Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Fotbalovému fanouškovi plesá srdce radostí. Filmů s fotbalovou tématikou totiž nevzniká mnoho a ještě méně jich je kvalitních. Naštěstí mezi ně patří i tenhle zeširoka uchopený příběh legendy jako je Brian Clough (a také Petera Taylora a Dona Revieho), který potěší upřímností, skvělým obsazením a prostředím, které nás vrací o 40 let zpátky. Středobodem je právě velkohubý charismatický trenér, který diváka dokáže neustále bavit. Z tvrdých utkání není bohužel ukázáno příliš, ale nevadí to, protože tu jde o něco jiného. O celé tehdejší chápání fotbalu, úspěchů i jedno obrovské ego, které jednou muselo narazit. PS: většina tu předhazuje Mourinha, ale vždyť ani není Cloughovi podobný tak, jak tvrdíte. Mourinho jedná s maximální možnou vypočítavostí a taktikou, provokuje a přenáší tlak z hráčů na sebe. Tam kde Mourinho ví co dělá, tam Clough narážel na své ego a nepromyšlené jednání. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Tom Hooper je neskutecnej brit. Oba jeho filmy jsou britske az na kost a tim padem maji u me hned jedno velke minus. Narozdil od nechutne prehodnocene a tragicky spatne The King's Speech ma ale tenhle fotbalovy kousek precijen neco do sebe a to mam na sportovni prostredi alergii. Skvele vykreslene fotbalove zakulisi a Michael Sheen, ktery to jako manager vylozene tahne. 6/10 ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Krátce po shlédnutí musím říct, že ten český název se tak úplně nevydařil. Každopádně k filmu - příjemné obsazení, příjemná atmosféra, nádherné anglické prostředí (především Brighton) - co víc si přát? Snad jen silněji pojatý příběh, jaký měl třeba o třídu lepší United. Nicméně nejsilnější zbraní celého filmu je dvojka Sheen a Spall, ti dva si hráli do noty, prostě výjimečně vydařená kombinace. Podruhé bych to ale, jakožto fotbalový ignorant, asi vidět nechtěla :) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dost bylo fair play a týmového ducha! Sportovní film potřebuje ve svém čele arogantního nadaného hajzlíka sršícího charismatem s přenádherným ostrovním přízvukem (jak od Pythonů), jehož sebevědomí je přebujelé jak černobylské dýně. Ať pak klidně dostane přes držku, ať se chová jako malý fracek a debil. Jen když se naň báječně kouká. To je on, jeden z nejsympatičtějších drzounů filmového plátna. Silné ***. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jakého trenéra teď hledá fotbalový svaz ? ......Nového, mladého s novými myšlenkami, ve sportovním úboru a hlavně náročného. Film se odehrává na dvouch rovinách a to v roce 1969 a v roce 1974. Nejdřív sledujeme vzestup klubu Derby County http://en.wikipedia.org/wiki/Derby_County_F.C. pod vedením trenéra Briana Cloughta a pak sledujeme jeho....ale podívejte se sami. Je to celé o fotbale, zúčastněný musejí dát do toho vše....city, lásku, oddanost i krev, bude - li to nutné. Brian není nejlepší trenér v Anglii, ale jak on sám řekl, " jsem jen lepší než druhý ". CITÁT - Tahle bláznivá ctižádost. Přijde a odejde. Někdy je i dobrá. To teda jo. Jako oheň. Kterej všechno vybudí. Pak ale tahle věc všechno zachvátí. A zničí, co máš v životě dobrý.... Ve filmu mimo jiné zazní i song Hight of the Red skupiny Deep Purple. Podařený snímek o kopané a vše co se kolem ní děje. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Kromě samotného Clougha (zemřel v roce 2004 na rakovinu žaludku) se filmu nedožili ani mnozí další aktéři: asistent Petr Taylor, trenérský rival Don Revie anebo kapitán Leedsu Billy Bremner. (curfew77)
  • Předohou pro film byla novela The Damned Utd, kterou napsal David Peace. Kniha mimo jiné obsahuje scénu, ve které Clough spálí na parkovišti u stadionu Elland Road v Leedsu starý stůl Dona Revieho. Nikdo ale nikdy nedokázal, že se něco takového opravdu stalo, proto se zmíněná scéna neobjevila ve filmu. (curfew77)
  • Scény na futbalovom ihrisku v Derby County boli natočené na štadióne Leeds United. (ČSFD)

Reklama

Reklama