahrál směšně nebo aspoň trapně. Další problém vidím ve stupidním námětu a ještě stupidnějším ději. Vždyť o čem celý první díl byl? Že Hrušínský hledá někoho, kdo oddělá jeho nepřítele... Ale proč sakra nepoužije ty dva, kteří pak zabijou třeba toho Dvořáka, a hledá někoho jiného, navíc mezi bezdomovci? To nedává žádný smysl! No a poslední, co bych zmínil, jsou drobné filmařské chyby. Například, za ukázkově dementní chybu, považuji to, že na mobil Josefa Dvořáka přišly těsně za sebou dvě SMS, jedna od Jiřiny Bohdalové, druhá od Jana Hrušínského, a obě byly ze stejného čísla :-D ()

Galerie (223)

Zajímavosti (27)

  • Zdeněk Zelenka a Jiřina Bohdalová spolu pracovali na více než patnácti filmech (seriálech). (vyfuk)
  • Je možné zaznamenat, že všechny "zvraty" ve vztazích Kamila Kalendy (Václav Jílek) se odehrávají v lichých epizodách, a to 1., 3., 5. a 7. (dmk)

Reklama

Reklama